Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ρήτρα καυσίμων στην ΔΕΗ με αναστολή όταν "καίνε" τα καύσιμα

H εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στη βάση της υπουργικής απόφασης του Νοεμβρίου του 2007, θα συνοδευθεί και από 'μηχανισμό' αναστολής της σε περιόδους μεγάλων αυξήσεων των διεθνών τιμών στα καύσιμα.
Στην συγκεκριμένη λύση φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο και η ΔΕΗ θα ανακτά τα επιπλέον κόστη από μία άνοδο των τιμών των καυσίμων αλλά και οι καταναλωτές δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια όταν τα καύσιμα διεθνώς 'τρελαίνονται', όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2008 όταν το διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι και όχι οι όροι προσφοράς και ζήτησης είχαν εκτοξεύσει το αργό στα 150 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή σχεδόν 100% παραπάνω σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Δεν έχει διευκρινισθεί ποια θα είναι τα όρια τιμών η υπέρβαση των οποίων θα φέρνει την αναστολή της ρήτρας ούτε και αν το μέτρο θα ισχύει για το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ ή, ενδεχομένως, για τους ασθενέστερους εξ αυτών.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου του 2007, η ρήτρα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή μόνον όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων υπερβαίνουν το 10%, είτε σε αύξηση είτε σε μείωση σε σχέση με συγκεκριμένες τιμές αναφοράς.
Ειδικότερα, όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων κυμαίνονται μεταξύ του 10% έως 20% σε σχέση με τις τιμές αναφοράς, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται μόνο για την μεταβολή που είναι πάνω από 10%.
Όταν το ποσοστό μεταβολής είναι πάνω από 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται για όλο το ποσοστό της μεταβολής.
Η ρήτρα υπολογίζεται με βάση τις τιμές των καυσίμων, όπως ήταν διαμορφωμένες το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή εν προκειμένω για το τρέχον τρίμηνο λαμβάνονται υπ' όψιν οι τιμές μαζούτ και φυσικού αερίου του τελευταίου τριμήνου του 2009.
Ως τιμές αναφοράς είχαν καθοριστεί τα 290 ευρώ ανά μετρικό τόνο για το μαζούτ και τα 25,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει υπολογίσει ότι για το τρέχον τρίμηνο θα υπάρξει μία οριακή μείωση των χρεώσεων, η οποία πλησιάζει τα 0,0015 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ήτοι περίπου 1,5 ευρώ και κάτι κάθε 4 μήνες για την κατανάλωση που συνήθως χαρακτηρίζει μία μέση οικογένεια.
Η διοίκηση έχει προβλέψει περαιτέρω μειώσεις - ακόμη μικρότερες πάντως - και για τα επόμενα δύο τρίμηνα, ωστόσο η τιμή του μαζούτ, μετά την τελευταία άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πάνω από τα 81 δολάρια ανά βαρέλι και την υποχώρηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,43 δολαρίων, είναι ενισχυμένη κατά 30% και πλέον.
Η δε τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή παραμένει στα ίδια προς τις τιμές αναφοράς επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...