Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Μποναμάς με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Μποναμά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι πολύ πιθανό να φέρει η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου, ζήτημα που ήδη εξετάζει το υπουργείο ενέργειας.
Εφόσον τελικά δε ληφθεί απόφαση για νέα αναστολή της εφαρμογής του μέτρου, τότε με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις το μεσοσταθμικό όφελος από τη μείωση των τιμών του ρεύματος θα κινηθεί περί 2,5 με 3%.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου, η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ είχε εκτιμήσει με βάση τις τότε τιμές ότι η επίπτωση στα έσοδα της εταιρείας από την εφαρμογή της ρήτρας θα ήταν της τάξης των 36 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε θεσπιστεί με υπουργική απόφαση το Δεκέμβριο του 2007, που προέβλεπε ότι θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2009.
Ωστόσο το Δεκέμβριο του 2008, με μία αρκετά αμφιλεγόμενη απόφαση, η εφαρμογή της ρήτρας ανεστάλη, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν μικρές αυξήσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια σημαντικές μειώσεις στις τιμές, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Πάντα με βάση τους υπολογισμούς του περασμένου Οκτωβρίου η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου οδηγεί σε συνολική μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 2,52€/MWh για το 2010.
Στο θέμα έχει ήδη αναφερθεί ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός, τασσόμενος υπέρ της εφαρμογής της ρήτρας, παραπέμποντας ωστόσο για τις οριστικές αποφάσεις στο εποπτεύον υπουργείο ΥΠΕΚΑ.
Από πλευράς υπουργείου, το θέμα αντιμετωπίζεται θετικά, ενώ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θεωρεί ότι η ρήτρα πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει στο παρελθόν την τροποποίηση της ρήτρας, ώστε αυτή να αντανακλά πιο άμεσα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις στο κόστος ενέργειας από τις μεταβολές στις τιμές των καυσίμων.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...