Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Αλλαγή πλάνων στο υπουργικό, από... εβδομάδα τα τιμολόγια

Τελικά φαίνεται ότι πρυτάνευσε η άποψη ότι δεν είναι σήμερα το καλύτερο timing για την ανακοίνωση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η σχετική ενημέρωση που είχε προγραμματιστεί να γίνει από τον  αρμόδιο ο υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωσταντίνου. Όπως όλα δείχνουν η ανακοίνωση θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τα χρονικά περιθώρια πάντως να είναι στενά καθώς οι αυξήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο. Να σημειώσουμε πάντως, ότι μόλις χθες εκδηλώθηκε το πρώτο "κρούσμα" ασυμφωνίας εντός των κόλπων της κυβέρνησης με αφορμή την εισήγηση Κουτρουμάνη για τις επικουρικές συντάξεις, γεγονός που μπορεί να έπαιξε και αυτό το ρόλο του για τη σημερινή εξέλιξη.
Η μικρή αναβολή πάντως δε φαίνεται να αλλάζει κάτι σε σχέση με τα ποσοστά των αυξήσεων που θα έρθουν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που προμηθεύονται ρεύμα στη χαμηλή τάση.Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς θα κυμανθεί γύρω στο 10%, που σημαίνει κάτι μεταξύ 9% και 11%, χωρίς να αποκλείεται για λόγους εντυπώσεων να προτιμηθεί το μονοψήφιο. 

Το μέσο έσοδο...


Τι σημαίνει αυτό για το μέσο έσοδο της ΔΕΗ ; Άνθρωποι της επιχείρησης εκτιμούσαν χθες ότι το υπουργείο θα καταλήξει σε μια αύξηση του μέσου εσόδου της της κατά 7%-8%, που μεταφράζεται σε επιβάρυνση επί του τελικού λογαριασμού, γύρω στο 3,5%- 4% (με βάση την αναλογία του ηλεκτρικού ρεύματος στα τιμολόγια). Αν σε αυτό προστεθεί και ένα ανελαστικό 6%, από την αναπροσαρμογή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, δηλαδή του τέλους ΑΠΕ και των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), φτάνουμε στο 9%-10%.

Με δεδομένο ότι η επιχείρηση είχε αρχικά αιτηθεί να αυξηθεί κατά 19% το μέσο της έσοδο, εφόσον επαληθευτεί η παραπάνω εκτίμηση για 7%-8%, θα μιλάμε για μια πολύ μεγάλη απόκλιση (της τάξης του 11%-12%), που γεννά εύλογα ερωτηματικά σε όσους παρακολουθούν τα ενεργειακά για το πώς η ΔΕΗ θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το 2012 τη μείωση του χρέους της και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της. Κύκλοι της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι το αίτημα για 19% είχε υποβληθεί με δεδομένη την κοστολογική επιβάρυνση που προκαλεί η παραμονή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα. Και προσθέτουν ότι μετά και τη δέσμευση Παπακωσταντίνου να αφαιρεθεί ο ΕΦΚ από την αρχή της αλυσίδας της αγοράς, δηλαδή τη παραγωγή και να επιβληθεί στο τέλος της, δηλαδή στη κατανάλωση, η ανάγκη αύξησης του μέσου εσόδου της ΔΕΗ, πέφτει στο 17% (όχι ότι η διαφορά είναι και τεράστια). 

Τι θα πουν οι αναλυτές ;

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν προς τα παραπάνω νούμερα, πολλοί αρχίζουν να διερωτώνται για το πώς θα εκλάβουν οι αναλυτές ένα μονοψήφιο ποσοστό αυξήσεων στο ρεύμα. Πόσο μάλλον όταν δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρός της ΔΕΗ Α. Ζερβός προειδοποιούσε ακόμη και για τον κίνδυνο μερικής στάσης πληρωμών εντός του 2012 αν δεν εγκριθούν αυξήσεις τουλάχιστον 15% στο μέσο της έσοδο.

Οσο για αυτό που αποκάλυψε στο περιθώριο του πρόσφατου ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου, ο κ. Ζερβός, ότι έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα, ένα μέρος των εσόδων από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ να παραμείνει στα ταμεία της για να εξυπηρετήσει το χρέος της, κύκλοι του χώρου διερωτώνται πως μπορεί κανείς να λάβει στα σοβαρά κάτι τέτοιο, και να το ποσοτικοποιήσει, όταν ακόμη δεν είναι γνωστό... το ποιές ακριβώς μονάδες θα εκποιηθούν, και φυσικά σε τι τιμή, και πότε !

 http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...