Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Νέα "επεισόδια" με τη ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ

Τις ημέρες αυτές γίνεται εκ νέου αντιληπτή στην αγορά ηλεκτρισμού η ανάγκη για άμεση ενίσχυση του ταμείου του ΔΕΣΜΗΕ με νέα μέτρα ρευστότητας πέραν εκείνων έχουν εξαγγελθεί και ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως. Και αυτό γιατί έχουν κάνει εκ νέου την εμφάνισή τους καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των παραγωγών που υπερβαίνουν τις 30 ημέρες από την εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Το πρόβλημα δεν αφορά το σύνολο των ποσών, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες από το ΔΕΣΜΗΕ και γίνεται εξόφληση σε … δόσεις, ανάλογα με τις εισροές κεφαλαίων από τους προμηθευτές στα ταμεία του διαχειριστή. Και εκεί όμως, φαίνεται ότι το πρόβλημα παραμένει και υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές, που δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Τα έσοδα
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ ακόμη μία δημοπρασία δικαιωμάτων ρύπων που ανεβάζει το συνολικό έσοδο στα 111,395 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού έχει πάει στο ΔΕΣΜΗΕ για την ενίσχυση των ΑΠΕ, ωστόσο φαίνεται ότι θα χρειαστεί η επίσπευση και άλλων δημοπρασιών μέχρι να υπάρξουν πιο οριστικές λύσεις όχι μόνο για το ταμειακό πρόβλημα αλλά συνολικά για το έλλειμμα του διαχειριστή. Επίσης σε εκκρεμότητα που μάλλον θα διευθετηθεί με την καταβολή της περίφημης έκτης δόσης, βρίσκεται και η επιστροφή ΦΠΑ 20 εκατ. ευρώ προς το διαχειριστή. Ο αρχικός σχεδιασμός – που … «δοκιμάζεται» στην πράξη – ανέφερε ότι με τα χρήματα αυτά, το έλλειμμα του διαχειριστή μέχρι το τέλος του έτους θα έπεφτε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Παραγωγοί
Οι παραγωγοί προς το παρόν δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας του Οκτωβρίου, όταν βρέθηκαν ανάμεσα σε … συμπληγάδες από τις οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ και τις απαιτήσεις των προμηθευτών τους (κυρίως της ΔΕΠΑ). Σε αυτό φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η πληρωμή σε δόσεις των οφειλών από το ΔΕΣΜΗΕ, με προτεραιότητα την άμεση κάλυψη του μεταβλητού κόστους των μονάδων φυσικού αερίου εντός των χρονικών ορίων. Αυτό επιτρέπει στους παραγωγούς να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ, για το φ. αέριο που καταναλώνουν. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και στο κομμάτι της παραγωγής
Προμηθευτές
Τα προβλήματα καθυστερήσεων στη  διευθέτηση των οφειλών τους προς το ΔΕΣΜΗΕ συνεχίζονται και στο κομμάτι της αγοράς προμήθειας. Κάποιες από τις εταιρείες προμήθειας καθυστερούν την καταβολή των οφειλών τους δηλώνοντας αδυναμία. Οι καθυστερήσεις αυτές είναι από λίγες εβδομάδες έως ένα μήνα. Η κατάσταση έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο με την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων που αυξάνει τους απλήρωτους λογαριασμούς πιέζοντας ακόμη περισσότερο την αγορά. Πληροφορίες, τέλος, θέλουν το ΔΕΣΜΗΕ να έχει κινηθεί ακόμη και νομικά προκειμένου να διασφαλίσει τις απαιτήσεις του.

ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...