Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κομισιόν: Απελευθέρωση των λιγνιτών τώρα, πριν την πώληση της ΔΕΗ

Να προχωρήσει η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος πριν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που έχει προγραμματισθεί για το 2012, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πέμπτη αναθεώρηση του μνημονίου, που συνοδεύει την εκταμίευση της έκτης δόσης από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ, η Κομισιόν προειδοποιεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικού μονοπωλίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, στη θέση της κρατικής ΔΕΗ.
Η υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα μας είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση τρίτων (ιδιωτών) στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, που να αντιστοιχεί στο 40% της ισχύος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στο κείμενο σημειώνεται ακόμη ότι τον Οκτώβριο συμπληρώθηκαν δέκα μήνες καθυστερήσεων στον προσδιορισμό των μέτρων μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί ο στόχος αυτός. Η κυβέρνηση, υπενθυμίζεται, έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και σε ανταλλαγές ενέργειας.

Αναφέρεται ακόμη ότι δεν έχει εφαρμοστεί η πρόβλεψη για ανάθεση της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ σε ανεξάρτητη αρχή, καθώς και ότι ενόψει των σχεδίων ιδιωτικοποίησης στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, οι βασικές προκλήσεις τώρα είναι να προχωρήσει ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής, να διασφαλισθεί η έγκαιρη μεταφορά των παγίων και του απαιτούμενου προσωπικού στις αντίστοιχες εταιρίες και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Για τον ηλεκτρισμό (ΔΕΗ) ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου και του δικτύου διανομής στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού το μνημόνιο επαναλαμβάνει ότι πρέπει να απελευθερωθούν ως το τέλος του 2011, με εξαίρεση τις χρεώσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και ότι ως τον Ιούνιο του 2013 τα τιμολόγια λιανικής πρέπει να αντανακλούν τις αυξομειώσεις των χονδρικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επανήλθε σήμερα με νέα πρόταση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, δυσμενείς επιπτώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόταση της Αρχής είναι να διατηρηθεί μεν ο φόρος αλλά να μην συνυπολογίζεται στη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής.

("Καθημερινή" με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...