Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ανακοινώθηκε η short list του ΑΔΜΗΕ - Μένουν εκτός οι Ινδοί

Τέσσερις συνεχίζουν και ένας υποψήφιος "μνηστήρας" μένει εκτός από τον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη από ΔΕΗ.
Εκτός short list μένει η ινδική India Power Corp που δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ κανονικά στην επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών προχωρούν Terna (Ιταλία) China State Grid (Κίνα) Elia (Βέλγιο) και PSP Investments (Καναδάς).
Όπως σημειώνει και σε χρηματιστιακή της ανακοίνωση η ΔΕΗ, «στην α' φάση του διαγωνισμού για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. εξεδήλωσαν ενδιαφέρον πέντε υποψήφιοι επενδυτές.
Μετά την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων από τους Χρηματοοικονομικούς και Νομικούς Συμβούλους της ΔΕΗ, καθώς και τη μετέπειτα έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΔΕΗ, οι ακόλουθοι τέσσερις επενδυτές/συμπράξεις, κατ΄ αλφαβητική σειρά, προεπιλέγησαν για τη συμμετοχή τους στη Β΄ φάση της διαδικασίας, δηλαδή την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ:
-Σύμπραξη Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd
-Public Sector Pension Investment Board
-State Grid International Development Limited
-TERNA-Rete Elettrica Nazionale Società per Azion
i».
Σημειώνεται ότι την εισήγηση για την έγκριση των εταιρειών που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού καταψήφισαν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος και Π. Καραλευθέρης.
Σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν την «κάθετη και ριζική διαφωνία τους» με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και προσθέτουν ότι «Με βάση αυτή μας τη θέση, δεν ψηφίζουμε καμία εισήγηση που να βοηθά στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, απεναντίας με την ψήφο μας κάθε φορά, συνειδητά θα εμποδίζουμε την υλοποίησή της».
Νωρίτερα το Energypress έγραφε για το θέμα αυτό:
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress θα εγκριθεί η short list των υποψηφίων του διαγωνισμού για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Θυμίζουμε ότι οι πέντε υποψήφιοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και κλήθηκαν να παρουσιάσουν φάκελο τεκμηρίωσης της οικονομικής και τεχνικής επάρκειας είναι China State Grid, Elia, Terna, PSP Investments και Indian Power Company.
Οι τράπεζες που συμβουλεύουν τη ΔΕΗ στη διαδικασία, δηλαδή οι HSBC-Citigroup και Εθνική έχουν παραλάβει τους φακέλους από όλους τους υποψηφίους, με το μοναδικό ερωτηματικό να αφορά στην ινδική εταιρεία. Ειδικότερα ενώ οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν εδώ και αρκετές ημέρες προσκομίσει τα δικαιολογητικά, αυτό δεν είχε συμβεί με την Indian Power Company και εάν μέχρι τέλους δεν υπήρξε κάποια αλλαγή τότε η εταιρεία οδηγείται σε αποκλεισμό από τη short list.
Όπως έχει γράψει το EnergyPress sτο δεύτερο γύρο ενδέχεται να δούμε και κάποιες συμμαχίες, για λόγους που σχετίζονται είτε με την τεχνική εμπειρία, είτε με το οικονομικό σκέλος. Στο κεφάλαιο της τεχνικής εμπειρίας, που είναι και προαπαιτούμενο του διαγωνισμού, Elia, Terna, και China State Grid, τη διαθέτουν ήδη σε μεγάλο βαθμό. Εκείνοι ωστόσο που ίσως χρειαστούν ενίσχυση σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι οι Καναδοί και οι Ινδοί. Όσο για το οικονομικό κεφάλαιο, δεν αποκλείεται να χρειαστούν ενίσχυση ακόμη και οι Ιταλοί της Terna, οι οποίοι όπως αποκάλυψε το EnergyPress έχουν δεσμεύσει για πιθανές εξαγορές ποσό έως 900 εκατ. ευρώ. στην επόμενη διετία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...