Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Ασ. Παπαγεωργίου: Στο γ' τρίμηνο οι δημοπρασίες «πακέτων» υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας


Στην αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, και τη σταδιακή μετάβαση στο Ενιαίο Μοντέλο Ευρωπαϊκής Αγοράς, το αποκαλούμενο «Target Model», προχωρά το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου,στο συνέδριο "Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη 2013". 
Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από μία μεταβατική περίοδο, την οποία αναμένει η αγορά, όπου θα υπάρξει πρόσβαση σε εικονικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με τη δημοπρασία «πακέτων» υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας, αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του 2013
Όπως τόνισε ο υφυπουργός, μία σταθερή και υγιής ενεργειακή αγορά είναι απαραίτητη συνθήκη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο οποίο επιμένουμε, και προχωρούμε. Και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ταυτόχρονα κομβικό κομμάτι στη σταθεροποίηση και εξυγίανση της αγοράς ενέργειας.
«Συνεχίζουμε και ενθαρρύνουμε τη αξιοποίηση του Ορυκτού μας Πλούτου, μέσα από ένα καταρτισμένο πλάνο με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση των ωφελειών για την τοπική και την εθνική οικονομία. Μέσα από την εξασφάλιση του σεβασμού προς το περιβάλλον, με τη θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών.  Και το κυριότερο : Μέσα από την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και την αποδαιμονοποίηση των επενδύσεων.»
Τώρα πια, οι πάντες αναγνωρίζουν το δρόμο που εμείς εξαρχής υποδείξαμε ως το δρόμο για την επιστροφή στην Ανάπτυξη. Την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία πρόσθετου πλούτου και θέσεων εργασίας, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι:
"Εμείς έχουμε ήδη καταφέρει σε οκτώ μήνες πολλά, και στοχεύουμε σε ακόμη περισσότερα, ώστε αυτές οι επενδύσεις να έλθουν πράγματι και να υλοποιηθούν! Άλλες πολιτικές δυνάμεις, στηρίζουν σχεδόν κάθε κίνηση που στόχο έχει να υπονομεύσει, ακόμη και να ματαιώσει επενδύσεις ήδη δρομολογημένες. Επενδύσεις αδειοδοτημένες και σύννομες.
Όλοι γνωρίζουμε πλέον - μετά από έξι χρόνια ύφεσης - πως οι ευκαιρίες και ο νέος πλούτος δεν θα φανούν με κάποιον μαγικό τρόπο. Πως δε θα επανέλθουμε με ένα μαγικό ραβδί, αυτόματα – ή με μία νομοθετική ρύθμιση, όπως ακούσαμε να λέγεται! – στο επίπεδο ζωής που είχαμε κάποια χρόνια πριν.
Στην ενεργειακή αγορά, λάθη και παραλείψεις ετών δημιούργησαν μία συνολική στρέβλωση, επιζήμια τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους καταναλωτές. 
Επιζήμια τελικά για ολόκληρο τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Χώρας, που στοχεύει στην επίτευξη ενός αποδοτικού ενεργειακού μίγματος, αναγκαίου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ενίσχυση των υποδομών, την προώθηση του ανταγωνισμού και φυσικά τη βελτίωση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής. 

Ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της ενεργειακής αγοράς, είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολύ προσεκτικό βηματισμό και πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό. Πρέπει να σταθμίζει, αφενός το πρόβλημα ρευστότητας που απασχολεί όλους τους φορείς, αφετέρου τη δυσμενή συγκυρία που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και οι βιομηχανικοί καταναλωτές.
Η πορεία αυτή προς την πλήρη εξυγίανση της ενεργειακής αγοράς, προς την απαλλαγή της από δομικές «ασθένειες» και παραλείψεις που την έφεραν κοντά στο αδιέξοδο, έχει ξεκινήσει ήδη. Ορατά αποτελέσματα ήδη υπάρχουν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η άρση των διαρθρωτικών στρεβλώσεων όμως δεν αφορά όμως μόνο τον τομέα των ΑΠΕ που, ούτως ή άλλως, οδεύει προς επαναπροσδιορισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από τις διαδικασίες τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...