Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Κραυγή αγωνίας από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού της ΔΕΗ

Γράφει ο Πολυχρονίου Παναγιώτης επιτυχών στο διαγωνισμό 1/2007 της ΔΕΗ
(Μέλος της συντονιστικής επιτροπής που συστήθηκε με σκοπό την προάσπιση της υλοποίησης της προκύρηξης).
Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά αγώνες φέρνοντας στην επιφάνεια μεθοδεύσεις που υπονομεύουν και βάζουν εμπόδια στην πρόσληψη μας! Συμμετείχαμε και θα το ξανακάνουμε όποτε χρειαστεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμιων Σωματείων και διοικητικά συμβούλια.
Οργανώσαμε συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται αναδεικνύοντας και καταγγέλλοντας αλληγορίες και παραλήψεις. Οι διαγωνισμοί που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή από το 2007 είναι τρεις:
- 2035 από την προκήρυξη 1/2007
- 142 από την προκήρυξη 2/2007
- 120 από την προκήρυξη 1/2008
Και αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες του 2003!!!

Έχουμε φτάσει στο 2010 και δεν έχει ενταχθεί ούτε ένας συνάδελφος στην παραγωγική διαδικασία την ίδια στιγμή που έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση 6.000 και αν αναλογιστούμε ότι μέσα στο 2010 έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα άλλοι 3.000 ο αριθμός εκτινάσσεται στους 9.000!!!
Αυτή η εγκληματική επιλογή της επιχείρησης οδήγησε σε 6 θανατηφόρα ατυχήματα τη χρονιά που μας πέρασε βυθίζοντας σε πένθος την οικογένεια της ΔΕΗ! Τα στοιχεία της ερήμωσης της επιχείρησης είναι τραγικά αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι:
-ενώ το 1994 η ΔΕΗ είχε 36.710 εργαζόμενους, σήμερα 15 χρόνια μετά με χιλιάδες χιλιόμετρα δίκτυο στη Χαμηλή, στη Μέση και στην Υψηλή τάση , με εκατομμύρια καταναλωτές και διπλάσια εργοστάσια έχει μόνο 23.354!
-Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι 48 έτη!
-Εργαζόμενοι που είναι μέχρι 30 ετών επί συνόλου 23.354 είναι λιγότεροι των 250!
-Εργαζόμενοι άνω των 50 ετών είναι 8.475!
Το έκτακτο προσωπικό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!
Συμβάσεις έργου 901 άτομα!
Οκτάμηνες συμβάσεις 2.790 άτομα!
Ημερομίσθιες συμβάσεις 940 άτομα!
Το κόστος των υπερωριών ξεπερνά τα 75 εκατομμύρια ευρώ!(ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να προσλάβουν 7.000 νέους άνεργους!)
Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής αφαίμαξης στης ΔΕΗ από έμψυχο δυναμικό είναι:
-Βασικά πόστα να μένουν ακάλυπτα!
-Οι βάρδιες να είναι με ελλιπή σύνθεση!
-Τεχνίτες να δουλεύουν ακόμα και μόνοι!
-Καταναγκασμός εργασίας σε 12ώρα και 16ώρα χωρίς να μεσολαβήσει περιθώριο 12 ωρών για ανάπαυση όπως προβλέπει η νομοθεσία!
-Επίσης καταναγκασμός για εργασία το Σαββατοκύριακο χωρίς να μπορούν οι συνάδελφοι να πάρουν την προβλεπόμενη ανάπαυση τους!
Και ενώ συνεχίζεται αυτή η συστηματική απογύμνωση της ΔΕΗ από προσωπικό 2.297 νέοι παραμένουν άνεργοι, δέσμιοι και όμηροι αυτής της απαράδεκτης και ανελέητης πολιτικής! Μας αξιολόγησαν με υψηλά στάνταρ θέτοντας κριτήρια όπως ειδικευμένη προϋπηρεσία με αντικείμενο ενασχόλησης σε τομείς δραστηριότητας της επιχείρησης, πτυχία και επαγγελματικές άδειες.

Η διαδικασία είχε την εποπτεία επιτροπών της ΔΕΗ αλλά και του ΑΣΕΠ, ανεξάρτητης αρχής που εγγυάται πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι ο διαγωνισμός είναι αδιάβλητος. Η ομηρία ξεκινά από την προηγουμένη πολιτική ηγεσία και διοίκηση της ΔΕΗ που σε αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν με τη Συλλογική Σύμβαση του 2006-2007, επεδίωκε να μας προσλάβει με τον Ν.3429 καταπατώντας την παράγραφο Β. του άρθρου 9. που ορίζει ρητά ότι ότι το προσωπικό που θα προσλαμβάνεται από τη ΔΕΗ Α.Ε, θα εντάσσεται στο τακτικό προσωπικό της επιχείρησης και θα διέπεται από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ καθώς και από τις συλλογικές συμβάσεις.
Η πολιτική ηγεσία αλλάζει και τη σκυτάλη παίρνει μια νέα πολιτική παράταξη. Το Δεκέμβρη του 2009 αναλαμβάνει καθήκοντα ο κύριος Αρθούρος Ζερβός. Όλοι οι επιτυχόντες περιμέναμε με αγωνία να δούμε τις προθέσεις της νέας διοίκησης για να απεγκλωβιστούμε επιτέλους από το αδιέξοδο που είχαμε οδηγηθεί.

Στις 18 Δεκεμβρίου σε ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε μπροστά σε πλήθος εργαζομένων, επιτυχόντων καθώς και φορέων και κατοίκων της Κοζάνης ότι το θέμα της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού μας θα τελειώσει στο άμεσο χρονικό διάστημα και ότι έχει ξεκαθαριστεί ότι η πρόσληψη μας θα γίνει με ΚΚΠ και ΟΑΠ ΔΕΗ.

Αγκαλιάσαμε με χαρά και λύτρωση τις εξαγγελίες αυτές πιστεύοντας ότι η υπόθεση μας έφτασε στο τέλος της. Τις εξαγγελίες αυτές επισφράγισε πάλι ο κ. Ζερβός στο 33ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ τον Ιανουάριο. Στο ίδιο συνέδριο και ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ. Μανιάτης επιβεβαίωσε τις δηλώσεις
αυτές του κ.Ζερβού. Όλοι πλέον θεωρούσαμε ότι η ομηρία μας είχε φτάσει στο τέλος της και ότι είναι θέμα χρόνου η ένταξη μας στο ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης. Όμως η αισιοδοξία μας αυτή δε θα κρατούσε πολύ καθώς τις ελπίδες μας ήρθε να κατακερματίσει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή το Φεβρουάριο και αφορούσε το πάγωμα των προσλήψεων στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα! Η συντονιστική μας επιτροπή ήταν ενήμερη ότι για την πρόθεση της κυβέρνησης για την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου. Και μερικές μέρες πριν την κατάθεση του στην βουλή είχε συναντήσεις με τον κ. Ζερβό καθώς και την αρμόδια υπουργό κ Μπιρπίλη που μας διαβεβαίωσαν ότι σε καμία περίπτωση το πάγωμα των προσλήψεων δεν αφορά εμάς. Άλλωστε είχαμε ακλόνητη και αναμφισβήτητη επιχειρηματολογία και την παραθέτω συνοπτικά:
- Η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρία που ναι μεν το δημόσιο διαθέτει το 51% και το management, όμως αυτό δεν μπορεί να της στερήσει το δικαίωμα να διαμορφώνει το επενδυτικό και επιχειρησιακό της σχεδιασμό σημαντικό μέρος του οποίου είναι και η διαχείριση του προσωπικού της. Όταν την απογυμνώνεις από έμψυχο δυναμικό και δεν της επιτρέπεις να προβεί σε νέες προσλήψεις αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη χρηματιστηριακή της πορεία και στα οικονομικά της μεγέθη.
- Η ένταξη μας στο προσωπικό της ΔΕΗ συμφέρει οικονομικά την επιχείρηση καθώς αυτή τη στιγμή εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού δαπανά πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε υπερωρίες, ποσό το οποίο ξεπερνά σε υπέρτατο βαθμό το κόστος μισθοδοσίας όταν μας εντάξει στο δυναμικό της
- Η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρία που είναι κερδοφόρα και η δαπάνη πρόσληψης μας δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό
- Ο διαγωνισμός μας έχει φτάσει στο τελικό στάδιο υλοποίησης του και υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι μας που έχουν πάρει ΦΕΚ διορισμού και τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας πλέον
Αλλά και από ηθικής πλευράς και κοινωνικής ευαισθησίας θα πρέπει επιτέλους η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση της ΔΕΗ να θέσει ένα τέλος επιτέλους σε αυτή την εγκληματική ομηρία που μας κρατά δέσμιους 2.279 νέους ανέργους!!

Σε ορισμένους επιτυχόντες μάλιστα τους ζήτησε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά πρόσληψης, περάσανε από ιατρικές εξετάσεις και τους έστειλε και επιστολές Κ Α Λ Ω Σ Ο Ρ Ι Ζ Ω Ν Τ Α Σ τους στην οικογένεια της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας μας!!( Αυτή η υποδοχή δεν είναι αντάξια της ιστορίας και της εικόνας της ΔΕΗ, μιας επιχείρησης που τόσα χρόνια έχει σημαντικό κοινωνικό ρόλο και έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στον Έλληνα πολίτη και στον εργαζόμενο!!)
Η επιτροπή μας καθημερινά δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνήματα και e-mails νέων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση! Πολλοί από εμάς παρατήσαμε δουλειές, κλείσανε επιχειρήσεις! Η επαγγελματική και κοινωνική μας αξιοπρέπεια έχει καταρρακωθεί!

-ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007!
-ΜΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΑΤΕ ΜΕ ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ
!
-ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΦΕΚ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΑΣ!
-ΜΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ!
-Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ 6 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
-ΔΑΠΑΝΩΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ 75 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ EURO ΣΕ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΠΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΤΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ 5.000 ΝΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!
-Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ EURO TON ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ!
-Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ! ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ 6.000 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ 3.000 ΣΥΝΟΛΙΚΑ 9.000 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ!!!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ Η ΔΕΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ! ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!
Συνάδελφοι σας ενημερώνω ότι το παρόν έγγραφο θα σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς καθώς και στην ΓΕΝΟΠ και σε όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία και θα δημοσιευτεί και σε εφημερίδες .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...