Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Νέα διοίκηση στη ΓΣΕΕ

Κρίσιμη μάχη για το ασφαλιστικό και τους μισθούς καλείται να δώσει η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ, που προέκυψε από το 34ο συνέδριο, το οποίο ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του. Ενισχυμένη από την εκλογική αναμέτρηση βγήκε η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, που αύξησε κατά μία έδρα τη δύναμή της εξασφαλίζοντας το 48,2% των ψήφων.
Με βάση τα αποτελέσματα η ΠΑΣΚΕ παίρνει 230 ψήφους και εξασφαλίζει 22 έδρες στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ (είχε 21 έδρες). Στις 11 έδρες -από τις 12 που είχε- περιορίζεται η ΔΑΚΕ, η οποία πήρε ποσοστό 24,69% (από 26,96%).
Στη τρίτη θέση βρίσκεται η ΔΑΣ (ΚΚΕ), που πήρε ποσοστό 20,92% και διατήρησε τις 9 έδρες της. Τέλος, 3 έδρες καταλαμβάνει η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) που πήρε ποσοστό 6,08%. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα συγκροτηθεί η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ και θα εκλεγεί το προεδρείο, με την επανεκλογή του Γιάννη Παναγόπουλου στη θέση του προέδρου να θεωρείται δεδομένη.
Από το συνέδριο δεν έλειψαν πάντως και οι «κόντρες» των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Την Παρασκευή αποχώρησε από τις εργασίες του συνεδρίου το ΠΑΜΕ, ενώ οι συνδικαλιστές του Μετώπου αποδοκίμασαν τον εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
Το Σάββατο αποχώρησε και η Αυτόνομη Παρέμβαση, κάνοντας λόγο για «θλιβερά φαινόμενα νοθείας» και ζητώντας «την πραγματοποίηση νέου συνεδρίου το 2011 με καθαρά μητρώα».
Πάντως, το έργο της νέας διοίκησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς είναι ανοιχτά τρία «καυτά» μέτωπα:
* To ασφαλιστικό, με το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφίζεται από τη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.
* Η διαπραγμάτευση για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών.
* Οι πιέσεις των εργοδοτών για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση.
* Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αμέσως μετά το Πάσχα για ασφαλιστικά και οικονομικά θέματα. Σημειώνεται πως η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση προχωρά αύριο σε συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, με κεντρικό σύνθημα «να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες».
* Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή της νέας 45μελούς διοίκησης της ΓΣΕΕ. Οι περισσότερες αλλαγές στα πρόσωπα αφορούσαν στη ΔΑΚΕ, ενδεικτικό των νέων ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί στη συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...