Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΔ-ΔΕΗ:Ασπίδα για τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους

Συνάδελφοι-σες,
Μπήκαμε σε μια νέα περίοδο. Από τις 4 Οκτωβρίου έχουμε μια νέα Κυβέρνηση και από μέρα σε μέρα αναμένεται αλλαγή της Διοίκησης της ΔΕΗ είναι γνωστό που οδήγησε την χώρα αλλά ιδιαίτερα τους εργαζόμενους η προηγούμενη Κυβέρνηση με την αντιλαϊκή της πολιτική.
Η καινούργια κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει την πολιτική της σε μια σειρά ζητήματα.
Για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως η κυβερνητική πολιτική για το ρόλο και τη θέση της Επιχείρησης για τους όρους και τις συνθήκες του ανταγωνισμού και του ενεργειακού της χώρας.
Η απερχόμενη Διοίκηση σε συνδυασμό με τον εχθρικό πολίτη της προηγούμενης κυβέρνησης και την υποχωρητικότητα της στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην Επιχείρηση, στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.
Αντιπαλότητα και υποτίμηση του δυναμικού της ΔΕΗ. Αναξιοκρατία και επιλογή μετριοτήτων.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
α) με κέντρο βάρους στο διαμελισμό της Επιχείρησης αντί της έμφασης στη διατήρηση και, αντίστοιχα, αποκατάσταση της ενότητας λειτουργού και κυρίου του Δικτύου και του Συστήματος Μεταφοράς, και
β) με συμμαχίες με υποβαθμισμένο το ρόλο της ΔΕΗ, και μάλιστα με εταιρείες πολύ μικρότερου ειδικού βάρους όπως η Χαλυβουργική.
Όσο για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων Διοίκησης η εκκρεμότητα ακόμη της πρόσληψης των 2035 εργαζομένων, οι ατέρμονες διαδικασίες και παλινωδίες στις αναθέσεις καθηκόντων στελεχών, οι πολύμηνες εκκρεμότητες στην πλήρωση θέσεων είναι ορισμένα, αλλά πολύ εύγλωττα δείγματα.
Η νέα Διοίκηση καλείται να εργαστεί σκληρά και με εντελώς νέο πνεύμα και αντιλήψεις, με σεβασμό απέναντι στους εργαζόμενους και τα στελέχη , και με εμπιστοσύνη στις τεράστιες δυνατότητες αυτής της Επιχείρησης.
Μόνο έτσι θα διορθωθούν οι υπαρκτές αδυναμίες και προβλήματα τα οποία ο κόσμος της ΔΕΗ τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και είναι πρόθυμος να εργαστεί όσο απαιτείται για τη διόρθωση τους.
Αρκεί η νέα ηγεσία να τον εμπνεύσει και να τον συσπειρώσει σε μια πορεία και στρατηγική η οποία θα οδηγεί ξεκάθαρα την Επιχείρηση στην πρόοδο, σε όφελος του συνόλου της Εθνικής Οικονομίας.
Ωστόσο ο κρίσιμος παράγοντας για την πορεία και το μέλλον της ΔΕΗ είναι η πολιτική, που θα ακολουθήσει η νέα διακυβέρνηση.
Χωρίς να βιαζόμαστε να προδικάσουμε, θέτουμε τα μεγάλα ζητήματα, η αντιμετώπιση των οποίων θα κρίνει το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην Επιχείρηση.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ με όρους ισοτιμίας όλων των πλευρών, μακριά από αθέμιτες πρακτικές, του τύπου της οριακής τιμής ή της μη έγκρισης και υπονόμευσης της υλοποίησης νέων Μονάδων από τη ΔΕΗ.
ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΣΜΗΕ (πλην της υπηρεσίας της εκκαθάρισης της αγοράς) με το Σύστημα μεταφοράς όχι διαχωρισμός κυρίου και Διαχειριστών του Δικτύου Διανομής.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΕΗ στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ από τη ΔΕΗ του 30% της ΔΕ ΠΑ, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις των μεγάλων συμφερόντων.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ με ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο και με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας επιβάλλεται να είναι οι βασικοί άξονες της ενεργειακής πολιτικής. Η επιτυχία σ' αυτούς τους δύο τομείς δεν είναι από μόνη της, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ικανή να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας.
ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ως επιχείρηση πέρα και έξω από τις γνωστές παρεμβάσεις και πρακτικές, που θέλουν τις ελεγχόμενες από το κράτος Επιχειρήσεις, φέουδα και μηχανισμούς ενίσχυσης του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Σημαντικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν και η στελέχωση του κλιμακίου ελέγχου από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και ικανοτήτων ανεξαρτήτως από την Εκτελεστική εξουσία και βέβαια την Διοίκηση της ΔΕΗ.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ του προσωπικού της ΔΕΗ με το πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 34 του Ν. 2773/99 και συγκεκριμένα: Επανένωση του Ασφαλιστικού μας Φορέα και εγγραφή του ετήσιου πάγιου πόρου στον Προϋπολογισμό όπως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.
Συνάδελφοι, συναδέλφισες,
Βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες συνθήκες, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για την Επιχείρηση.
Τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας και της λειτουργίας του κράτους, αποτέλεσμα πολιτικών εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων και της ιδιοτέλειας των εκάστοτε διαχειριστών της εξουσίας, θα επιχειρηθεί για μια ακόμη φορά να λυθούν σε βάρος των εργαζομένων. Ήδη το κλίμα διαμορφώνεται από την ενορχηστρωμένη εκστρατεία των ΜΜΕ.
Στον τομέα της ενέργειας και στα πλαίσια του ανταγωνισμού, ειδικότερα όπως αυτός έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας, νεόκοποι κερδοσκόποι και μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα απειλούν τη ΔΕΗ με περιθωριοποίηση.
Στις συνθήκες αυτές καλείται το συνδικαλιστικό κίνημα να αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχει μέσω της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την περιφρούρηση των κατακτήσεων μας και για την υπεράσπιση της ΔΕΗ.
Με την ενότητα των εργαζομένων και την αποφασιστική δράση των συνδικάτων το κλίμα πρέπει ν' αντιστραφεί, οι συνθήκες ν' αλλάξουν σε όφελος των εργαζομένων και της ΔΕΗ.
Η ΣΑΔ κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η δράση της δεν εξαρτάται κάθε φορά με το ποιος είναι στην κυβέρνηση αλλά με το ποιά πολιτική εκφράζει αυτός που κυβερνά την χώρα.
Μικροπολιτικές – μικροπαραταξιακές ή άλλες σκοπιμότητες δεν είχαν και δεν θα έχουν θέση στη Δράση της ΣΑΔ.
Η ΣΑΔ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...