Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης και διατήρηση του αφορολόγητου στις 12 χιλ. ευρώ, χωρίς τη συλλογή αποδείξεων, προτείνει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
Όσον αφορά στις φοροαπαλλαγές, εκτιμά ότι θα πρέπει να διατηρηθούν μόνον εκείνες που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες πολιτών που διαπιστώνεται φοροδιαφυγή, καθώς και την αποζημίωση που καταβάλλεται στους απολυόμενους μισθωτούς, μέχρι του ποσού που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Για την αυτοτελή φορολόγηση, προτείνει να ισχύει μόνο για τους τόκους καταθέσεων και των κοινωνικών επιδομάτων.
Σχετικά με τη φορολογική κλίμακα, τάσσεται υπέρ της ενιαίας, τιμαριθμοποιημένης και προοδευτικής, με την υπαγωγή σε αυτήν όλων των εισοδημάτων. Ζητάει να αυξηθεί το αφορολόγητο κατά 6.000 και για κάθε ανήλικο παιδί κατά 3.600 ευρώ καθώς και η προσκόμιση αποδείξεων να λειτουργεί αφαιρετικά από τον πληρωτέο φόρο.
Η ΓΣΕΕ προτείνει ακόμη την εφαρμογή πόθεν έσχες και τεκμηρίων διαβίωσης, με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Φορολόγηση επιχειρήσεων
Στα μέτρα που προτείνει η ΓΣΕΕ περιλαμβάνεται ακόμη η θέσπιση φόρου υπεραξίας στα κέρδη των χρηματιστηριακών συναλλαγών καθώς και μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, του ΚΒΣ και της θεώρησης καθώς και υποχρέωση χρησιμοποίησης ταμειακών μηχανών ανεξαιρέτως. Επίσης προτείνεται ένα κοινό έγγραφο για όλες τις συναλλαγές με τον τίτλο "φορολογικό στοιχείο" όπου σε αυτό θα διαχωρίζεται κατά την έκδοση το είδος του.
Τα βιβλία των επιχειρήσεων σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, θα πρέπει να διαμορφωθούν στα εσόδων-εξόδων για τζίρο μέχρι 1,5 εκατομμύριο ευρώ και για Γ κατηγορίας για τζίρο άνω του 1,5 εκατομμυρίου. Όσον αφορά τις παραβάσεις, προτείνεται έγγραη σύσταση για συμμόρφωση την πρώτη φορά και κλιμακούμενες ποινές ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής στη συνέχεια.
Φορολόγηση Εκκλησίας
Σχετικά με τα την φορολόγηση της Εκκλησίας, η ΓΣΕΕ προτείνει να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις ακινήτων καθώς και τα κέρδη που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επίσης προτείνεται η φορολόγηση όλων των ακινήτων της Εκκλησίας πέραν των χώρων λατρείας.
Ασφαλιστικό
Δέσμευση φορολογικών πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος προτείνει η ΓΣΕΕ, με πόρους επικουρικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσοιυν ένα "Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών" (ΤΑΓ). Για την ενίσχυση του εν λόγω ταμείου, προτείνονται από τη ΓΣΕΕ οι εξής φόροι:
•Τέλος στα ακαθάριστα έσοδα του ΟΠΑΠ, στα λαχεία και στα καζίνο
•Τέλος στα ακαθάριστα έσοδα όλων των επιχειρήσεων
•Τέλος στα έσοδα από ενοίκια άνω των 20.000 ευρώ για κάθε σύζυγο και χωρίς όριο για τις εταιρείες
•Τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αντί της ΕΡΤ
•Ποσοστό επί των φορολογικών προστίμων
•Πράσινος φόρος για δραστηριότητες που ρυπαίνουν το περιβάλλον
Offshore εταιρείες
Όσον αφορά τη φορολογία των υπεράκτιων εταιρειών, προτείνεται από τη ΓΣΕΕ σημαντική αύξηση του συντελεστή ετήσιου ειδικού φόρου ακινήτων που πληρώνουν οι εταιρείες αυτές για ακίνητα που έχουν στην Ελλάδα και κατάσχεση σε περίπτωση μη πληρωμής του φόρου. Επίσης, προτείνεται να ελέγχεται το σύνολο των συναλλαγών των οffshore για περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματως και να γίνονται διεξοδικοί έλεγχοι σχετικα με :
-τα νομιμοποιητικά έγγραφα της εταιρείας
-τις δραστηριότητες της
-τις κινήσεις των λογαριασμών της
-τις πηγές προέλευσης των κεφαλαίων
ΦΠΑ
Τέλος, σχετικά με τον ΦΠΑ η ΓΣΕΕ προτείνει εφαρμογή ενιαίου συντελεστή σε όλη τη χώρα και μειωμένο συντελεστή (προτείνει 4,5%) για τα βασικά είδη διατροφής και τα είδη πρώτης ανάγκης.
ΠΗΓΗ: www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου