Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Στοίχημα για τις ανανεώσιμες πηγές η επιλογή Ζερβού στη ΔΕΗ

Στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί, για την ενίσχυση των ΑΠΕ και τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη, η επιλογή του καθηγητή Αρθούρου Ζερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε.

Δεν θα είναι εύκολη η αλλαγή φιλοσοφίας και πλεύσης της ΔΕΗ Α.Ε. λέει ο Στέλιος Ψωμάς από τον ΣΕΦ (Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών), διότι ο κ. Ζερβός, που είναι εκτός των άλλων και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, δεν καλείται να αλλάξει τις υποδομές τη νοοτροπία των εργαζομένων που νιώθουν (και ευλόγως) ανασφάλεια αλλά και των συνδικαλιστών και πολλών μελών της διοικητικής πυραμίδας.

Ο Στέλιος Ψωμάς συνοψίζει τα σημεία που πρέπει να πετύχει ο Αρθούρος Ζερβός.

* Ενεργός ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που σημαίνει ενίσχυση του ρόλου της θυγατρικής ΔΕΗ ανανεώσιμες και μεγαλύτερο μερίδιο από τη συνολική πίτα των ΑΠΕ. Μέχρι τώρα παίζουν ιδιώτες.

* Νέο επενδυτικό πρόγραμμα. Το νέο ενεργειακό μίγμα δηλαδή να αφήνει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

* Επανασχεδιασμός των δικτύων με κατεύθυνση που να συβάλλει και στην επέκταση των ΑΠΕ και στον εκσυγχρονισμό τους με «έξυπνα» δίκτυα που θα βασίζονται σε τεχνολογίες που π.χ. μειώνουν τις απώλειες.

* Σταδιακή «απαγκίστρωση» από το πετρέλαιο και ένταξη των ΑΠΕ στην ενεργειακή αυτονομία των νησιών μας. (σ.σ. Ολα αυτά με την προϋπόθεση να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και για εθνικούς λόγους).

Στην Ικαρία η ΔΕΗ Α.Ε. έχει ξεκινήσει να φτιάχνει μονάδες αποθήκευσης.

* Η τιμολόγηση της ενέργειας να γίνει πιο ορθολογική ώστε να αντανακλά το πραγματικό κόστος.

* Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών προς τους πελάτες και αποστολές ενεργειακών επιθεωρητών στις επιχειρήσεις αλλά και προτάσεις μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Από το 2013 και μετά η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει ενεργειακό φόρο για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Καλή τύχη στον Αρθούρο Ζερβό στα διοικητικά και ...περιβαλλοντικά του καθήκοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...