Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Νέα ανοικτή επιστολή εκπρόσωπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. ΤΑΥΤΕΚΩ

"Με το Δελτίο Τύπου της 6-11-2009 διατύπωσα τους φόβους μου για επιχειρούμενη αλλαγή του ΚΑΕ 7293 στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 από την Κυβέρνηση. Μια αλλαγή που καταργεί άρδην το Ασφαλιστικό καθεστώς της ΔΕΗ αφού μετατρέπει ένα βιώσιμο (για 30 και πλέον χρόνια) Ασφαλιστικό Φορέα σε κρατικοδίαιτο.
Σήμερα – δυστυχώς – με σιγουριά και χωρίς καμία διάθεση στείρας αντιπολίτευσης αλλά και αντιπαράθεσης, δημαγωγίας κινδυνολογίας και τρομολαγνίας επανέρχομαι με στοιχεία και ντοκουμέντα που δικαιώνουν του φόβους μου για την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού μας Συστήματος.
Το παρακάτω κείμενο με απλές γραμμές προσδιορίζει το ζοφερό μέλλον του ασφαλιστικού μας.
Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2010
Κεφ. 3 Κατηγορία Δαπάνες
Β’ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Επιχορηγήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων
ΟΓΑ - ΙΚΑ – ΝΑΤ - ΟΑΕΕ - ΤΑΠ-ΟΤΕ –Τομείς Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ
Δ’ Αποδιδόμενοι πόροι 11. μηδενική καταχώρηση - πίστωση
Είναι ομολογημένο σε επίσημα κείμενα (Νόμους, Συλλογικές συμβάσεις, Αποφάσεις Συμβουλίων της ΔΕΗ, Αναλογιστική Μελέτη, Απολογισμούς ΔΕΗ) ότι :
1.Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
2.Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
3.Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
4.Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Όλα τα παραπάνω αναγνωρίστηκαν με το Άρθρο 34 του Ν. 2773/99 που μόνο αυτό έχει 2 κεντρικά χαρακτηριστικά :
1.Αποτελεί νόμο ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ γιατί είναι ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ που έχουν συνυπογράψει Κράτος – ΔΕΗ – Εργαζόμενοι – Συνταξιούχοι.
Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος αυτός δεν μπορεί να αλλάξει με οποιαδήποτε υπουργική απόφαση ούτε με νόμο πόσο μάλλον με την καινοτομία του φετινού προϋπολογισμού σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους που κατοχύρωναν το Ασφαλιστικό μας κεφάλαιο, το οποίο εγγυάται το Κράτος, εάν δεν το συνομολογήσουν εκ νέου τα συμβαλλόμενα μέρη.
Το παρακάτω έγγραφο αποδεικνύει την σωστή διατύπωση και εγγραφή της υποχρέωσης του Κράτους στους Ετήσιους Κρατικούς Προϋπολογισμούς προς τον Φορέα μας και με την ίδια διατύπωση πρέπει να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2010.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα 8 Μαρτίου 2002
Αρ. Πρωτ. 3168

Προς ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ
Θέμα: «Πρόβλεψη εσόδων – δαπανών ΟΑΠ-ΔΕΗ στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Σχετικά : α) Έγγραφο Υπ. Οικονομίας με αρ. 5935/2000
β) Έγγραφο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με αρ. 7840/3-9-2001

Σε συνέχεια σχετικής μας αλληλογραφίας σας διευκρινίζουμε τα εξής :
Όπως είναι γνωστό στον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2002 και στην εισηγητική του έκθεση, έγινε ρητή μνεία των ρυθμίσεων του άρθρου 34 του Ν. 2773/99
Όσον αφορά την ονομασία των ΚΑΕ που περιλαμβάνουν τα σχετικά κονδύλια, στον επόμενο προϋπολογισμό θα προσδιορίζεται ως εξής :

ΚΑΕ 2917 : «Έσοδα από περιουσία ΟΑΠ-ΔΕΗ κατ’ άρθρο 34 Ν.2773/99»
ΚΑΕ 7293 :«Αντιπαροχή έναντι της ενσωμάτωσης στη ΔΕΗ Α.Ε. περιουσίας του ΟΑΠ-ΔΕΗ (άρθρο 34 Ν.2773/99)»
Νίκος Μ. Χριστοδουλάκης

2. Πρόκειται για το μόναδικό άρθρο του Ν. 2773/99 που ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής (με εξαίρεση το ΚΚΕ που δεν καταψήφισε αλλά απλά αποχώρησε).
Η εμμονή αυτή να εμφανιστεί στον προϋπολογισμό του 2010, το Ασφαλιστικό μας σύστημα μαζί με άλλα προβληματικά επιχορηγούμενα Ταμεία ανοίγει την κερκόπορτα για να μας μεταβάλουν από νοικοκυραίους σε ζητιάνους.
Όταν κάποιοι απασφαλίζουν το ασφαλιστικό κάποιοι έπρεπε ήδη να ξεσκεπάζουν την κυβερνητική λαθροχειρία
Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει Επιχορήγηση
Επιχορήγηση σημαίνει : Απαλλοτριώνουν την ασφαλιστική μας περιουσία την εξαφανίζουν στην ουσία μας παίρνουν το σπίτι και μας επιχορηγούν το ενοίκιο μέχρι πότε όμως δεν μας λένε.
Υπάρχει όμως ένα ερώτημα : Ερώτημα που ζητάει λογική, σοβαρή και άκρως αιτιολογημένη ειλικρινή απάντηση.
Άραγε ποιος θα πειστεί, ποιος θα δεχτεί, ποιος θα συμβιβαστεί και με το στανιό να υποχρεωθεί να παραδώσει τον τίτλο κυριότητας ενός ασφαλιστικού οικοδομήματος και να πάρει πόσες άραγε Ετήσιες Δωρεές ενός σοσιαλιστικού κρατικού προϋπολογισμού.
Ένα όμως είναι σίγουρο και δρομολογημένο.
Κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν τα εργοστάσια και τα φράγματα, τα ορυχεία και τα δίκτυα που έγιναν με τα δικά μας κεφάλαια.
Κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν τα έσοδα του Κράτους από την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ (που περιλαμβάνουν και την περιουσία μας – Ασφαλιστικό Κεφάλαιο).
Κάποιοι θέλουν να ξεχαστεί ότι από το υπόλοιπο 51% που κατέχει το Κράτος έχει ΕΣΟΔΑ που του αποδίδει η ενσωματωμένη στη ΔΕΗ περιουσία μας, που είναι το Ασφαλιστικό μας κεφάλαιο.
Κάποιοι θέλουν να ξεχαστεί η ΚΛΟΠΗ της περιουσίας και η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ να εμφανιστεί ως ευεργεσία !!!
Στο επόμενο αγωνιστικό μας βήμα θα μας εμφανίσουν ως εκβιαστές προνομιούχους εις βάρος των άλλων κοινωνικών ομάδων. Θα στρέψουν τη λαϊκή κατακραυγή εναντίων μας πυροδοτώντας τον περιβόητο κοινωνικό αυτοματισμό. Ωστόσο η αναγνωρισμένη περιουσία θα έχει ταφεί κάτω από τον προϋπολογισμό του 2010.
Εντύπωση όμως προκαλεί η αμηχανία των άλλοτε λαλίστατων «πρωτοπόρων αγωνιστών» όταν δεν δίσταζαν να μιλήσουν για εμπαιγμό και για προδότες τότε που οι εργαζόμενοι κατορθώσανε, με τους απεργιακούς αγώνες έχοντας κλειστούς σταθμούς και ορυχεία και με πεισματώδη παρέμβαση στη Βουλή, να περάσει στο νόμο Πετραλιά το άρθρο 132 όπου επαναλαμβάνει και κατοχυρώνει ακόμα μία φορά τα δικαιώματά μας και το άρθρο 34 του Ν. 2773/99. (βλέπε ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ Φλεβάρης του 2008).
Αξίζει να θυμηθούμε και να ξαναδιαβάσουμε την από 29/9/2009 ανοικτή επιστολή της ΓΕΝΟΠ.
Δεν πιστεύω ότι κάποιοι γρήγορα απέκτησαν πολιτικοσυνδικαλιστική μυωπία και να χρειάζονται γυαλιά.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – Κ.Η.Ε.
Αθήνα 29/9/2009
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο Ασφαλιστικός φορέας ΟΑΠ/ΔΕΗ ιδρύθηκε με το Νόμο 2773/99 και ψηφίστηκε από 96% της Βουλής των Ελλήνων (δεν είχε ψηφίσει το ΚΚΕ).
Τα εργοστάσια και τα δίκτυα της ΔΕΗ είναι τα αποθεματικά μας, είναι η ασφαλιστική μας περιούσια που ξεπερνά τα 11,9 δις ευρώ. Είναι δε ενσωματωμένη μέσα στη περιούσια της ΔΕΗ που μπήκαν στον Κρατικό κορβανά. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ σε κανένα, δεν ζητάμε επιχορήγηση ούτε ελεημοσύνη, είναι δική μας περιουσία και δεν είμαστε βάρος σε κανένα.
Ας κάνετε λοιπόν τον κόπο να διαβάσετε το Νόμο 2773/1999 και το Νόμο 3029/2002 [Ρέππα] διότι σας παραπληροφόρησε το περιβάλλον σας με αποτέλεσμα να λέτε ότι το ασφαλιστικό της ΔΕΗ φταίει και αυτό για την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αλήθεια είναι ότι έναντι αυτής της ενσωματωμένης περιουσίας του Φορέα το κράτος ανέλαβε – ως αντιπαροχή – την κάλυψη των εκάστοτε ετήσιων διαφορών μεταξύ εσόδων και δαπανών, καταβάλλοντας ως «Πάγιο Πόρο» αυτή την διαφορά και ο Πάγιος Πόρος αφαιρείται κάθε χρόνο από την προαναφερθείσα περιουσία του φορέα, αφού προηγουμένως επικαιροποιηθεί (Νόμος 2773/1999 άρθρο 34).
Μας αδικήσατε λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ καταργώντας τον ασφαλιστικό μας Φορέα στέλνοντας μας στο Ι.Κ.Α. και μας αδικείτε υποστηρίζοντας ότι φταίμε και εμείς (Ασφαλιστικό ΔΕΗ) για την οικονομική κρίση.

Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – Κ.Η.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΑΠΛ. Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ρ. ΡΙΖΟΣ


Νομίζω ότι θα μας αδικήσετε κύριοι της χθεσινής αντιπολίτευσης αν συμπορευθείτε ως υποστηρικτές μιας τέτοιας κραυγαλέας κυβερνητικής πολιτικής.
Η ιστορία του ασφαλιστικού δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν παραχαράσσεται, δεν τροποποιείται και ούτε συνομολογείται από τους θεσμούς
ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ των εργαζομένων είναι άμεσα συνηφασμένες και ενάντια στις εκάστοτε ασφαλιστικές λαθροχειρίες που επιχείρησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών.
Έχουμε χρέος, υποχρέωση και θεσμικό συνδικαλιστικό καθήκον να διεγείρουμε να κεντρίσουμε και συγχρόνως να ακονίσουμε μνήμες και παράλληλα να αφυπνίσουμε συνειδήσεις για καθοδηγούμενους ιστορικούς συνδικαλιστικούς αγώνες, αποφασιστικούς και καθοριστικούς, για το χθες το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων στην μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας.
Το χρονικό του ασφαλιστικού μας έχουμε υποχρέωση να το επικαιροποιήσουμε να το αναφέρουμε και να το βροντοφωνάξουμε γιατί χτίστηκε μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων.
Όποιος δεν θυμάται από πού ξεκίνησε, δεν μπορεί να ξέρει που θα πάει και που θα φτάσει.
Όποιος παραδίδει την ασπίδα μοιραία θα φάει το ακόντιο.
Όποιος αφήνει ακάλυπτα τα νώτα του, τον τρώει σοσιαλιστικός προϋπολογισμός
.
Η πορεία μας αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται από γνήσιους αμερόληπτους ανιδιοτελείς αγώνες «χωρίς κοινωνικούς τουριστικούς ξεκούραστους προορισμούς» παρά μόνο από κοινωνικούς αφουγκρασμούς αγωνίας και προβληματισμού για το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό αύριο.
Στο όνομα της δήθεν “αποκατάστασης του κύρους και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες, στους Ευρωπαίους εταίρους και στις διεθνείς αγορές και στην προσπάθεια της αναδιάταξης των δαπανών υπέρ της εκπλήρωσης των κοινωνικών και αναπτυξιακών στόχων” χάνεται η ασφαλιστική μας περιουσία και ονομάζεται Επιχορήγηση.
Το παραπάνω κείμενο μέσα στα εισαγωγικά είναι του Υπουργού Οικονομικών κυρίου Παπακωνσταντίνου που αποστέλλεται στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΦΤΣΑΛΗΣ
(Εκπρόσωπου των Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΤΑΥΤΕΚΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...