Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

«Κόκκινο» σε λιθάνθρακα, πυρηνική ενέργεια

ΚΟΚΚΙΝΟ» στον λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια άναψε η νέα κυβέρνηση. Τα δύο αυτά καύσιμα θα παραμείνουν εκτός του μελλοντικού ενεργειακού μείγματος της χώρας, το οποίο θα στηριχθεί (εκτός φυσικά από τις ΑΠΕ) στο φυσικό αέριο και σε λιγνιτικές μονάδες καθαρού όμως άνθρακα, υψηλής απόδοσης.
Τα παραπάνω επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 4ου Παγκόσμιου Φόρουμ Ρυθμιστικών Θεμάτων Ενέργειας (WFΕR ΙV) που διεξάγεται από χθες στην Αθήνα. «Το ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν αφήνει περιθώριο για χρήση λιθάνθρακα, ενώ η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί για μας εναλλακτική λύση.
Ο σχεδιασμός μάς δίνει προτεραιότητα στην αντικατάσταση των παλαιών λιγνιτικών σταθμών με νέες μονάδες καθαρού άνθρακα υψηλής απόδοσης, καθώς και με νέους σταθμούς φυσικού αερίου, ξεκινώντας από το νότιο τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής Ελλάδας».
Για δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις που πρόκειται να εκταμιεύσει φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιπρόεδρός της, Πλούταρχος Σακελλάρης.
Και σημείωσε πως τουλάχιστον το 20% των μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων στην Ε.Ε. αφορούν τον τομέα των ΑΠΕ. Σε αυτόν τον τομέα, πέρυσι, χορηγήθηκαν δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Το φόρουμ διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας (CΕΕR). Βουτιά 9,35% στην κατανάλωση ενέργειας Βουτιά κατά 9,35% σημείωσε σε σχέση με πέρυσι η κατανάλωση ενέργειας τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας έτσι τον εδώ και πολλούς μήνες πτωτικό της ρυθμό.
Συγκεκριμένα, η ζήτηση από νοικοκυριά (στη διανομή) υποχώρησε κατά 6,57%, ενώ από τις μεγάλες βιομηχανίες (στην υψηλή τάση) η μείωση ανήλθε σε 28,7%. Συνολικά, στο εννεάμηνο, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τόσο στον οικιακό όσο και στο βιομηχανικό τομέα, ανέρχεται σε 6,13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...