Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ενδείξεις ενίσχυσης της κερδοφορίας της ΔΕΗ στο 9μηνο

Ισχυρές ενδείξεις ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η κερδοφορία της ΔΕΗ στο εννεάμηνο του έτους, προκύπτουν από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για την κατανάλωση ηλεκτρισμού στο επίμαχο διάστημα.
Με βάση τα στοιχεία του διαχειριστή μόνο το Σεπτέμβριο, η παραγωγή των «ακριβών» πετρελαϊκών μονάδων συρρικνώθηκε κατά 84,64%, ενώ και η παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου (στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανταγωνιστική μονάδα της Ελπεντισον) μειώθηκε κατά 26,98%.

Αντίθετα η φθηνή υδροηλεκτρική παραγωγή παρουσίασε αύξηση κατά 28,64% και οι λιγνίτες κατά 5,18%.

Επίσης αυξημένη ήταν και η παραγωγή των ΑΠΕ κατά 59,61% που όμως αποπληρώνονται από το ειδικό τέλος ΑΠΕ και δεν επιβαρύνουν τα οικονομικά της ΔΕΗ.

Δραματική συρρίκνωση κατά 46,03% σημείωσε και το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών, που επίσης έχει στο παρελθόν επιβαρύνει τη ΔΕΗ.

Σε επίπεδο εννεαμήνου τα στοιχεία είναι επίσης ενδεικτικά της θετικής τάσης για τη ΔΕΗ:

η αύξηση στην παραγωγή για το λιγνίτη ήταν 6,44%, για τα υδροηλεκτρικά 41,10% και για τις ΑΠΕ 22,99%, ενώ αντίθετα η μείωση για το πετρέλαιο ήταν 33,23%, για το φυσικό αέριο 40,34 και για τις εισαγωγές 12,99.

Κατά τα λοιπά συνεχίστηκε η σημαντική πτώση στη ζήτηση που οφείλεται στην κρίση που πλήττει τη βιομηχανία με την κατανάλωση των πελατών υψηλής τάσης να παρουσιάζει μείωση της τάξης του 28,73% ενώ η μέση και χαμηλή τάση παρουσίασαν μείωση 6,57%.

Η συνολική καθαρή ζήτηση μειώθηκε κατά 9,35% ενώ σε βάση εννεαμήνου η αντίστοιχη μείωση είναι 6,13%, δηλαδή βλέπουμε ότι το Σεπτέμβριο τα πράγματα εξελίχθηκαν κατά τι χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...