Το προχθεσινό report της National Sec - Π&Κ είναι χαρακτηριστικό ου κλίματος που επικρατεί στην αγορά προεξοφλώντας εμμέσως πλην σαφώς την αλλαγή στη διοίκηση της ΔΕΗ. Όπως ανέφερε η χρηματιστηριακή, «πιθανές αλλαγές στα ανώτατα διοικητικά στελέχη δεν είναι απαραίτητα αρνητικές καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων μείωσης του κόστους».
Τη διπλωματική διατύπωση της χρηματιστηριακής, δε συμμερίζονται στελέχη της Eπιχείρησης, συνδικαλιστές και το κυριότερο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατά καιρούς έχουν ασκήσει έντονη κριτική εναντίον του Π. Αθανασόπουλου.
Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μίλησαν ανοιχτά περί ανάγκης απόκτησης διοίκησης υψηλού επιπέδου στη ΔΕΗ και για προτεραιότητα στην εξυγίανση της εταιρείας.
Μέσα στη ΔΕΗ ακόμη και μεταξύ των ανώτατων στελεχών της εταιρείας υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση ότι ο νέος υπουργός ενέργειας περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής δε θα αναμένει τη λήξη της σύμβασης του κ. Αθανασόπουλου στο τέλος Ιανουαρίου και ότι η σύμβασή του θα διακοπεί νωρίτερα.
Αντίθετα με τη διαφαινόμενη αποχώρηση Αθανασόπουλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο και με τους επτά γενικούς διευθυντές της επιχείρησης, στελέχη που προέρχονται από την ίδια την ιεραρχία της ΔΕΗ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Πάντως το έναυσμα αλλά και το στίγμα για τις αλλαγές θα δοθεί από πλευράς πολιτικής ηγεσίας.
Άλλωστε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διεφάνη καθαρά η θέση του ΠΑΣΟΚ περί δημόσιου ελέγχου της εταιρείας (και όχι μόνο της ΔΕΗ) προκειμένου να καταστεί εφικτή η χάραξη συγκεκριμένης ενεργειακής πολιτικής.
Και σε αυτό το σημείο πιθανόν η ΔΕΗ να παίξει σημαντικό ρόλο για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, στην οποία είναι δεδομένη η έμφαση που δίνει η νέα κυβέρνηση.
Επίσης θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν τα μεγάλα bonus και οι υψηλές αποζημιώσεις για τις οποίες είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν η διοίκηση της εταιρείας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι για φέτος η αποζημίωση του κ. Αθανασόπουλου έχει συνδεθεί σε ποσοστό 60% με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για τον έλεγχο των δαπανών, τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη συμβολαιοποίηση της κατασκευής νέων μονάδων.
Από τους τρεις στόχους ο ένας έχει σίγουρα επιτευχθεί (κερδοφορία εταιρείας), ο ένας έχει σίγουρα αποτύχει (συμβολαιοποίηση 2400MW) ενώ με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου εφικτός παραμένει ο τρίτος στόχος για την εξοικονόμηση 90 εκατ. από τις ελέγξιμες δαπάνες.
ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου