Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Πάει για ακύρωση η Μεγαλόπολη

Πιθανότητες της τάξης του 80% για το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη δίνει η διοίκηση της κρατικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε σήμερα το πρωί, σε μία εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, η προοπτική της ακύρωση συγκεντρώνει τις σαφώς περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το έργο.

Και αυτό καθώς, εφόσον προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατακύρωση, στην ανάθεση και στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η κατασκευή της ισχύος 570 -835 μεγαβάτ μονάδας πριν είναι διαθέσιμο στην ΔΕΗ το φυσικό αέριο, μέσω του αγωγού η κατασκευή του οποίου είναι αρμοδιότητα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Ο τελευταίος έχει ενημερώσει την ΔΕΗ για ολοκλήρωση του έργου τον Μάρτιο του 2012, εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα και σε περίπτωση που η μονάδα ολοκληρωθεί χωρίς να έχει στην διάθεσή το αέριο, θα επιβαρύνεται οικονομικά, καταβάλοντας αποζημιώσεις στον ανάδοχο χωρίς να μπορεί να δουλέψει την μονάδαΤο προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ έργο διεκδικείται από δύο σχήματα, τις κοινοπραξίας General Electric - ΜΕΤΚΑ και Ansaldo - Όμιλος Κοπελούζου.

Μάλιστα, ο όμιλος Κοπελούζου είχε προ μηνός ζητήσει επισήμως την επανάληψη του διαγωνισμού, αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη, όσο και στην προοπτική σε ένα νέο διαγωνισμό να πετύχαινε η ΔΕΗ καλύτερες οικονομικές προσφορές και. μάλιστα, της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ.

Στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι κατηγορηματικοί ότι το έργο θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και αναμένεται έντονη αντίδραση από την Ομοσπονδία, η οποία καταλογίζει στη διοίκηση πρόθεση να μην προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατασκευή της μονάδας της Μεγαλόπολης, ώστε αυτή να κατασκευαστεί, τελικά, από ιδιώτες σε μία μεθόδευση ανάλογη με την μονάδα 2 στην Φλώρινα, ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής της οποίας είχε αποβεί άγονος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...