Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Συνάντηση ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επισκέφθηκε την Υπουργό Απασχόλησης, κα Πετραλιά και έθεσε το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης και τη γενικότερη λειτουργία του Ασφαλιστικού Φορέα.
Στη σύσκεψη που έγινε συμμετείχαν ο Γ.Γ. κ. Μαμμωνάς καθώς και η κα Γιαννακοπούλου.
Έθεσε το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης και κατέθεσε την άποψη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την επίλυση του θέματος.
Το Προεδρείο ζήτησε από την Υπουργό να υπάρξει ρύθμιση έτσι ώστε ο ασφαλιστικός χρόνος εκτός ΔΕΗ να λογίζεται ως χρόνος ενιαίας ασφάλισης και να μην ισχύουν οι διατάξεις για τη διαδοχική, πράγμα που μειώνει τις συντάξεις έως και 40%, όπως έγινε και στα άλλα ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στο ΙΚΑ.
Η Υπουργός ζήτησε από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ιδιαίτερη μελέτη για το θέμα και την παρέπεμψε στην επιτροπή που ασχολείται με την αλλαγή των όρων της διαδοχικής ασφάλισης και παράλληλα έβαλε θέμα κόστους αυτής της ρύθμισης.
Το Προεδρείο κατέθεσε πρόταση για εξαγορά των ασφαλισμένων ετών εκτός ΔΕΗ.
Η Υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να λυθεί το θέμα έξω από τις γενικότερες ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση και πρότεινε στη ΓΕΝΟΠ να κάνει τις προτάσεις της στην επιτροπή η οποία ασχολείται με τις ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση.

Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δήλωσε ότι αυτή η λύση δεν μας ικανοποιεί, δεσμεύτηκε όμως να καταθέσει τις προτάσεις του στις αρμόδιες επιτροπές.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έθεσε το θέμα της ένταξης των εναεριτών στα ΒΑΕ και η Υπουργός δεσμεύτηκε για την ένταξή τους.
Άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση:
Η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έκδοση των συντάξεων και στην εξυπηρέτηση του προσωπικού.
Κάνουμε εδώ γνωστό ότι ήδη από τον ένα μήνα αναμονής πήγαμε στους έξι μήνες για να βγει το 90%. Η δε εκκαθάριση πάει στα δύο χρόνια και πάνω.
Η νομοθετική ρύθμιση για το μετοχικό κεφάλαιο.
Ο ασφαλιστικός φορέας έχει 3,8% μετοχές οι οποίες πρέπει να κατανεμηθούν σε ΤΑΠ και ΤΑΥΤΕΚΩ. Ανατέθηκε στους νομικούς να γίνει.
Ο επιμερισμός του προσωπικού σε ΟΑΠ και ΤΑΥΤΕΚΩ και η συνέργεια για επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων και άλλων εκκρεμοτήτων.
Η συμβιβαστική επίλυση μεταξύ ΤΑΥΤΕΚΩ και ΔΕΗ για το κτιριακό της οδού Αγ. Κωνσταντίνου και Γερανίου έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η ανέγερση του και η αξιοποίησή του.
Η ύπαρξη ρύθμισης στο Εφάπαξ γι' αυτούς που είχε παρέλθει η 5ετία.
Η λειτουργία φαρμακείου στο ΤΑΥΤΕΚΩ για συγκεκριμένη γκάμα ακριβών φαρμάκων όπως έχει το ΙΚΑ.
Ο δίκαιος επιμερισμός των λειτουργικών δαπανών των κεντρικών υπηρεσιών του ΤΑΥΤΕΚΩ. Σήμερα 48% βαρύνουν τους ασφαλισμένους στη ΔΕΗ. Θα γίνει ρύθμιση με νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα της βουλής.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της έλλειψης προσωπικού. Η Υπουργός για το εν λόγω θέμα δήλωσε ότι δεν προβλέπονται προσλήψεις.
Τέλος, από το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τέθηκε το θέμα της συμμόρφωσης της χώρας μας με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων αλλά και του Συμβουλίου των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την παραβίαση του κοινωνικού χάρτη που αφορά στο δικαίωμα για ίσους όρους εργασίας και προβλέπει είτε μείωση της διάρκειας της εργασίας, είτε συμπληρωματική άδεια με αποδοχές ως αποζημίωση για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, στην εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη.
Στο συγκεκριμένο θέμα η κα Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση όπως ζήτησε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ώστε οι ρυθμίσεις να αφορούν το σύνολο των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες είτε είναι στη ΔΕΗ είτε οχι .
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει σχηματοποιημένη αντίληψη για τα προβλήματα για τις προσδοκίες των συναδέλφων και συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και θα ξανακαταθέσει στις αρμόδιες επιτροπές της διαδοχικής και των Βαρέων και Ανθυγιεινών και βεβαίως θα περιμένει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των Ασφαλισμένων.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις εργασίες της Βουλής για να διαπιστώσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Εάν διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τεχνηέντως και σχηματίζει επιτροπές για να εκτονώσει αντιδράσεις και στο τέλος να παραπέμψει τις λύσεις στις καλένδες, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα αντιδράσει δυναμικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...