Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Βουλγάρικη πρόταση για συνεργασία με την Ελλάδα στην πυρηνική ενέργεια

"Ο Βούλγαρος Πρόεδρος καλωσόρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιταχύνει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Παρβάνοφ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν οι συνθήκες για έναν διάλογο ανάμεσα στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα για μία πιθανή επενδυτική συνεργασία στην σφαίρα της εφαρμοσμένης πυρηνικής ενέργειας".
Το ρεπορτάζ που μετέδωσε χθες το έγκυρο βουλγαρικό πρακτορείο novinite είναι σαφές και φέρνει στο προσκήνιο, δύο μέρες προ της μετάβασης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια, το ζήτημα που είχε αναδείξει προ μηνών ένα ακόμη αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αξία".
Σύμφωνα λοιπόν με εκείνο το ρεπορτάζ, η ΔΕΗ έχει δεχθεί εισηγήσεις για την συμμετοχή της με μικρό ποσοστό στο project του πυρηνικού εργοστασίου που κατασκευάζουν οι γείτονες στο Μπέλενε και στο οποίο με 49% μετέχει η γερμανική RWE, με την οποία, όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ έχει ήδη συνεργασία σε διάφορα σχέδια στο εξωτερικό (Αλβανία, Κόσοβο) αλλά και είχε επιδιώξει να κατασκευάσει λιθανθρακική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, σε ένα θέμα το οποίο είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις και είχε …στο προσκήνιο εγκαταλειφθεί.
Η ιδέα εστίαζε στο ότι με ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ θα μπορούσε να αποκτήσει το 10% του NPP Belene εξασφαλίζοντας, μέσω των συνεχώς αναβαθμιζόμενων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, φθηνή ενέργεια της τάξης των 200 μεγαβάτ, ελεύθερη ρύπων, σε αντίθεση με τα λιθανθρακικά εργοστάσια τα οποία η διοίκηση δεν έχε ουσιαστικά εγκαταλείψει, αλλά και ελεύθερη…αντιδράσεων, αφού η πυρηνική μονάδα στήνεται εκτός συνόρων.
Το κεφάλαιο "πυρηνική ενέργεια" έχει ανοίξει εδώ και έναν χρόνο περίπου με τεχνοκρατικές αναφορές σε επίπεδο λ.χ. της Ομάδας Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, ενώ και ο τέως υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας είχε μιλήσει για την περί ανάγκη πραγματοποίησης διαλόγου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προετοιμασία μας για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.
Τώρα είναι ο Βούλγαρος Πρόεδρος που έρχεται επισήμως να θέσει το ζήτημα, το οποίο προφανώς θα απασχολήσει αύριο και μεθαύριο στη Σόφια τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, μαζί φυσικά με τις εξελίξεις στη σκακιέρα των ενεργειακών αγωγών.

ΠΗΓΗ:http://www.axiaplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...