Ανοίγει όλα τα μέτωπα ο Βενιζέλος, παίζοντας και τα τελευταία χαρτιά του ΠΑΣΟΚ πριν την ηρωϊκή έξοδο.
Το Υπουργικό αποφάσισε εργασιακή εφεδρεία, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέο φορολογικό και άμεσο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας γιατί την ικανοποίηση των δανειστων!
Διαβάστε τι αποφάσισε η κυβέρνηση.
«Οριστικές αποφάσεις» σε πολλά μέτωπα έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας σε όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε το χαρακτήρα του επείγοντος.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα το πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την ενεργοποίηση και τη διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας (επιχειρησιακές συμβάσεις, νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων), ενιαίο μισθολόγιο, ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε
Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις, με επιδίωξη του στόχου για έσοδα 5 δισ. ευρώ εντός του 2011. Πρόσθεσε πως άμεσα προσχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΠΑΠ, στο αεροδρόμιο Ε Βενιζέλος, στη ΔΕΠΑ στα ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και η πώληση μεγάλων κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου, κτίρια τα οποία θα νοικιασθούν στην συνεχεία από το δημόσιο.
Ακόμη, άμεσα προχωρά και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με καταργήσεις και συνενώσεις φορέων.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενεργοποιείται άμεσα και διευρύνεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, με θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επανεκπαίδευση, μετακίνηση σε άλλον τομέα, απασχόληση με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση. Πάντως, αν και ανέφερε πως «απολύσεις σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις, αν ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαίρια, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, από αυτές που δίνει η εργασιακή εφεδρεία.
Ερωτηθείς σχετικά με τους ΟΤΑ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι γι’ αυτούς ισχύει ότι ορίζει το Σύνταγμα για τα ΝΠΔΔ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών διερευνούν το ύψος του πλεονάζοντος προσωπικού στις δημοτικές επιχειρήσεις.
Για το στενό δημόσιο σημείωσε πως η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον κρατικό υπάλληλο και όχι σε αυτόν συγκεκριμένου υπουργείου, και έτσι, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να γίνει μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού ώστε αν κάπου υπάρχουν ελλείψεις και κάπου πλεονάσματα αυτό να εξισορροπηθεί προς όφελος του πολίτη.
Επιπλέον, θα γίνουν άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και τη νέα οριστική λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που ανακοινώνεται σύντομα, ενώ η κυβέρνηση προχωρά και στον ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών με επικεντρο της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων στο πλαίσιο και της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος, καθώς θα ληφθούν υπόψη φόροι και εισφορές.
Επιπλέον, προωθείται το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι πραγματικά ενιαίο, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ίση αμοιβή για ίδια εργασία στο δημόσιο. Πρόσθεσε όμως πως κάποιος που έχει θέση ευθύνης και φέρνει αποτέλεσμα, υπογράφει μια σύμβαση παραγωγικότητας και ξεπερνάει τα αποτελέσματα, μπορεί να πετύχει ένα πριμ παραγωγικότητας, ενα μπονους.
Αναφορικά με τα κλειστά επαγγέλματα, γνωστοποίησε πως θα κλείσουν όλα τα κενά σε σχέση με το άνοιγμά τους και επανεξετάζεται το χρονοδιάγραμμα ανοίγματός τους ώστε να γίνει άμεσα. «Όπου υπάρχουν νομοθετημένες προθεσμίες μακρινές αυτές έρχονται τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, έκανε γνωστό πως όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων θα παύει να επιχορηγείται, ενώ ανακοίνωσε ότι όπου απαιτούνται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις αυτές θα γίνονται «με ένα νομοθέτημα».
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο εθνικό φορολογικό σύστημα για το οποίο, όπως είπε γίνεται ένας γόνιμος κοινωνικός διάλογος.
Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι το προσχέδιο του νέου συστήματος, που θα είναι και η βάση της διαβούλευσης, είναι σε φάση κατάρτισης. Στόχος του, πρόσθεσε, είναι να συμφιλιώσει τον πολίτη με τη φορολογική διοίκηση, ενώ διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και το θέμα των φορολογικών συντελεστών, αν και όπως εξήγησε, αν δεν υπάρξει μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ θα είμαστε μόνιμα εγκλωβισμένοι στη μάχη φοροδιαφυγής.
Το προσχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα θα δημοσιοποιηθεί σε τρεις εβδομάδες.
«Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας και απόλυτης δέσμευσης», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ένα μήνυμα που όπως είπε, απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
«Αν δεν διασφαλίσουμε τη φυγή προς τα εμπρός δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης, ούτε μια μόνη πληγή της Ε.Ε., αλλά μια ισότιμη και ανταγωνιστική χώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι ευκαιρία να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της χώρας και να αποκτήσουμε εθνική ανταγωνιστικότητα, ανακαταλαμβάνοντας τη θέση που μας αντιστοιχεί στην παγκόσμια αγορά.
Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν θα γίνει αν δεν προχωρήσουμε άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές, αν δεν δώσουμε, όπως είπε, στις νέες γενιές τις ευκαιρίες που είχαν οι παλιότερες.
Για την έκτη δόση του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ ξεκαθάρισε απολύτως ότι «δεν ετέθη ποτέ ζήτημα εκταμίευσης της 6ης δόσης» και υπογράμμισε ότι «ξέρουμε κι ελέγχουμε τις ταμειακές μας ανάγκες».
ΠΗΓΗ: Nαυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου