Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν χειραγωγεί η ΔΕΗ την Οριακή Τιμή Συστήματος

Η ΔΕΗ ΑΕ ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει ανυπόστατους ισχυρισμούς ηλεκτρονικού Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης, ότι δήθεν χειραγωγεί την Οριακή Τιμή Συστήματος και υπαγορεύει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Ειδικότερα, για τα θέματα που θέτει το σχετικό δημοσίευμα, σήμερα Πέμπτη 10/9/09, η ΔΕΗ επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνεται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής εκμετάλλευσης των εισροών νερού, αλλά και με ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια των φραγμάτων της ΔΕΗ και την ικανοποίηση των αναγκών προς τρίτους (ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, περιβαλλοντικές υποχρεώσεις κλπ).
Κατά τη διάρκεια της εφετινής θερινής περιόδου (Ιούνιος-Αύγουστος) η Υδροηλεκτρική παραγωγή ανήλθε σε 1.203 Gwh έναντι 1.213 Gwh του μέσου όρου παραγωγής θερινής περιόδου της τελευταίας πενταετίας.
Η επιλεκτική αναφορά σε λειτουργία των Υδροηλεκτρικών με ισχύ 2.100 MW - που γίνεται στο δημοσίευμα - αφορά πολύ περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας (ελάχιστες ώρες) των Υδροηλεκτρικών Σταθμών.
Οι ημερήσιες προσφορές της ΔΕΗ - από τις οποίες προκύπτει ότι ούτε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος γίνεται από τη ΔΕΗ ούτε κατάχρηση των υδάτινων πόρων - είναι κατατεθειμένες στον ΔΕΣΜΗΕ.
Από τις διαφορές ώρας στις προθεσμίες υποβολής προσφορών και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της ιταλικής και της ελληνικής αγοράς, η ΔΕΗ ουδέν όφελος και ουδεμία προνομιακή μεταχείριση έχει. Άλλωστε η ίδια πληροφόρηση παρέχεται και στους ανταγωνιστές της.
H ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να καθορίζει την ΟΤΣ, δεδομένου ότι αυτή συνδιαμορφώνεται από τις προσφορές της ιδίας και των ανταγωνιστών της και υπολογίζεται από το ΔΕΣΜΗΕ. Εξάλλου, οι οικονομικές εκκαθαρίσεις γίνονται με βάση τα οριστικά στοιχεία (φορτίο συστήματος, φόρτιση μονάδων) της επόμενης μέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...