Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Οι διακοπές της ΔΕΗ «βραχυκύκλωσαν» επιχειρήσεις του Ηρακλείου

Ανυπολόγιστες ζημιές σε επιχειρήσεις του Ηρακλείου προκάλεσαν πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω βραχυκυκλωμάτων που προκλήθηκαν από την υγρασία σε πυλώνες της ΔΕΗ τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.
Ενας ξύλινος στύλος της Επιχείρησης πήρε φωτιά στο Τσαλικάκι και τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι υποσταθμοί στον Κατσαμπά, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την αποτροπή πυρκαγιάς.
Οι διακοπές σημειώθηκαν κυρίως στου Κοκκίνη Χάνι, στον Καρτερό, στις Γούβες, στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και στο Γάζι.
Οι μικροεκρήξεις στους πυλώνες ήταν αντιληπτές σε όλες αυτές τις περιοχές, που βυθίστηκαν για πολλές ώρες στο σκοτάδι.
Στη ΒΙΠΕ, όπου είναι εγκατεστημένες πολλές επιχειρήσεις τροφίμων, η διακοπή ρεύματος κράτησε πάνω από 12 ώρες με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία ψυκτικών θαλάμων και τόνοι τροφίμων να καταστούν ακατάλληλοι προς διάθεση.

Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα αλλά και σε φούρνους που δεν ζύμωσαν ή ζύμωσαν και δεν έψησαν το ψωμί!

Στο αεροδρόμιο τέθηκε σε λειτουργία εφεδρικό σύστημα ηλεκτροδότησης για την προσγείωση αεροσκαφών, όμως οι άλλοι χώροι ήταν σκοτεινοί και οι επιβάτες βοηθούνταν να μετακινηθούν προς τις αίθουσες αναχωρήσεων από τα φώτα των λεωφορείων.
Λόγω των προβλημάτων ηλεκτροδότησης δεν εκδόθηκαν στην ώρα τους οι τοπικές εφημερίδες οι οποίες τελικά κυκλοφόρησαν το μεσημέρι. Σε Ρογδιά, Κοκκίνη, Γούβες και Αγία Πελαγία η διακοπή του ρεύματος κράτησε πάνω από 20 ώρες.
Η Νομαρχία και το Επιμελητήριο Ηρακλείου επιρρίπτουν ευθύνες στη ΔΕΗ καθώς δεν έχει προχωρήσει στον καθαρισμό των πυλώνων από τη σκόνη η οποία σε συνδυασμό με την υγρασία που είναι πάντα αυξημένη στο τέλος του καλοκαιριού είναι η αιτία των βραχυκυκλωμάτων και των πολύωρων διακοπών.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει αντικατάσταση του παλιού δικτύου και των μονωτήρων με νέας τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην Κρήτη, Δημήτρη Μανιαδή, τα συνεργεία καθαρισμού του δικτύου έχουν μειωθεί λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς έχουν σταματήσει οι προσλήψεις, ενώ δεν προκηρύχθηκαν τον Μάιο οι εργολαβίες καθαρισμού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αλμύρα και τη σκόνη που αυξήθηκαν πολύ φέτος λόγω των μελτεμιών προκάλεσαν τα προβλήματα στο παράκτιο δίκτυο της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι το προσωπικό της Επιχείρησης στο νησί έχει μειωθεί στο 50% και έχει κατατεθεί πρόσφατα σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας εφιστά την προσοχή στους επιχειρηματίες να μην επανακαταψύξουν τα προϊόντα που ξεπάγωσαν και να τα διαθέσουν στην αγορά γιατί είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...