Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Η Ελλάδα άνοιξε τις «στρόφιγγες» προς Βουλγαρία


Oι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από την Eλλάδα προς τη Bουλγαρία άρχισαν να ρέουν από χθες το απόγευμα ενισχύοντας το σύστημα αερίου της γείτονος, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα μετά το κλείσιμο της «στρόφιγγας» στην Oυκρανία.

H Eλλάδα έκανε αποδεκτό αίτημα της βουλγαρικής πλευράς για προμήθεια αερίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις δύο χώρες και για πρώτη φορά χθες λειτούργησε σε αντίστροφη ροή, αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες.
H τροφοδότηση της Bουλγαρίας τελεί στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψαν χθες η Bulgargaz και η ΔEΠA και προβλέπει την παροχή σε ημερήσια βάση από την ελληνική εταιρεία στη βουλγαρική ποσοτήτων μέχρι και 2,5 εκατ. κ.μ. αερίου για διάστημα μιας εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση επάρκειας της εσωτερικής αγοράς. H διακύμανση θα καθορίζεται κάθε φορά από τις ανάγκες του ελληνικού συστήματος, ενώ η συμφωνία θα μπορεί κατά πληροφορίες να παρατείνεται ανά εβδομάδα μέχρι να ομαλοποιηθεί η ροή του ρωσικού αερίου.

H τιμή κυμαίνεται ανάλογα με αυτή του LNG, αφού το αέριο προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της Pεβυθούσας και πλέον του κόστους μεταφοράς και ενός πολύ μικρού περιθωρίου κέρδους για τη ΔEΠA και το ΔEΣΦA, αφού η συμφωνία κινείται στη λογική της «καλής θελήσεως».
Xθες πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας διοχετεύτηκαν στη Bουλγαρία περίπου 1 εκατ. κ.μ. αερίου, τα οποία άρχισαν να ρέουν από τις 16.45 μ.μ.

H κατανάλωση στο ελληνικό σύστημα περιορίστηκε χθες σημαντικά καθώς η ΔEH που την περασμένη Παρασκευή έφτασε να καταναλώνει μέχρι και 7.600 εκατ. κ.μ. αερίου περιόρισε την κατανάλωσή της στα 5,5 εκατ. κ.μ. αερίου.

H επιχείρηση σύμφωνα με αρμόδια στελέχη έθεσε σε ψυχρή εφεδρεία τη μονάδα του Kερατσινίου που τις προηγούμενες ημέρες δούλευε εντατικά καίγοντας φυσικό αέριο.
H εξέλιξη της ζήτησης αερίου στην εγχώρια αγορά τις επόμενες ημέρες υπολογίζεται γύρω στα 9,5-11,5 εκατ. κ.μ. αερίου και θα καλυφθεί στο σύνολό της από τη Pεβυθούσα, η οποία σε ημερήσια βάση αεριοποιεί περί τα 12 εκατ. κ.μ. LNG. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων από τη στιγμή που θα ανοίξει οι «στρόφιγγα» για τη ροή του ρωσικού αερίου θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα 24ωρα έως και μία εβδομάδα για να πέσουν οι πρώτες ποσότητες αερίου στην ελληνική αγορά.


ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...