Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Έτος λιτότητας και περιστολής των δαπανών θα είναι για τη ΔΕΗ το 2009, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο Τάκης Αθανασόπουλος στους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Ο ίδιος ζητεί να υπάρξει μαχαίρι στις δαπάνες, ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια που θα στηρίζουν τις επενδύσεις της επιχείρησης.

Για φέτος, τονίζει ότι η χρονιά θα χαρακτηριστεί από πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας και την απροθυμία των τραπεζών να δανείζουν, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των επιτοκίων.

Η κερδοφορία επομένως και η εξοικονόμηση εσωτερικών πόρων είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ικανότητα της ΔΕΗ να δανείζεται. Αναφορά γίνεται στην επιστολή και στην πορεία των ζημιών.

Πριν ξεκινήσει η ιλιγγιώδης πορεία των τιμών των καυσίμων, η ΔΕΗ προέβλεπε για το 2008 κέρδη της τάξης των 540 εκατ. Ευρώ, αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις οδήγησαν σε μια διαφορά της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στην εκτίμηση για τα κέρδη της χρονιάς και το αποτέλεσμα του 9μηνου, που ήταν ζημιές 240 εκατ. ευρώ.

Ετσι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι ζημιές για όλο το έτος θα πρέπει να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 300 εκατομμυρίων.

Για το 2009, επαναλαμβάνεται ο στόχος που έχει τεθεί και στο business plan για εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ετησίως, μέχρι το 2014, προκειμένου να εξοικονομηθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Τέλος γίνεται αναφορά σε προοπτική κερδοφορίας για το τρέχον έτος η οποία θα στηριχθεί στο χαμηλότερο κόστος καυσίμων, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των μονάδων (διαθεσιμότητα, ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από ακριβές πηγές κλπ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...