Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Γ.Μανιάτης: Μη συμμετοχή στο ΔΣ της ΔΕΗ μέλους από την ΟΚΕ

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, Γ.Μανιάτης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τη μη συμμετοχή στο Δ.Σ. της ΔΕΗ μέλους από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την 3/10/2018.
Αναλυτικά η ερώτηση:


Προς :
-Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο.
-Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: Μη συμμετοχή στο Δ.Σ. της ΔΕΗ μέλους υποδεικνυόμενου από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.)

Κύριοι Υπουργοί,
η ΔΕΗ ΑΕ, ως δημόσια επιχείρηση, πέραν της κρισιμότητάς της για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα, έχει και νευραλγική σημασία για την ελληνική οικονομία και τη γενικότερη πορεία της χώρας.

Παρά ταύτα, η σημερινή Κυβέρνηση έχει να επιδείξει μόνο αρνητικές πρωτοβουλίες σε σχέση με τα ζητήματα της ΔΕΗ, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ενέργειας, όσο και οικονομικής πολιτικής.

Πέρα από τα οξύτατα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, και τα οποία είναι γνωστά από άμεση εμπειρία πλέον σε κάθε Έλληνα πολίτη, υφίσταται και σοβαρότατο ζήτημα ως προς τον τρόπο εποπτείας της από το Κράτος, τις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ως εκπροσώπου του Δημοσίου
-βασικού μετόχου της ΔΕΗ, καθώς και ως προς τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας, διοίκησης και διαχείρισης της ΔΕΗ.

Όπως είναι γνωστό, η νομοθεσία προέβλεπε μέχρι πρόσφατα ( άρθρο 9 παρ. 2 εδ. γ΄ του Καταστατικού της ΔΕΗ, όπως ίσχυε σύμφωνα με το Π.Δ. 333/2000, ΦΕΚ Α΄ 278/2001 ), ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποτελείται μεταξύ άλλων από ένα μέλος που υποδεικνύεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.).

Η Ο.Κ.Ε. προβλέπεται στο Σύνταγμα και είναι φορέας υπεύθυνος για τη διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου, για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής (άρθρο 82 παρ. 3 Συντάγματος).

Ωστόσο, κατά το έτος 2016, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρνείτο να προχωρήσει στον ορισμό του υποδεικνυόμενου από την Ο.Κ.Ε. προσώπου ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ,  ενώ μάλιστα κρίσιμα ζητήματα εισάγονταν σε αυτό προς απόφαση.

Μετά από σειρά ενεργειών, που έφθασαν στην αποστολή εξωδίκων δηλώσεων σε όλα υπεύθυνα θεσμικά όργανα, εν τέλει υποχρεώθηκε ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί στον ορισμό αυτό ( καθώς η άρνησή του συνιστούσε παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, ελεγχόμενης και δικαστικά).

Αμέσως τότε όμως, η Κυβέρνηση προώθησε ρύθμιση που προέβλεπε μεταβολή του Καταστατικού της ΔΕΗ.

Πράγματι, με το νέο Καταστατικό της ΔΕΗ, δεν προβλέπεται πλέον ένα μέλος του ενδεκαμελούς Διοικητικού της Συμβουλίου να υποδεικνύεται από την Ο.Κ.Ε., όπως προβλεπόταν.

Είναι, δε, πρόδηλο, ότι οι παραπάνω παραλείψεις και πράξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάθε άλλο παρά τυχαίες και συμπτωματικές είναι, δεδομένης της κρίσης περιόδου για την πορεία της ΔΕΗ στην οποία λαμβάνουν χώρα.

Είναι σαφές, ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, έλεγχος και λογοδοσία στη ΔΕΗ και ότι δεν επιθυμεί να ακούγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ η φωνή της Ο.Κ.Ε. – ακόμη και αν την προβλέπει το Σύνταγμα και ο Νόμος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.                  Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προσχωρήσει η Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλισθούν οι κανόνες της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ;

2.                  Ποιες κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ, των μονάδων της και των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισαχθούν το επόμενο διάστημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής της Συνέλευσης που λαμβάνονται με τη συμμετοχή του αρμοδίου Υπουργού ως εκπροσώπου του Δημοσίου;

3.                  Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η μη συμμετοχή πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ μέλους υποδεικνυόμενου από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) που προβλέπει το Σύνταγμα;

  
Ο Ερωτών Βουλευτής

  
Γιάννης Μανιάτης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...