Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Κ.Χατζηδάκης: Κίνδυνος από τη σημαντική αύξηση των τιμών των ρύπων

Ερώτηση κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ.Χατζηδάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αύξηση των τιμών των ρύπων, την 25/9/2018.
Αναλυτικά η ερώτηση:


Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Κίνδυνος για τη ΔΕΗ από τη σημαντική αύξηση των τιμών των ρύπων.

Ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την πορεία της ΔΕΗ προκαλεί η ραγδαία αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η οποία υπερβαίνει πλέον το εύρος τιμών που ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν απειλητικό για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.
·         Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, προχώρησε το 2005 στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων.  Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί, ουσιαστικά, τον ακρογωνιαίο λίθο των περιβαλλοντικών πολιτικών της Ε.Ε., καθώς ως στόχο έχει να προσφέρει κίνητρα στα κράτη-μέλη και στις εταιρίες να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).  Τον Απρίλιο του 2018 τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 2018/410 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών CO2, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση στις σχετικές τιμές.
·         Σύμφωνα με δηλώσεις το καλοκαίρι του 2015 του κ. Παναγιωτάκη, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Δ.Ε.Η. Α.Ε., τυχόν αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων στο εύρος των 12 έως 20 ευρώ ανά τόνο θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.  Στις 25/9/2018 η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων βρίσκεται, πλέον, στα 22,4 ευρώ ανά τόνο, έχοντας καταγράψει σταθερή άνοδο τον τελευταίο χρόνο (τιμή 8/1/2018: 7,8 ευρώ ανά τόνο).
·         Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τρέχουσες τιμές δικαιωμάτων έχουν ξεπεράσει το κρίσιμο όριο όπως αυτό προσδιορίστηκε από τη Διοίκηση της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να εγείρονται εύλογα ερωτήματα για τα οικονομικά δεδομέμα και τη γενικότερη στρατηγική της εταιρίας.  Ενδεικτικό γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2018 του Ομίλου ΔΕΗ που δημοσιεύτηκαν στις 25/9/2018, υπήρξε αύξηση της δαπάνης για δικαιώματα CO2 κατά 52,2 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό το διάστημα. Ένα διάστημα, σημειωτέον, κατά το οποίο οι τιμές ήταν σημαντικά χαμηλότερες της σημερινής.
Με δεδομένο πως μια σειρά άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού τη ΔΕΗ, προκαλεί μεγάλη ανησυχία η παρουσία ενός επιπλέον παράγοντα που επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο υπουργός:
·         Σε ποιες κινήσεις είχε προβεί η ΔΕΗ για να αποφευχθεί μια αρνητική εξέλιξη στα οικονομικά της στοιχεία λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση των ρύπων, με δεδομένο πως το θέμα συζητείτο εδώ και καιρό;
·         Ποια επιπλέον επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα επιφέρει στη ΔΕΗ η σημαντική αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων;  Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης αυτής στη βιωσιμότητα της εταιρίας;
·         Ποιες επιπτώσεις έχει η προαναφερθείσα αύξηση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες εταιρίες της χώρας μας για τις συμβάσεις προμήθειας ρεύματος και τι απειλές δημιουργούνται για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...