Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ν.Νικολόπουλος: Αύξηση του ποσού "προκαταβολή έναντι κατανάλωσης" από τη ΔΕΗ

Ερώτηση κατέθεσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Ν.Νικολόπουλος, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αύξηση του ποσού "προκαταβολή έναντι κατανάλωσης" από τη ΔΕΗ.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών
Η μείωση του μεριδίου αγοράς της Επιχείρησης στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, που ανακοίνωσε η ΔΕΗ στα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2018 συνοδεύτηκε από «απόφαση» για αύξηση του ελάχιστου ποσού που πρέπει να καταβάλουν οι πελάτες ως «προκαταβολή έναντι κατανάλωσης» κατά 1060% περίπου!
Αναλυτικότερα, όλα τα κανάλια του Δικτύου Πωλήσεων απαιτούν από τους πελάτες ελάχιστη «προκαταβολή έναντι κατανάλωσης» ύψους 130€, χωρίς καμία γραπτή απόφαση. Το προγενέστερο καθεστώς καθόριζε το ύψος των προκαταβολών, σε 0,56 € ανά τετραγωνικό μέτρο για τις οικίες με μονοφασικό ρεύμα, με ελάχιστο τα 20 τετραγωνικά μέτρα δηλ. 11,2 € Παραμένει άγνωστο ακόμα, πως μια απόφαση της Επιχείρησης άλλαξε, χωρίς νεότερη απόφαση.
Προβληματισμό όμως προκαλεί και η σκοπιμότητά της. Όταν πολλοί άλλοι προμηθευτές προβλέπουν από μηδενικές έως και μειωμένες μέχρι και κατά 50% προκαταβολές, η ΔΕΗ αυξάνει τα αντίστοιχα ποσά.
Η παραπάνω αύξηση:
1. Πλήττει κυρίως τα νοικοκυριά με μικρές οικίες, αφού καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά και τις προηγούμενες αποφάσεις της Επιχείρησης.
2. Εξομοιώνει τις μικρές με τις μεγάλες ιδιοκτησίες, όταν πρέπει ένας πελάτης με μια οικία 50-60 τετραγωνικών μέτρων να πληρώσει την ίδια «εγγύηση» με έναν που έχει μια οικία 200-230 τετραγωνικών μέτρων.
3. Αποτελεί τροχοπέδη στο διακανονισμό οφειλών, αφού οι επιθυμούντες πελάτες να διακανονίσουν τις οφειλές τους θα δυσκολεύονται να πάρουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά τους, καταβάλλοντας την εγγύηση. Το παραπάνω μέτρο, παρ’ ότι δεν έχει ληφθεί εγγράφως σχετική απόφαση, είναι κοινωνικά άδικο, καταργεί ουσιαστικά το σκεπτικό της 312/2-10-90 απόφασης Δ.Σ. ΔΕΗ και των σχετικών οδηγιών, που καθορίζουν ότι το ύψος της «προκαταβολής έναντι κατανάλωσης» εξαρτάται από το είδος της παροχής και του εμβαδού της κατοικίας και αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας ΠΕΛΑΤΏΝ. Παρατίθενται ενδεικτικά κατωτέρω οι προκαταβολές που ζητούν ΔΕΗ και ανταγωνιστές:
Προκαταβολή ΔΕΗ 0,56 €/τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστο τα 20 τετραγωνικά μέτρα, έως 19-6-2018, 0,56 €/τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστο τα 130 , από 20-6-2018.
VOLTERRA • 50% έκπτωση στην εγγύηση του προηγούμενου παρόχου (100% έκπτωση σε περίπτωση ενεργοποίησης πάγιας εντολής εξόφλησης λογαριασμών).
ELPEDISON • Επιστροφή της εγγύησης σε περίπτωση πληρωμής μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής
ΗΡΩΝ Επιστροφή του 25% της συνολικής προκαταβολής με τη συμπλήρωση κάθε ενός (1) πλήρους έτους συνεργασίας, εφόσον δεν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές.
ΚΕΝ Μη καταβολή εγγύησης στην περίπτωση εξόφλησης μέσω πάγιας εντολής. Με την εμπρόθεσμη εξόφληση των πρώτων 6 λογαριασμών επιστροφή του 50% της εγγύησης.
Πηγές για τις άλλες εταιρείες: Οι αντίστοιχοι ιστότοποι των εταιρειών.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
1. Είναι δυνατόν, εν μέσω οικουμενικής κρίσης, η ΔΕΗ να αυξάνει την «προκαταβολή έναντι κατανάλωσης;»
Θα ζητήσετε να επανεξετασθεί το συγκεκριμένο μέτρο που πλήττει κυρίως τους φτωχούς ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών και αποτελεί τροχοπέδη στον διακανονισμό οφειλών

Ο Ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...