Την έξοδό της στις αγορές μέσω εταιρικού ομολόγου προετοιμάζει η ΔΕΗ. Πρόκειται για ομόλογο από το οποίο θα αντληθούν 300 έως 500 εκατ. ευρώ τα οποία, όπως έχει γνωστοποιήσει η εταιρία, θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ.
Στην ουσία δηλαδή, οι αγορές θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν απευθείας επενδύσεις στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας.
Σε αυτές τις επενδύσεις, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση των τελευταίων ετών.
«Τεστ» για την ελληνική οικονομία
Εξάλλου, το εγχείρημα της ΔΕΗ να αντλήσει κεφάλαια απευθείας από τις αγορές, πιθανότατα τον Απρίλιο, θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως τεστ και για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν κρύβει τις διαθέσεις του να επιχειρήσει να δανειστεί εκτός μνημονίου, για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού προκύψει την προσεχή διετία.
Ως προς τις προετοιμασίες της έκδοσης, σε αυτήν συνδράμουν 5 διεθνείς οίκοι και τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Deutsche Bank, Citi, Credit Swiss. Ο στόχος της εταιρείας είναι το επιτόκιο του ομολόγου να κυμανθεί αρκετά κάτω από το μέσο επιτόκιο δανεισμού της ΔΕΗ το οποίο κυμαίνεται στο 7%.
Όλα δείχνουν πάντως ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι αγορές είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τη ΔΕΚΟ σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μόλις λίγους μήνες πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που εντόπιζε η Standard & Poors πέρυσι τον Ιούλιο όταν αξιολογούσε ως αρνητικές τις προοπτικές για τη ΔΕΗ ήταν το ρίσκο για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού μαμούθ του 1,229 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση του δανείου γέφυρα για τη βραχυπρόθεσμη ανανέωση του ομολογιακού μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Πλέον η ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την ομάδα ελληνικών τραπεζών που συμμετέχουν στο δανεισμό της και απομένουν οι τελικές ανακοινώσεις για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού μαμούθ, με πενταετή διάρκεια. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση και τον σημαντικό περιορισμό του ύψους του δανείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λήξη του ομολογιακού, η ΔΕΗ θα έχει περιορίσει τα εν λόγω δάνεια κάτω από το 1 δις ευρώ, αποπληρώνοντας περί τα 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Στα θετικά της συμφωνίας περιλαμβάνεται και ο περιορισμός του επιτοκίου: το μεσοσταθμικό επιτόκιο του βραχυπρόθεσμου δανείου γέφυρα ήταν 8,9%. Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του επιτοκίου του 5ετούς, εκτιμάται ότι αυτό θα είναι μικρότερο, περιορίζοντας το χρηματοοικονομικό κόστος της εταιρείας.
Ένας ακόμη παράγοντας που αξιολογείται ως σημαντικός για την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ είναι οι ανεξόφλητες οφειλές προς την εταιρεία, οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Ωστόσο, τον Απρίλιο θα έχουν αποσταλεί και οι τελευταίοι λογαριασμοί που θα περιέχουν το ΕΕΤΗΔΕ, με την εταιρεία να υπολογίζει βάσιμα ότι θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δραστικό περιορισμό των ανοιγμάτων και τη βελτίωση των χρηματοροών.
Πηγή: http://www.energypress.gr/news/Krisimo-test-kai-gia-to-daneismo-ths-Elladas-h-exodos-ths-DEH-stis-agores