Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ν.Φωτόπουλος: Ξεπούλημα η συμφωνία της Κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ

ΜΗΠΩΣ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤHΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

   H απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι: Δυστυχώς ΟΧΙ.
Και επειδή όλοι μπορούμε να επικαλούμαστε ότι είμαστε καλοπροαίρετοι και αντικειμενικοί (δεν πληρώνουμε φόρο σ’ αυτό) όμως πρέπει και να το αποδεικνύουμε, επιτρέψτε μου (επιβάλλεται) να αιτιολογήσω την απάντησή μου.
   Απάντησα «δυστυχώς όχι» γιατί η συμφωνία της κυβέρνησης χωρίς να έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειές της, δεν διασφαλίζει ούτε ότι το 51% των μετοχών θα είναι και μεθαύριο στο κράτος, ούτε ότι την διοίκηση στην εταιρία θα την ασκεί το ελληνικό δημόσιο και κυρίως εάν και εφόσον υλοποιηθεί, θα επιφέρει ένα σοβαρότατο πλήγμα αφενός μεν στη ΔΕΗ αλλά αφετέρου και στον ΑΔΜΗΕ.
   Όμως ας δούμε τα παραπάνω σημεία ένα ένα
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ:

1.       ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΟ 51% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ.
Από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχει μπει ρήτρα ότι το 51% θα ανήκει πάντα στο ελληνικό δημόσιο.
Μα θα πει κανείς: Είναι αυτό εγγύηση ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα χάσει ποτέ το 51% των μετοχών; Αύριο μεθαύριο εάν θέλουν να το αλλάξουν δε θα μπορούν; Και βέβαια. Μια και δυο φορές το έκαναν;….
Aυτό όμως δείχνει και τις προθέσεις της κάθε κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση. Όχι μόνο ως προς το λαό. Άλλωστε η συμφωνία να μπει στρατηγικός επενδυτής δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το ποια θα είναι η συνέχεια στο άμεσο μέλλον.
2.       ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΤΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΣΚΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
Απεναντίας, απ’ όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που είναι πράγματα ακατανόητα, που σαφώς αντιβαίνουν τους κανόνες λειτουργίας των εταιρειών σε σχέση με το πώς και ποιος ορίζει την Διοίκηση μιας εταιρείας, έχει συμφωνηθεί ότι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, αυτόν δηλαδή που θα παίρνει τις αποφάσεις θα τον ορίζουν από ΚΟΙΝΟΥ το ελληνικό δημόσιο και ο στρατηγικός εταίρος!!
Στην ερώτηση γιατί να ορίζεται από κοινού αφού το ελληνικό δημόσιο έχει την πλειοψηφία, προφανώς η απάντηση είναι ότι κανένας στρατηγικός εταίρος δεν θα βάλει τα ωραία του λεφτά και να παίρνει άλλος τις αποφάσεις. Στρατηγικός εταίρος έρχεται μόνο όταν του έχεις διασφαλίσει ότι κουμάντο θα κάνει αυτός… Σήμερα με το να ορίζει ποιος θα είναι ο CEO και μεθαύριο με το να του δώσεις (για αρχή) την καταστατική μειοψηφία δηλαδή το 34% των μετοχών. Η συνέχεια θα είναι σαν και αυτή  στον ΟΤΕ… και μην πει κανείς ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει «λόγο και διαφέρει» γιατί η «συνέπειά της» είναι γνωστή.
3.       Η ΔΕΗ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΝΑ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΠΛΗΓΜΑ.
   Δέχεται θανάσιμο πλήγμα γιατί της στερείται ένα σημαντικότατο περιουσιακό της στοιχείο που και με αυτό έβγαινε στην αγορά δανείων και κυρίως σ’ αυτή τη πολύ δύσκολη για την επιχείρηση οικονομικά περίοδο (που θα κρατήσει πολύ και θα επιδεινωθεί) της αφαιρείται ένα σημαντικότατο εγγυημένο έσοδο που σε ετήσια βάση της προσφέρει δεκάδες εκ. ευρώ καθαρά κέρδη (55,919 εκ. το 2013 – 69,974 εκ. το 2014).
   Και βέβαια πέρα απ’ όσα ήδη ανέφερα ακόμα κι αν μπει κανείς στη λαθεμένη και καταστροφική λογική όσων ήθελαν την πώληση του ΑΔΜΗΕ για να ενισχυθεί οικονομικά η ΔΕΗ είναι ολοφάνερο ότι ούτε αυτοί είναι ικανοποιημένοι γιατί απ’ ότι προκύπτει, η ΔΕΗ όχι μόνο στην αρχή που το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει το 100% των μετοχών (και μέχρι να γίνει αποτίμηση) δεν θα πάρει τίποτα, αλλά και στη συνέχεια ειδικά από το ποσοστό που θα κρατήσει το δημόσιο πάλι δεν θα πάρει τίποτα…   Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι κοροϊδία και εμπαιγμός αυτά που λέγονται περί συμψηφισμού χρεών της ΔΕΗ ύψους 542 εκ. προς τον ΑΔΜΗΕ.
   Είναι κοροϊδία γιατί αυτά τα χρέη που κατά κύριο λόγο είναι από ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ από λογαριασμούς προμήθειας και χρέη στους παραγωγούς ΑΠΕ, δεν είναι για να μείνουν στον ΑΔΜΗΕ και έτσι να αποζημιωθεί η ΔΕΗ. Είναι χρήματα που ο ΑΔΜΗΕ αφού πρώτα τα πάρει από τη ΔΕΗ οφείλει άμεσα να τα δώσει στο ΛΑΓΗΕ ειδάλλως, για να μπω στη δική τους επιχειρηματολογία, θα καταρρεύσει η αγορά.
   Συνεπώς αφού ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει δικά του κεφάλαια και περιμένει τα χρήματα από τη ΔΕΗ για να τα δώσει μιας και με τη σειρά του ως ενδιάμεσος τα χρωστά και αυτός, δεν υπάρχει περιθώριο η ΔΕΗ να μην πληρώσει και κατ’ επέκταση τα περί συμψηφισμού, είναι λόγια του αέρα.
   Άρα σε σχέση με την αποζημίωση της ΔΕΗ ερχόμαστε στο: ΔΕΗ, σου παίρνουμε ένα σημαντικότατο περιουσιακό σου στοιχείο και «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» ή για να θυμηθώ μια άλλη παροιμία που δένει με τα όσα σχεδιάζουν  αν τελικά δεν μπορέσει να γίνει συμψηφισμός χρεών τότε να αποζημιωθεί η επιχείρηση σταδιακά μέσα σε δέκα χρόνια… «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
Μέχρι τότε με αυτά και όσα θα ακολουθήσουν η ΔΕΗ θα έχει καταρρεύσει.
4.       Ο ΑΔΜΗΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΙΔΙΩΤΗ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΣ.
   Το γιατί κινδυνεύει να περάσει στα χέρια ιδιώτη ήδη το εξήγησα. Λέω συγκεκριμένου γιατί απ’ ότι φαίνεται με τα γραφόμενα, δηλαδή ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα είναι ευρωπαίος (τώρα πως θα σταθεί αυτό νομικά εάν προσφύγουν οι Κινέζοι και οι Καναδοί γιατί αποκλείονται είναι άλλη ιστορία) και μάλιστα πιστοποιημένος TSO φωτογραφίζει την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ολάντ στη χώρα μας.
   Όμως πέρα απ’ αυτό εάν και εφόσον πιστέψουμε τα όσα γράφονται περί συμψηφισμού χρεών (που μάλλον είναι ανεύθυνες κουβέντες), τότε ο ΑΔΜΗΕ με το καλημέρα ως νέα εταιρεία θα βρεθεί με χρέος 542 εκ. ευρώ. Το μέλλον μιας τέτοιας εταιρείας είναι προδιαγεγραμμένο.
   Κλείνω λέγοντας πως τα παραπάνω κατά την άποψή μου, τα οποία παραδίδονται στην κρίση των αναγνωστών, δικαιολογούν την πικρή απάντηση που ήδη έδωσα και η οποία εξέτασε τα πράγματα με βάση τον πήχη εκεί που τον έβαλε η Κυβέρνηση μετά την μνημονιακή της μετάλλαξη, δηλαδή χαμηλά, πολύ χαμηλά. Εάν το ερώτημα ζητούσε να σχολιάσω και το ότι όλα όσα γίνονται γύρω από τον ΑΔΜΗΕ, δεν αφορούν καμία παραβίαση της οδηγίας 72 σε σχέση με τα δίκτυα μεταφοράς και με την οποία έχουμε εναρμονισθεί απόλυτα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά στυγνή και ξεδιάντροπη απαίτηση των τοκογλύφων δανειστών στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε, τότε η απάντηση θα ήταν πολύ πιο πικρή.
   Όπως πολύ πιο πικρή θα ήταν αν στην απάντησή  μου περιλάμβανα και τα όσα μας είχε πει ο κ. Πρωθυπουργός ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για το θέμα των δικτύων μεταφοράς στο 34ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ τον Οκτώβρη του 2010.
   Για όποιον αρνείται να ξεχάσει, παραθέτω αυτούσια αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Τσίπρα..
   «Φίλες και φίλοι, εμείς είμαστε πεισμένοι ότι το μέλλον, το άμεσο μέλλον, όχι σε δύο και τρία χρόνια, θα είναι οδυνηρό. Ετοιμάζουν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, και ετοιμάζουν την διάλυση και την πώληση της ΔΕΗ, όπως περνούν τώρα και νομοσχέδιο για τη διάλυση και την πώληση του ΟΣΕ και όλων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο σε αυτόν τον τόπο. Και βεβαίως πάλι στο στόχαστρο είναι οι δυνάμεις της εργασίας. Αυτές καλούνται να πληρώσουν μια κρίση που δεν δημιούργησαν».
 «Θέλω να κλείσω, αγαπητοί φίλοι και σύνεδροι, λέγοντάς σας ότι θα δεχθείτε το επόμενο διάστημα πιέσεις, εκβιασμούς, συκοφαντικές επιθέσεις, στο βαθμό που θα είστε αποφασισμένοι να σταθείτε εμπόδιο σ’ αυτές τις επιλογές. Εάν βεβαίως κάποιοι από σας θελήσουν να μη σταθούν εμπόδιο, θα αναγορευθούν σε σωτήρες. Είμαι βέβαιος όμως ότι δε θα το κάνουν και θα δεχθείτε μεγάλες πιέσεις το επόμενο διάστημα. Εμείς θέλουμε να σας μιλήσουμε με το χέρι στην καρδιά και να σας πούμε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Όποιος κάνει τώρα ένα βήμα πίσω, θα είναι σα να υπογράφει όχι μονάχα τη δική του καταδίκη, όχι μονάχα την καταδίκη της Ομοσπονδίας και του μέλλοντος των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, αλλά θα υπογράφει την καταδίκη των επόμενων γενεών.
   Θα είναι σαν να αντικαθιστά το σύνταγμα της χώρας και τον χάρτη των εργασιακών δικαιωμάτων, όποιων υπάρχουν σ’ αυτή τη χώρα, όποιων έχουν απομείνει, θα τον αντικαθιστά με τις επιταγές του μνημονίου. Και επίσης θέλουμε να σας πούμε ότι δεν είναι ώρα και για αυταπάτες. Η διαμελισμένη ΔΕΗ με θυγατρικές και η ιδιωτικοποιημένη, δεν θα έχει τίποτα να προσφέρει στους πολίτες της χώρας. Δεν θα έχει τίποτα να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Θα είναι έρμαιο στις διαθέσεις της αγοράς, θα είναι έρμαιο στις διαθέσεις των αεριτζήδων, στις διαθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όλων όσων θα έρθουν να λεηλατήσουν τον πλούτο που με ιδρώτα εσείς και οι προηγούμενοι από σας δημιούργησαν και είναι πλούτος του ελληνικού λαού. Εμείς πιστεύουμε ότι τώρα έχει έρθει η ώρα όχι για υποχωρήσεις και αυταπάτες, αλλά για ένα μαζικό, πανεργατικό κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής».
Υ.Γ. Συνειδητά γιατί δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών δεν αναφέρθηκα ούτε στο ότι με ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ (λέω ξεπούλημα γιατί ενώ πραγματική αξία του ΑΔΜΗΕ είναι πάνω από 8 δις. ευρώ θα τον ξεπουλήσουν για λιγότερο από 1 δις. Ευρώ και Θεός ξέρει αν και πότε θα τα πάρει η ΔΕΗ),  οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι της ενσωματωμένης ασφαλιστικής περιουσίας τους, ούτε στο ότι αυτό που θα ακολουθήσει στον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς όσων απομείνουν ως εργαζόμενοι θα αλλάξει προς το χειρότερο.
                                                                                                    ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

                                                                        ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...