Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Το χρονικό του σκανδάλου Energa - Hellas Power

Μεγαλώνουν τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση υπόθεση Energa - Hellas Power, δύο εταιρειών που κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο κατά 270 εκατ. ευρώ.
Οι δύο εταιρίες, με τη βοήθεια κάποιων, κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν το ιλιγγιώδες αυτό ποσό, καθώς ενώ εισέπρατταν το χαράτσι της ΔΕΗ, τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα κρατικά ταμεία.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει σε δίκη 19 στελέχη των δύο εταιρειών, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, επικαλούμενος έλλειψη αιτιολογίας, εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.
Η αναίρεση συζητήθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, απόντος του Δημοσίου. Το γεγονός προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο σφοδρές αντιδράσεις, μεταξύ αυτών και του τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, ο οποίος δήλωσε ότι «προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση Σαμαρά διότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή στην δίκη των υπευθύνων των εταιρειών Energa και Hellas Power οι οποίοι υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίων ήταν και το "Χαράτσι της ΔΕΗ" το οποίο εισέπραξαν αλλά ουδέποτε απέδωσαν στο δημόσιο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι ιδιαίτερα προκλητικό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε κατασχέσεις για οφειλές που δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες να καλύπτει τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων εταιρειών οι οποίοι καταχράστηκαν δημόσια έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ». Επιπλέον, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η μη παράσταση του υπουργείου Οικονομικών ως πολιτική αγωγή συνιστά παράβαση καθήκοντος και για τον κ. Στουρνάρα και για την κυβέρνηση συνολικά.
«Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση οφείλουν να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν σύντομα στον ελληνικό λαό γιατί χαρίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους καταχραστές και απατεώνες», τόνισε ο κ. Πετράκος και πρόσθεσε: «Εκτός βέβαια από την παράβαση καθήκοντος η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η Ν.Δ. είναι υπόλογη και για σαφείς ενδείξεις διαπλοκής, διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει όταν δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός της κ. Βορίδης. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην Ν.Δ. ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό».
Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να επιχειρούσαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φόρους, τοποθετώντας τα πόσα σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Αρχικά είχαν συλληφθεί και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι παρέμειναν στην φυλακή περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 ως 200.000 ευρώ. Προφυλακισμένοι παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας για τους οποίους το συμβούλιο εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτηση για έξι ακόμα μήνες, χρόνος κατά τον οποίο εκτιμάται πως θα έχει ξεκινήσει και η δίκη.
Πηγή: http://ht.ly/Etf9N
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...