Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

ΛΑΓΗΕ: Κοντά στα 900 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ΑΠΕ!

Νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, σύμφωνα με τα οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα χρέη αυτά πλησιάζουν πλέον τα… 900 εκατ. ευρώ!
Αυτό σημαίνει ότι στα 737 εκατ. ευρώ που ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ στα τέλη Αυγούστου, προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα πάνω από 100 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 15%-20%!
Τούτο σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών προς την αλυσίδα των ΑΠΕ φτάνουν ή και ξεπερνούν τους επτά μήνες. Όσο για τις συνολικές οφειλές φτάνουν πλέον το 1 δισ. ευρώ, ένα ακόμη δείγμα ότι το πρόβλημα ρευστότητας που ξεκινάει από τη ΔΕΗ και διαχέεται σε όλους τους κρίκους της αγοράς ηλεκτρισμού, αποκτά εκ νέου εκρηκτικές διαστάσεις.
Πολλοί μιλούν για τον κίνδυνο ενός νέου "κράχ" πριν το τέλος του 2013, (ακριβώς όπως συνέβη και το 2012), καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ πλησιάζουν πλέον το 1,3 δισ. ευρώ, εκείνη με τη σειρά της καθυστερεί να εξοφλήσει ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, που με τη σειρά τους μετακυλούν το έλλειμμα σε παραγωγούς ΑΠΕ και ηλεκτροπαραγωγούς κ.οκ.

Μεταφορά ΕΤΜΕΑΡ, τέλος λιγνίτη στο ΛΑΓΗΕ

Δεδομένου ωστόσο ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της σεζόν και οκίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση είναι εμφανής, οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Energypress» προτείνει αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν ή και να μειωθούν οι καθυστερήσεις.
Συγκεκριμένα, ζητούν η διαχείριση των λογαριασμών εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για το «ΕΤΜΕΑΡ» και για «Τέλος Λιγνίτη», να μεταφερθούν από τον ΑΔΜΗΕ στον ΛΑΓΗΕ.
Τι εξυπηρετεί αυτή η κίνηση; Την μείωση των καθυστερήσεων, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι δύο φορείς.
Διότι σήμερα, οι πληρωμές από τη ΔΕΗ γίνονται όπως είναι γνωστό με«τριγωνικό» τρόπο: Η ΔΕΗ αποπληρώνει τον ΑΔΜΗΕ (κατά 100% θυγατρική της) και εκείνος με τη σειρά του εξοφλεί τον ΛΑΓΗΕ. Αλλά για να εξοφλήσει ο ΑΔΜΗΕ τον ΛΑΓΗΕ πρέπει πρώτα να τον έχει πληρώσει η ΔΕΗ, η οποία καθυστερεί να το κάνει. Αν λοιπόν το σημερινό ρυθμιστικό πλαίσιο αλλάξει, η ΔΕΗ δεν θα είναι πλέον υπόλογη απέναντι στη θυγατρική της, αλλά απέναντι στον ΛΑΓΗΕ που ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ομίλου ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ φτάνουν τα 220 εκατ. ευρώ. Τα δε ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ (τέλη Αυγούστου) ήταν γύρω στα 125 εκατ. ευρώ. Με τον ρυθμό που συσσωρεύονταν τα χρέη αυτά, κάποιοι εκτιμούσαν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει τα200 εκατ. ευρώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...