Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η αξιοπρέπεια έχει κόστος


Του Γιώργου Μπούκουρα 
Προέδρου Δ.Σ. ΠΑΣΥΠ/ΔΕΗ

Η κρίση την οποία βιώνουμε, έθεσε σε κρίση θεσμούς, πολιτικές, πολιτικούς, ακόμα και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.  Η μεταβολή (βραχυχρόνια ή μακροχρόνια) των πολιτικών συσχετισμών και ισορροπιών αποτελεί μια πραγματικότητα η οποία ίσως αντικατοπτρίζει τη μεταβολή του τρόπου σκέψης μας.  Μια μεταβολή που προβάλει περισσότερη απαίτηση για ενημέρωση, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα.
Η μεταβολή του τρόπου σκέψης αγγίζει σιγά-σιγά και το συνδικάτο και τις επιλογές του.  Αποτελεί την αιτία που έχει διασπείρει πανικό στις τάξεις ορισμένων συνδικαλιστών ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας και όχι μόνο.  Γίνεται αντιληπτό ότι η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Ότι θα κριθούν για τη δράση τους, τις προτάσεις τους αλλά και για το ήθος τους.  Η σε παλαιότερες εποχές αυτονόητη επανεκλογή τους τίθεται σε αμφισβήτηση. Όσο πλησιάζει η μέρα της κρίσης οι συκοφαντίες, οι απειλές και οι υποσχέσεις θα αυξάνονται, θα μεγεθύνονται.
Μερικοί απ’ αυτούς προσπαθούν να περιχαρακωθούν πίσω από τις παρατάξεις τους επικαλούμενοι ή/και απειλώντας την ενότητα τους.  Μια ενότητα που πολλοί απ’ αυτούς διέρρηξαν επανειλημμένα στο παρελθόν ανάλογα των φιλοδοξιών και συμφερόντων τους.
Μερικοί απ’ αυτούς προσπαθούν να αξιοποιήσουν διάφορες φιλικές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί χρόνια τώρα.  Φιλικές σχέσεις που πολλοί απ’ αυτούς ανέπτυσσαν και διατήρησαν ανάλογα των φιλοδοξιών και συμφερόντων τους.
Οι πιο αξιοθρήνητοι είναι όμως μερικοί που εκλιπαρούν, όχι για να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στο συνδικάτο και τους συναδέλφους, αλλά για να διατηρήσουν ρόλους τους οποίους αξιοποίησαν ανάλογα των φιλοδοξιών και συμφερόντων τους.
Είναι οι «συνδικαλιστές» που χρόνια τώρα δεν έχουν κάνει καμία εφικτή πρόταση.
Είναι οι «συνδικαλιστές» που χρόνια τώρα δεν έχουν αναπτύξει καμία πρωτοβουλία.
Είναι οι «συνδικαλιστές» που χρόνια τώρα έχουν μετατρέψει τη ψήφο τους σε είδος προς παζάρεμα.
Η ώρα της κρίσης πλησιάζει.  Είναι η ώρα που η εξουσία επανέρχεται από το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στα σωματεία-μέλη της και τους συνέδρους της.
Αυτοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν μια Ομοσπονδία πιο δυνατή, με επιχειρήματα και με προτάσεις για το μέλλον του Ομίλου ΔΕΗ και των εργαζομένων του.
Αυτοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν μια Ομοσπονδία που θα προάγει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη διαφάνεια.
Αυτοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν μια Ομοσπονδία «ανισόρροπων» ισορροπιών, στην οποία τελικά αυτοί που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν θα είναι απελπιστικά λίγοι.
Οι παρατάξεις, τα σωματεία και οι σύνεδροι καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν, με οποιοδήποτε κόστος, μια ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πιο δυνατή, πιο συμμετοχική και πιο αποτελεσματική.
Η συσπείρωση των πραγματικά δημιουργικών δυνάμεων αποτελεί αναγκαιότητα.
Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και αποτελεί χρέος μας να αναλάβουμε το αντίστοιχο κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...