Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Οι "αρπαχτές" της Energa και Hellas Power

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ
Ο  κ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΣ.


  Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου που εκδώσαμε στις 22/1/2012 προσθέτουμε :
   Η ΑΠΑΤΗ, Η ΚΟΜΠΙΝΑ, Η ΑΡΠΑΧΤΗ ΤΗΣ ENERGA KΑΙ ΤΗΣ HELLAS POWER ΠΟΥ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΡΑΕ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ.
   ΕΜΕΙΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ . ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΜΕ !

  Δεν θα αφήσουμε κανένα σε χλωρό κλαρί γιατί επί τέσσερα χρόνια με αλλεπάλληλα υπομνήματα, με παραστάσεις, σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων, σε ανοικτές συγκεντρώσεις προειδοποιούσαμε τους υπουργούς και την ΡΑΕ για το έγκλημα που κάνουν σε βάρος της επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
   Αν οι κύριοι Υπουργοί και οι κύριοι της ΡΑΕ καταπατώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού προκειμένου να δείξουν δήθεν ότι άνοιξε η αγορά; έκαναν ότι δεν βλέπουν τι γίνεται και άφηναν τον κάθε αεριτζή να κάνει τις αρπαχτές τους , εμάς δεν μας ενδιαφέρει.
   Να πάνε οι υπουργοί και οι κύριοι της ΡΑΕ να βρουν τα λεφτά των καταναλωτών να βρουν τα χρήματα από το χαράτσι και κυρίως να πληρώσουν αυτοί τα χρωστούμενα στη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ .


  Προειδοποιούμε:
  Δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι όσοι επιχειρήσουν να φορτώσουν αυτό το φέσι στη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ, την ώρα που φορτώνουν χαράτσια σε εκατομμύρια Έλληνες.  

  Τέλος καλούμε τον κ. εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση

1ον   Να μας καλέσει να καταθέσουμε τα όσα έγκαιρα έχουμε καταγγείλει και
2ον  Να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες σ αυτούς που άφησαν τα χρέη των δυο απατεώνων να φτάσουν 67 εκατ. €  στη ΔΕΗ και 120 εκατ. € στο ΔΕΣΜΗΕ.
•    Ποιος το επέτρεψε αυτό; υπήρξαν εντολές άνωθεν ; 
•    Γιατί η ΡΑΕ δεν τους ανακάλεσε τις άδειες ;

Κύριε  Εισαγγελέα, η Ελληνική κοινωνία που μετρά ένα εκατομμύριο ανέργους, με τους άστεγους να αυξάνονται καθημερινά και τα συσσίτια να επιστρέφουν στα σχολεία, ζητά απαντήσεις για αυτή την κραυγαλέα ληστεία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διάψευση ΔΕΗ για αδυναμία πληρωμών προς ΔΕΣΜΗΕ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που επικαλούνται αδυναμία της Εταιρείας να προβεί σε πληρωμές προς τον ΔΕΣΜΗΕ, η ΔΕΗ ΑΕ τα διαψεύδει κατηγορηματικά και διευκρινίζει ότι: 

- Δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχει ζητήσει μετάθεση πληρωμών προς τον ΔΕΣΜΗΕ. 
- Με τα νέα τιμολόγια και τις ήδη δρομολογημένες περικοπές στις ελεγχόμενες δαπάνες (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας), η κερδοφορία και οι χρηματοροές της Εταιρείας αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με το 2011. 
- Το ΔΣ της ΔΕΗ έχει ήδη εγκρίνει τους όρους αναχρηματοδότησης για αποπληρωμές χρεολυσίων του 2012, σε επίπεδο ομίλου, ύψους €200 εκατ. και €150 εκατ., ενώ βρίσκονται σε διαδικασία οριστικοποίησης οι όροι επιπλέον αναχρηματοδότησης που αφορά χρεολύσια του 2012 συνολικού ύψους €510 εκατ. 

Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2012                                                             ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

http://www.dei.gr/Default.aspx?id=55661&nt=18&lang=1

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ: ΗΞΕΙΣ-ΑΦΗΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Αθήνα 24/1/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΗΞΕΙΣ-ΑΦΗΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Με την από 1/12/2011 επιστολή του προς όλο το προσωπικό της Επιχείρησης, ο Πρόεδρος & Δ. Σύμβουλος κος Αρθ. Ζερβός, αφού αναφέρεται στην εφαρμογή του Ν.4024/2011 και στην παραδοχή της τραγικής μείωσης των αποδοχών μας, καταλήγει στον προσδιορισμό της πολιτικής της Διοίκησης σχετικά με τους μισθούς μας, έτσι ώστε να εξαλειφτεί οποιοδήποτε αίσθημα αδικίας και να στηριχθούν οι χαμηλά αμειβόμενοι συνάδελφοι.  Προσδιορίζει επιπλέον και τον τρόπο κατανομής των μειώσεων σε 35% στα ειδικά επιδόματα και στις μεταβλητές αποδοχές και 11.5% περίπου στις βασικές αποδοχές.
Μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, η μείωση των βασικών αποδοχών είχε ανέλθει στο 15% και μετά από δύο ολόκληρους μήνες κανείς δε γνωρίζει ποιο είναι το ύψος των αποδοχών του, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του οικονομικού προγραμματισμού των συναδέλφων.
Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς χαοτική.  Υποθέτει κανείς ότι πληρωνόμαστε «έναντι», ότι απλά λαμβάνουμε προκαταβολές.
Προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα, που όλοι δικαιούμαστε απαντήσεων:
Επιτέλους, πώς κλιμακώνονται οι αποδοχές;
Πόσο αμείβεται η υπερεργασία και η υπερωρία;
Ποιο είναι το ύψος των προσαυξήσεων βάρδιας;
Υπάρχει κάποιος να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση στους 21000 περίπου συναδέλφους;;;;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: ΤΑ 200 εκατ. € ΦΕΣΙ ΤΗΣ ENERGA ΚΑΙ ΤΗΣ HELLAS POWER ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;

ΚΥΡΙΕ ΦΩΛΙΑ
ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΚΥΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΡΑΕ
ΤΑ 200 εκατ. €  ΦΕΣΙ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΤΗΣ ENERGA ΚΑΙ ΤΗΣ HELLAS POWER  ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΑΕΡΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;

   Όσοι ισχυριζόμαστε ότι το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν προσφέρεται για κερδοσκοπικά παιχνίδια δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμα φορά.
   Οι λάτρεις της απελευθέρωσης της αγοράς Η.Ε. και όσοι αβαντάριζαν τους κρατικοδίαιτους αεριτζήδες που :
•    χωρίς να βάλουν ούτε  ένα ευρώ
•    χωρίς να πάρουν κανένα απολύτως ρίσκο
•    χωρίς να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας, ελεύθεροι λυμαίνονταν την επιχείρηση του Ελληνικού λαού,
 όχι απλά είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι, αλλά κυρίως και πάνω απ΄όλα  έχουν τεράστιες ποινικές ευθύνες.
   Γι΄αυτό ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλούμε τον κ. Εισαγγελέα να παρέμβει και να εξετάσει σε βάθος πως και γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες οι κύριοι αυτοί ελεύθεροι και ανενόχλητοι προσφέροντας αέρα κοπανιστό φέσωσαν τον διαχειριστή του δικτύου κατά 67 εκατ. € και τον ΔΕΣΜΗΕ κατά 120 εκατ. €.
Χρήματα που από τους Έλληνες καταναλωτές έχουν εισπράξει.
   Επιπροσθέτως πρέπει να διερευνήσει τι είδους ανταγωνισμός ήταν αυτός
 (σε ποιους κανόνες και ποια λογική ακουμπούσε) όταν οι κύριοι αυτοί αφήνονταν ελεύθεροι να «κτυπούν» τα λιγοστά κερδοφόρα τιμολόγια της ΔΕΗ που μέσω αυτών προσπαθούσε να αντισταθμίσει ( σε  μια υποτίθεται απελευθερωμένη αγορά) τη χασούρα από τα υπόλοιπα τιμολόγια που αναγκαστικά τα πρόσφερε κάτω από το κόστος.
Ο Κος Εισαγγελέας,
πρέπει να μας πει  με την ανοχή και τις ευλογίες ποιων οι κύριοι αυτοί έκαναν
τις αρπαχτές τους  και πόσο κόστισαν στην επιχείρηση του Ελληνικού λαού!

Είμαστε εδώ και περιμένουμε απάντηση.

Αν ο Κος Εισαγγελέας δεν κινηθεί αυτεπάγγελτα θα το ζητήσουμε εμείς.
Αρκετά ξεζουμίσατε τη ΔΕΗ την επιχείρηση του Ελληνικού λαού.
Την μόνη αξιόπιστη επιχείρηση στο χώρο της ενέργειας που τώρα με το κανόνι που βάρεσαν οι αεριτζήδες και στη λογική του τελευταίου καταφυγίου θα είναι αναγκασμένη να κάνει ακόμα μεγαλύτερες εισαγωγές και αγορές από τρίτους ( κάτι που θα της κοστίσει πανάκριβα) για να καλύψει με ενέργεια τους 200.000 πελάτες που της είχαν αρπάξει!

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ¨ΨΕΥΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ¨

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται «κανόνι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Τα 200 εκατ. ευρώ ξεπερνούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος...
 
Έρχεται «κανόνι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Energa και Hellas Power με αποτέλεσμα να απειλούν την αγορλα με «μπλακ άουτ»!

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», οι διαδοχικές μεταβιβάσεις των εταιρειών Energa και Hellas Power στο ρωσοαραβικό Fund WORLDWIDE ENERGY LIMITED, όχι μόνο δε διέσωσαν τις ίδιες τις εταιρείες αλλά απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ούτως ή άλλως εύθραυστο μοντέλο ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δύο εταιρειών που αθροιστικά τροφοδοτούν με ρεύμα περί τους 200.000 καταναλωτές, μόνο προς το ΔEΣMHE ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ στα 67 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔEH. Oι νέοι αγοραστές, την αξιοπιστία των οποίων ελέγχουν διάφορες αρχές της χώρας, αθέτησαν τη συμφωνία αποπληρωμής των χρεών προς το ΔEΣMHE την περασμένη Tρίτη, αφήνοντας έκθετη τη διοίκηση του φορέα που είχε προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό καλή τη πίστει.

H εξέλιξη αυτή σήμανε γενικό συναγερμό στο υπουργείο Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE), οι αρμόδιες υπηρεσίες των οποίων εδώ και ένα μήνα είχαν λάβει εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις μεταβίβασης των δύο εταιρειών. H ολομέλεια της ΡΑΕ προχώρησε την Tετάρτη σε έκτακτη σύσκεψη, η οποία συνεχίστηκε και χθες ενώ ο γενικός γραμματέας του YΠEKA κ. Kώστας Mαθιουδάκης έπειτα από εντολή του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις στο εξωτερικό, όπου βρισκόταν χθες, κάλεσε επίσης εκτάκτως σε σύσκεψη χθες νωρίς το μεσημέρι, τις διοικήσεις των ΔEΣMHE, PAE, ΔEH και τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών για να εκτιμήσουν την κατάσταση. H σύσκεψη συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να γίνει γνωστό το πού κατέληξαν.

Στις λύσεις ωστόσο που εξετάστηκαν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αναστολή των αδειών των δύο εταιρειών.

Tα ερωτήματα που βαρύνουν το ΔEΣMHE είναι γιατί δεν προχώρησε στην κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των δύο εταιρειών, αλλά άφηνε τα χρέη να αυξάνονται και αντιστοίχως στη PAE κατά πόσο προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μεταβίβαση των εταιρειών και την έγκριση των αδειών μετά την αλλαγή των μετόχων.


Τι απαντούν Energa και Hellas Power

 Διαβεβαιώσεις ότι οι δύο εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους και ότι κανείς από τους 200.000 πελάτες τους δεν κινδυνεύει χωρίς προηγούμενη έγκρισή του να μεταφερθεί στη ΔΕΗ, παρέχει σε σημερινή ανακοίνωση η Worldwide Energy, ιδιοκτήτης των δυο εταιρειών, αμφισβητώντας παράλληλα την ύπαρξη και το ύψος των οφειλών προς τη ΔΕΗ και του Διαχειριστή του Συστήματος.
Αναφέρουν ακόμη στην ίδια ανακοίνωση, ότι "εφόσον η Ρυθμιστική Αρχή και τα αρμόδια Δικαστήρια αποφασίσουν ότι οι εταιρείες πρέπει να καταβάλουν άμεσα τα διαθέσιμά τους για την εξόφληση των αμφισβητούμενων και προς εκδίκαση ποσών, χωρίς την προηγούμενη εκδίκαση των υποθέσεων, οι δυο εταιρείες θα ακολουθήσουν τη γραπτή εντολή, η οποία θα πρέπει να δοθεί από τις αρμόδιες αρχές και η οποία θα τις φέρει στη δύσκολη θέση να απαιτούν από τους πελάτες τους να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους εντός 20 ημερών, διαφορετικά να προβαίνουν σε εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης».

Οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ακόμη ότι:


- Καταβάλουν κανονικά, κάθε μήνα, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΕΣΜΗΕ, για τις οποίες δεν υπάρχει αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, εντός 28 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού τιμολογίου. Για το 2011, και οι δυο εταιρείες έχουν καταβάλλει στο ΔΕΣΜΗΕ 350 εκατ. ευρώ.


-Τα «ληξιπρόθεσμα» ποσά που ο ΔΕΣΜΗΕ θεωρεί ότι οι εταιρείες τού οφείλουν είναι ποσά, τα οποία παράτυπα και χωρίς τεκμηρίωση, έχει χρεώσει. Τα ποσά που οφείλονται είναι σε αμφισβήτηση και γι αυτά έχουν κατατεθεί καταγγελίες και από τις δυο εταιρείες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της Διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.


-Τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα προς τη ΔΕΗ, είναι ποσά, τα οποία η εταιρεία αδυνατεί να επαληθεύσει, καθώς η ΔΕΗ ακόμα δεν έχει καταρτίσει, ως όφειλε εδώ και τρία χρόνια, πίνακα αντιστοίχησης μετρητών φορτίου και προμηθευτών.



Πηγή: Καθημερινή

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: ΄Ολοι αύριο στα Δικαστήρια

Αθήνα  19/1/2012    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ

   Συνεχίζεται αύριο η δίκη –δίωξη των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας μας επειδή με την παρουσία τους στο Κέντρο Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ εμπόδιζαν να φύγουν οι εντολές διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών συνανθρώπων μας.
   Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η δίκη αυτή είναι καθαρά πολιτική και σκοπό έχει να χτυπήσει όσους αγωνίζονται και να φιμώσει όσους αντιστέκονται.

  Με βάση αυτό ένα μήνυμα έχουμε να στείλουμε στην κυβέρνηση του κ.Παπαδήμου:
Τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΤΙΠΟΤΑ και ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να τη σταματήσει προκειμένου να κάνει το χρέος της.

  Σταθερά και αταλάντευτα θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα.
  Εάν η παρανομία μας είναι ότι αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στα σπίτια των φτωχών συνανθρώπων μας, τότε χίλιες φορές παράνομοι.


Το ρεύμα δεν θα κοπεί στο σπίτι κανενός φτωχού και ανέργου


 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Συμφωνία ΔΕΗ - Κοπελούζου

Την ανάπτυξη αλυσίδας 150 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, με τη μέθοδο του franchising, περιλαμβάνει η συμφωνία της ΔΕΗ με τον Όμιλο Κοπελούζου (SILCIO), με την οποία δημιουργείται κοινή εμπορική εταιρεία, στην οποία η ΔΕΗ θα έχει το 49% και ο όμιλος Κοπελούζου το 51%.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εξωστρεφή δραστηριότητα για τη ΔΕΗ, καθώς υλοποιεί έτσι το σχεδιασμό της Διεύθυνσης Εμπορίας για «προσέγγιση του πελάτη» και παροχή διευρυμένων υπηρεσιών και προϊόντων. Μέσω των καταστημάτων αυτών θα παρέχονται:
Πρώτον, ολοκληρωμένες λύσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του σε συνδυασμό με την μελλοντική κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα θα υπάρχουν λύσεις που θα προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού εκ μέρους της εταιρείας και την εξασφάλιση δωρεάν ρεύματος στον πελάτη για αρκετά χρόνια.
Δεύτερον, ολοκληρωμένες ενεργειακές υπηρεσίες που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τις παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παροχή συμβουλών στον τομέα αυτό κ.λπ. Σε δεύτερο στάδιο θα υπάρξει δραστηριοποίηση στον τομέα των καθετοποιημένων ενεργειακών συμβουλών (ESCO’s). Η ΔΕΗ έχει ήδη «μπεί» στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών με το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει με το ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)». Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους 1000 περίπου πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού το κόστος θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου μέσω του λογαριασμού ρεύματος της ΔΕΗ.
Τρίτον, προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας ή εξοπλισμό ΑΠΕ για οικιακή χρήση, όπως μικρές ανεμογεννήτριες κ.λπ.
Τέταρτον, υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ, με σύγχρονο τρόπο, αντίστοιχο εκείνου που λειτουργούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ταυτόχρονα θα προωθούνται τα νέα εμπορικά «προϊόντα» ρεύματος που είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει η ΔΕΗ, καθώς εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός στη λιανική του ηλεκτρικού θα ενταθεί, ενώ ακόμα και στα οικιακά τιμολόγια η πλήρης απελευθέρωση έχει δρομολογηθεί. Η δημιουργία τέτοιων καταστημάτων αυτόνομα από τη ΔΕΗ, παρότι έχει θεωρηθεί αναγκαία για την νέα πελατοκεντρική φιλοσοφία της επιχείρησης, αξιολογήθηκε ως ασύμφορη από οικονομικής άποψης. Τώρα δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να «πάει στον πελάτη της», σε συνδυασμό όμως με μια ευρύτερη εμπορική δραστηριότητα.
Έχει γίνει η προεργασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος Κοπελούζου έχει ήδη «χαρτογραφήσει» όλη την Ελλάδα και έχει σχεδιάσει σε μεγάλο βαθμό τις κατά τόπους συνεργασίες με τους κατάλληλους επιχειρηματίες που θα ανοίξουν τα καταστήματα της αλυσίδας με τη μέθοδο franchising.
Οφέλη και για Κοπελούζο
Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΗ με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού PIRITIUM S.A. και SILCIO S.A. του Ομίλου, τα οποία θα προμηθεύουν στην εμπορική εταιρεία τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΔΕΗ εξετάστηκε και η πιθανότητα συνεργασίας – στην ίδια βάση – με μία τουλάχιστον ακόμα επιχείρηση παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελς στη χώρα μας, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε.
Πάντως η πλευρά Κοπελούζου θα έχει επίσης σημαντικό όφελος από τη συνεργασία με τη ΔΕΗ, καθώς υπολογίζεται ότι στην πλήρη ανάπτυξή τους τα 150 καταστήματα της αλυσίδας θα απορροφούν το σύνολο της παραγωγικής δυνατότητας των εργοστασίων της SILCIO σε φωτοβολταϊκά πάνελς. Και τούτο σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός που δέχονται τα ελληνικά εργοστάσια από τις κινεζικές εισαγωγές είναι έντονος.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι προς το παρόν εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ η υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας με την SILCIO. Η οριστική συμφωνία συνεργασίας θα υπογραφεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών.
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/8cbc51fb-912a-407c-8ba4-763340417cd8 

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Απογραφή και στο βάθος απολύσεις για τη ΔΕΗ

Σχέδιο αναπροσαρμογής της μισθολογικής πολιτικής και αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, κατά τρόπο παραγωγικό και αποδοτικό, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από τη διοίκηση της εταιρείας την πλήρη καταγραφή του προσωπικού της, ανά επιχειρησιακή μονάδα και ανά κατηγορία και ειδικότητα.

Η πρώτη καταγραφή, που έχει κάνει η ίδια η Επιχείρηση, εμφανίζει υπεράριθμο διοικητικό προσωπικό, που φτάνει τις 6.000 σε σύνολο 21.000 εργαζομένων. 
Βάσει αυτών των δεδομένων, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο απολύσεων. Aυτό που σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί είναι οι εσωτερικές μετατάξεις και μεταθέσεις του προσωπικού. Oι αλλαγές θα επιδιωχθούν αρχικά να γίνουν σε συναίνεση με τη ΓENOΠ μέσω μιας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού οι περισσότερες στρεβλώσεις είναι κατοχυρωμένες με συλλογικές συμβάσεις. Eάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι αλλαγές θα προχωρήσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις. 
Oι σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό και η παράλληλη πληθώρα διοικητικών είναι η βασικότερη στρέβλωση στη ΔEH σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. 
H συνεχής απώλεια τεχνικού προσωπικού, λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας ένεκα υπερωριών και σε υποεκμετάλλευση ακριβού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα είτε τη μείωση των εσόδων της Επιχείρησης είτε την αύξηση του υπεργολαβικού κόστους.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανήλθε στο θέμα εφαρμογής του τελευταίου νόμου για τον περιορισμό των αμοιβών μισθοδοσίας σε ποσοστό 35% επί του 2009, με αφορμή το αίτημα της διοίκησης της ΔEH για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο δεν ικανοποίησε.
«Mειώστε τις δαπάνες», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω δηλώσεων σε συνέντευξη Tύπου για πολλοστή φορά στη διοίκηση της ΔEH. O κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από την πολιτική των αθρόων προσλήψεων και της ανορθολογικής κατανομής του προσωπικού.


 http://www.kathimerini.gr/

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΚΟ!


Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΕΚΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
 
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για τη γενική εκποίηση όλων ανεξαιρέτως των ΔΕΚO!
Αυτό γίνεται με την απορρόφηση της Γενικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων από τη Γενική Γραμματεία των ΔΕΚΟ, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών Ε. Βενιζέλου και του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ν. Ρόβλια.
 Το νέο σχήμα θα έχει επικεφαλής τον μέχρι χθές γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γιώργο Κυριακό ενώ ο κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης αποχωρεί.
Η νέα Γραμματεία θα έχει ως "αποστολή" να τρέξει από κοινού με το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, (το οποίο πέραν των τίτλων (μετοχών κλπ) δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών συγκεντρώνει και τους τους τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων κυριότητας του δημοσίου), το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων!
Πρώτες - πρώτες, στη λίστα είναι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς η κατάρρρευση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 600 - 650 μονάδων, "εγγυάται" πως οι ξένοι επενδυτές θα αποκτήσουν κερδοφόρα φιλέτα για ένα "κομμάτι ψωμί"!
Άλλο ένα έγκλημα του αστικού κατεστημένου, εναντίον του ελληνικού λαού και της χώρας, από το οποίο μπορεί κάλλιστα να προκύψουν ακόμα και ποινικές ευθύνες, για τους "πολιτικούς αυτουργούς"!
Οι πρώτες υποψήφιες για εκποίηση ΔΕΚΟ είναι οι εξής:
1. Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ATEbank) Α.Ε
2. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Α.Ε.
3. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.
4. Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) Α.Ε.
5. Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Α.Ε.
6. Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) Α.Ε.
7. ΛΑΡΚΟ
8. ΟΠΑΠ Α.Ε.
9. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Α.Ε.
10. Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε.
11. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Α.Ε.
12. ΕΛΠΕ


ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους φτωχούς

ΠΡΟΣ
ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Συνάδελφοι τεχνικοί,
Τις επόμενες ημέρες θα κληθείτε και θα λάβετε εντολές να διακόψετε το ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς και ανέργους συνανθρώπους μας που δεν κατάφεραν να πληρώσουν το χαράτσι.
Με κάθε σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις επιπτώσεις των κινήσεών μας
Το συνδικάτο σας, η ταξική και ασυμβίβαστη ΓΕΝΟΠ,
    σας καλεί  να αγνοήσετε αυτές τις εντολές,
    σας καλεί να μην πειθαρχήσετε,
    σας καλεί να μην χάσετε την ανθρωπιά σας.

Συνάδελφοι – σες,
Στις δύσκολες μέρες που ζούμε,
•    που κλέβουν τους μισθούς μας,
•    που κλέβουν τις συντάξεις μας,
•    που κλέβουν και σκοτώνουν τα όνειρά μας,
ένα πράγμα δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας κλέψουν. Τις καρδιές μας.
Αυτές πρέπει να τις κρατήσουμε ζωντανές για να τους αντιστέκονται και ταυτοχρόνως να τις κάνουμε καταφύγιο για τους φτωχούς και άνεργους συνανθρώπους μας.
Συνάδελφοι τεχνικοί,
Σε μια κοινωνία 1.000.000 ανέργων και 3.000.000 φτωχών συνανθρώπων μας, που κυριολεκτικά σαν να είναι μπάζα και σκουπίδια είναι σπρωγμένοι και πεταμένοι στο περιθώριο και  στα αζήτητα της ζωής εξαιτίας αυτών των βάρβαρων αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών,
    Σας καλούμε να φωνάξετε ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας
    Σας καλούμε να φωνάξετε ότι η ΔΕΗ φτιάχτηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να τον υπηρετεί. Συνεπώς, ο ρόλος της και η αποστολή της δεν είναι του φοροεισπράκτορα και του εκβιαστή
    Σας καλούμε να θυμίσετε και να φωνάξετε τα λόγια του Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, ο οποίος, σε συνέντευξη τύπου στις 23 Ιούνη 2011, είπε ότι «οι λογαριασμοί του ρεύματος δεν μπορεί να είναι ο μοχλός για να εισπράττονται τέλη ή φόροι και ιδίως φόροι για το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες» και ο οποίος δυστυχώς το ξέχασε
    Σας καλούμε να θυμίσετε και να φωνάξετε τα λόγια του Γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας κ. ΕΝΤΙΓΚΕΡ ότι «δεν είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνονται φόροι»
Όμως πάνω απ’ όλα
    Σας καλούμε να φωνάξετε ότι σε εμάς δεν περισσεύει κανείς συνάνθρωπός μας και κανείς νόμος δεν θα μας κάνει να χάσουμε την ανθρωπιά μας.
Στις φλέβες μας εξακολουθεί να κυλά αίμα.

Γι’ αυτό
    Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας που έκλεισαν δύο μήνες απεργίας
    Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του ALTER που είναι 9 μήνες απλήρωτοι
    Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους απλήρωτους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας

    Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στις απολυμένες εργάτριες της NOTOS GALLERIES, τους εργαζόμενους στην ALEXPAK, στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και σε μια σειρά άλλες επιχειρήσεις
    Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους φτωχούς, τους άνεργους και τους μικροσυνταξιούχους.
    Δεν θα το κάνουμε ποτέ και ας υποστούμε τις συνέπειες του Νόμου

Συνάδελφοι – σες,
Όχι μόνο σας καλούμε να μην κόψετε το ρεύμα αλλά επιπροσθέτως σας καλούμε όπου το κόβει ο εργολάβος να τον εμποδίσετε.
Να τον εμποδίσετε φτιάχνοντας, μαζί με τα εργατικά κέντρα, τα σωματεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις αλλά και τον κάθε δημοκρατικό πολίτη, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, έξω από το σπίτι κάθε φτωχού και άνεργου.
•    Έχουμε τα στοιχεία, τις διευθύνσεις, τις συνοικίες και το ύψος του λογαριασμού για κάθε σπίτι και κάθε μαγαζάκι.
•    Έχουμε στα χέρια μας το ιστορικό των διακανονισμών.
Απ’ όλα αυτά μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα που θα μας δείξουν που θα θέσουμε προτεραιότητα και που όχι.
•    Ένα άλλο στοιχείο είναι οι κάρτες ανεργίας.
Καμιά διακοπή σε σπίτι άνεργου.
Ας πάνε να το κόψουν αυτοί που ψήφισαν αυτόν τον κατάπτυστο και αντικοινωνικό νόμο.

Υ.Γ. Σε όσους υπηρέτες του συστήματος και ψευτο-υπεύθυνους μας πουν ότι με αυτή μας την προτροπή θα καταστρέψουμε τη ΔΕΗ και ότι θα ζημιωθεί οικονομικά τους απαντάμε:
    Τη ΔΕΗ την καταστρέφει αυτός ο κατάπτυστος νόμος και όσοι δεν αντέδρασαν σ’ αυτόν.
    Τη ΔΕΗ την καταστρέφουν οι κομπίνες, οι αρπαχτές και τα βρώμικα παιχνίδια που γίνονται σε βάρος της.
    Τη ΔΕΗ την καταστρέφουν αυτοί που σχεδιάζουν το ξεπούλημά της
    Τη ΔΕΗ την καταστρέφει η Πολιτεία που της χρωστά 181 εκ. ευρώ και κάνει το κορόιδο
και όχι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που ως ένα ταξικό συνδικάτο στέκεται δίπλα στην κοινωνία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΕΤΗΔΕ

1. Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.
2. Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.
3. Από τα 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000 ευρώ.
4. Από τα υπόλοιπα 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το 1.500.000 με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000 ευρώ έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής.
5. Από το 1.500.000 εκ. λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής, στους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο.
6. Από τους 250.000 που έχει λήξει και το 80ήμερο από το σύστημα ΕΡΜΗΣ έχουν βγει 50.000 εντολές διακοπής προς την Εμπορία.
Τις επόμενες ημέρες θα βγουν και οι υπόλοιπες και συνεχώς θα προστίθενται και νέες.
7. Από τις 50.000 εντολές διακοπής που έστειλε το σύστημα ΕΡΜΗΣ στην Εμπορία ήδη προώθησε τις 20.000 στο Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΗ ΔΙΑΝΟΜΗ) για να κοπεί το ρεύμα και συνεχώς θα προωθεί και νέες εντολές.
8. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από αύριο θα δώσει εντολή στους τεχνίτες της ΔΕΗ και σε εργολάβους να κόψουν το ρεύμα ξεκινώντας από τις περιοχές που η τιμή ζώνης είναι πάνω από 2.500 το τ.μ.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΖΕΡΒΟΥ


 Από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου – Διευθύνοντος Συμβούλου από τον κο Ζερβό Αρθ., η Επιχείρηση και οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν, βιώνουν πρωτόγνωρες πρακτικές και μεθοδεύσεις καθώς και την αδικαιολόγητη κατάρρευση των οικονομικών μεγεθών της Επιχείρησης.
Η έως σήμερα διοίκηση του κου Ζερβού έχει να επιδείξει αρνητική πορεία στα οικονομικά μεγέθη, αντεργατικές πολιτικές, απόλυτα αυταρχικές μεθοδεύσεις και πλήρη απουσία οράματος και στόχων. Έχει να επιδείξει ακόμα, την περιφρόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
Στα δύο χρόνια διοίκησης του κου Ζερβού, δημιουργούν προβληματισμό:
-                Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης παρουσίασε μείωση στο εννεάμηνο του 2010 από 4467,6 εκ. € σε 4203,6 εκ. € αντίστοιχα το 2011 (-5,9%), ενώ τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν από 689,6 εκ. € σε 138,4 εκ. € (-79,9%), με κίνδυνο για την εφαρμογή οποιουδήποτε επενδυτικού σχεδίου.
-                Η προκλητικά παθητική αποδοχή των μειώσεων των μισθών των εργαζομένων και η προχειρότητα με την οποία εφαρμόζεται, σε βαθμό που 2 μήνες μετά την εφαρμογή του τελευταίου κύματος μειώσεων, κανένας εργαζόμενος δε γνωρίζει τις αποδοχές του.
-                Η απουσία αποτελεσματικής αντίδρασης στην μετατροπή της ΔΕΗ σε κρατικό εισπρακτικό μηχανισμό, που έχει φέρει σε απόγνωση πελάτες και εργαζομένους.
-                Η άτακτη και πρόχειρη εφαρμογή του διαχωρισμού της Μεταφοράς και της Διανομής από την Επιχείρηση, που δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ομίλου.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε βέβαια ότι:
-                «νοικοκύρεψε» τους βρεφονηπιακούς σταθμούς διακόπτοντας την λειτουργία τους στο Περιστέρι και την Καλλιθέα, αφήνοντας την λειτουργία των υπολοίπων στους εργολάβους.
-                «νοικοκύρεψε» τις παιδικές κατασκηνώσεις αναστέλλοντας την λειτουργία τους.
-                «εκσυγχρόνισε» την Επιχείρηση εφαρμόζοντας αυταρχικά το νέο κατ’ όνομα «ενιαίο» ωράριο εργασίας, ταλαιπωρώντας καταναλωτές και εργαζομένους.
-                δέχτηκε παθητικά την ένταξη του ΙΣΤΑΜΕ ως βασική πηγή προέλευσης του ενός (έως σήμερα) Αναπληρωτή Δ. Συμβούλου.
-                προσπαθεί να «σωφρονίσει» το συνδικαλιστικό κίνημα με δικαστικές αγωγές.
-                προσπαθεί να «νοικοκυρέψει» την οργανωτική διάρθρωση της Επιχείρησης, ξεθεμελιώνοντας ολόκληρη την οργανωτική δομή της Επιχείρησης, χωρίς κανένα διάλογο με τους εργαζομένους και με αβέβαια αποτελέσματα.
Ικανότεροι όλων ή πλήρως ανίκανοι;;;;;;;;;
Όποια και να είναι η απάντηση, η διοίκηση του κου Ζερβού, αναμφισβήτητα οδηγεί τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, τη μεγαλύτερη επένδυση του Ελληνικού λαού, σε μαρασμό.
Όσοι δεν αντιλαμβάνονται και κυρίως όσοι κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται, ότι τα παραπάνω συνιστούν την πιο αντιλαϊκή, αντεργατική και ανάλγητη πολιτική που έχει εφαρμοστεί στην Επιχείρηση, θεωρούνται συνυπεύθυνοι.

Κε Πρόεδρε υπάρχουν λύσεις και επιλογές ……….

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ: Δύο χρόνια διοίκησης Ζερβού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου – Διευθύνοντος Συμβούλου από τον κο Ζερβό Αρθ., η Επιχείρηση και οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν, βιώνουν πρωτόγνωρες πρακτικές και μεθοδεύσεις καθώς και την αδικαιολόγητη κατάρρευση των οικονομικών μεγεθών της Επιχείρησης.
Η έως σήμερα διοίκηση του κου Ζερβού έχει να επιδείξει αρνητική πορεία στα οικονομικά μεγέθη, αντεργατικές πολιτικές, απόλυτα αυταρχικές μεθοδεύσεις και πλήρη απουσία οράματος και στόχων. Έχει να επιδείξει ακόμα, την περιφρόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
Στα δύο χρόνια διοίκησης του κου Ζερβού, δημιουργούν προβληματισμό:
-                Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης παρουσίασε μείωση στο εννεάμηνο του 2010 από 4467,6 εκ. € σε 4203,6 εκ. € αντίστοιχα το 2011 (-5,9%), ενώ τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν από 689,6 εκ. € σε 138,4 εκ. € (-79,9%), με κίνδυνο για την εφαρμογή οποιουδήποτε επενδυτικού σχεδίου.
-                Η προκλητικά παθητική αποδοχή των μειώσεων των μισθών των εργαζομένων και η προχειρότητα με την οποία εφαρμόζεται, σε βαθμό που 2 μήνες μετά την εφαρμογή του τελευταίου κύματος μειώσεων, κανένας εργαζόμενος δε γνωρίζει τις αποδοχές του.
-                Η απουσία αποτελεσματικής αντίδρασης στην μετατροπή της ΔΕΗ σε κρατικό εισπρακτικό μηχανισμό, που έχει φέρει σε απόγνωση πελάτες και εργαζομένους.
-                Η άτακτη και πρόχειρη εφαρμογή του διαχωρισμού της Μεταφοράς και της Διανομής από την Επιχείρηση, που δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ομίλου.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε βέβαια ότι:
-                «νοικοκύρεψε» τους βρεφονηπιακούς σταθμούς διακόπτοντας την λειτουργία τους στο Περιστέρι και την Καλλιθέα, αφήνοντας την λειτουργία των υπολοίπων στους εργολάβους.
-                «νοικοκύρεψε» τις παιδικές κατασκηνώσεις αναστέλλοντας την λειτουργία τους.
-        «εκσυγχρόνισε» την Επιχείρηση εφαρμόζοντας αυταρχικά το νέο κατ’ όνομα «ενιαίο» ωράριο εργασίας, ταλαιπωρώντας καταναλωτές και εργαζομένους.
-                δέχτηκε παθητικά την ένταξη του ΙΣΤΑΜΕ ως βασική πηγή προέλευσης του ενός (έως σήμερα) Αναπληρωτή Δ. Συμβούλου.
-                προσπαθεί να «σωφρονίσει» το συνδικαλιστικό κίνημα με δικαστικές αγωγές.
-           προσπαθεί να «νοικοκυρέψει» την οργανωτική διάρθρωση της Επιχείρησης, ξεθεμελιώνοντας ολόκληρη την οργανωτική δομή της Επιχείρησης, χωρίς κανένα διάλογο με τους εργαζομένους και με αβέβαια αποτελέσματα.
Ικανότεροι όλων ή πλήρως ανίκανοι;;;;;;;;;
Όποια και να είναι η απάντηση, η διοίκηση του κου Ζερβού, αναμφισβήτητα οδηγεί τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, τη μεγαλύτερη επένδυση του Ελληνικού λαού, σε μαρασμό.
Όσοι δεν αντιλαμβάνονται και κυρίως όσοι κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται, ότι τα παραπάνω συνιστούν την πιο αντιλαϊκή, αντεργατική και ανάλγητη πολιτική που έχει εφαρμοστεί στην Επιχείρηση, θεωρούνται συνυπεύθυνοι.

Κε Πρόεδρε υπάρχουν λύσεις και επιλογές ……….

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Στάση...επενδύσεων από τη ΔΕΗ αντί για στάση πληρωμών


Ανοιχτό άφησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθρούρος Ζερβός, το ενδεχόμενο η επιχείρηση να περιορίσει τις δαπάνες της για επενδύσεις το 2012, προκειμένου να μειώσει τα χρέη της τα οποία έφθασαν στα 4,67 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2011.
Όπως δήλωσε ο Α.Ζερβός μιλώντας  σε δημοσιογράφους ο περιορισμός των επενδύσεων «είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνουμε».
Ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι υπάρχει έντονο
πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας των συνθηκών της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος και για να την αναχρηματοδότηση των δανείων που λείπουν οι τράπεζες ζητούν μείωση του συνολικού δανεισμού της εταιρείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι δεν εγκρίθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια που ζητήθηκαν, η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει καταρχήν την περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών - τόσο στις ελεγχόμενες δαπάνες όσο και στις μη ελεγχόμενες – και εφόσον δεν επιτύχουν τα μέτρα αυτά η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος επενδύσεων.

Όπως είπε ο κ. Ζερβός, η ανακοίνωση έστω και των μικρών αυξήσεων που εγκρίθηκαν βοήθησε ώστε να εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση κάποιων δανείων. Έτσι από τα 700 εκατ. που λήγουν στο α’ τρίμηνο η ΔΕΗ έχει καταλήξει σε συμφωνία για αναχρηματοδότηση περίπου 220 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο κ. Ζερβός είπε ότι μπορεί να υπάρξουν περικοπές στο κομμάτι της παραγωγής και των δικτύων, πρόσθεσε ωστόσο ότι για συμβολαιοποιημένα έργα όπως η Μεγαλόπολη και η Πτολεμαΐδα, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον (χρειάζεται αναθεώρηση σύμβασης) να γίνουν περικοπές και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι σε συνεννόηση με τους εργολάβους να υπάρξει μία μικρή χρονική μετάθεση. Ο μάνατζερ της ΔΕΗ είπε επίσης ότι η κατασκευή μιας συμπληρωματικής μονάδας παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μεγαλόπολη θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά την κατασκευή της μονάδας
Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Ζερβός είπε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για την χρηματοδότησή της.
Ο μάνατζερ υπενθύμισε ότι το κόστος της επένδυσης φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ και ότι για την χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη εγγυηθεί η γερμανική τράπεζα KfW.
Σε ό,τι αφορά, την
τιμολογιακή πολιτική της η ΔΕΗ ΑΕ, μετά τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των τιμολογίων της, θα εξακολουθήσει να παρέχει προς τους οικιακούς καταναλωτές τις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και από τις χαμηλότερες μεταξύ και των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



http://www.energypress.gr/portal/

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στην τελική ευθεία πριν την έναρξη λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ

Με νέο κτίριο και σήμα, αλλά και προσωπικό που καταφθάνει από ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ, ο νέος διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την έναρξη λειτουργίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ θα κάνει πρεμιέρα από την 1η Φεβρουαρίου και αφού εν τω μεταξύ προστεθούν στα περίπου 1550 άτομα προσωπικό της Γ.Δ. Μεταφοράς της ΔΕΗ, ακόμη περίπου 200 εργαζόμενοι στο ΔΕΣΜΗΕ που θα ανήκουν στη νέα εταιρεία.
Το κτίριο στο οποίο θα στεγάζεται ο ΔΕΣΜΗΕ είναι το παλιό κτίριο των γενικών διευθύνσεων μεταφοράς και ορυχείων στη Ροσινιόλ, από όπου βεβαίως έχει ήδη αποχωρήσει η Γ.Δ. Ορυχείων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη επιλεγεί τα άτομα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβουλίου και η σχετική λίστα θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στη ΡΑΕ για την τελική έγκριση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο ορισμός του νέου επταμελούς Δ.Σ. της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων διαδικασιών αναμένεται και η έναρξη λειτουργίας της εταιρείας από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα, θα σταλεί στη ΡΑΕ και ο φάκελος πιστοποίησης που αποτελεί και το «δυσκολότερο» στοίχημα για το νέο διαχειριστή του δικτύου.
Ως γνωστόν ο ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρισμού του ελληνικού εθνικού συστήματος. Η πιστοποίησή του από την ελληνική και την ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι υποχρεωτική και κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς συναρτάται με το κατά πόσον θα είναι πράγματι ανεξάρτητος από το καθετοποιημένο μονοπώλιο της ΔΕΗ (της οποίας θα είναι θυγατρική).
Στελέχη του ΑΔΜΗΕ εκφράζουν στο EnergyPress την πεποίθηση ότι ο φάκελος θα είναι πλήρης και ότι η θυγατρική της ΔΕΗ θα είναι αν όχι η πρώτη , εκ των πρώτων που θα λάβει το πράσινο φως και θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πιστοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση του ενεργειακού νόμου, τα στελέχη της Γ.Δ. Μεταφοράς έχουν κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μην επιβεβαιώσουν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις ότι το περίπλοκο μοντέλο του ΙΤΟ θα «βραχυκυκλώσει» πριν καν εφαρμοστεί.


Η απαιτούμενη διαδικασία

Βάσει των όσων αναφέρει ο νόμος, μετά τη δημιουργία της νέας εταιρείας, ακολουθεί η 10μηνη διαδικασία για την πιστοποίηση, που αποτελείται από τρία στάδια: Το πρώτο, μέγιστης διάρκειας 4 μήνες απαιτείται για την αρχική πιστοποίηση από τη ΡΑΕ. Το δεύτερο στάδιο, διάρκειας κατ’ εκτίμηση επίσης 4 μήνες αφορά στην έγκριση ή σε τυχόν τροποποιήσεις της πιστοποίησης που θα κάνει η Ε. Επιτροπή και ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής. Και το τρίτο στάδιο, διάρκειας γύρω στους 2 μήνες, αφορά στην ενσωμάτωση από τη ΡΑΕ όλων των αλλαγών που θα έχει κάνει στο φάκελο του ΙΤΟ η Ε.Ε.

Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ έχει καταρτίσει έκθεση – οδηγό για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ που περιλαμβάνει 38 κεφάλαια όπου περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί σε σχέση με τις ρήτρες ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ. Στα άρθρα αυτά τα σημεία που θα ελεχθούν αλλά και τα αποδεικτικά που θα απαιτηθούν κατά την πιστοποίηση.

 http://www.energypress.gr/portal/

Επιβαρύνσεις 12% - 14,5% για τα νοικοκυριά στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Με αυξήσεις 12% ως 14,5% στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιβαρυνθούν τελικά φέτος τα νοικοκυριά με βάση τον πίνακα ανά κατηγορία κατανάλωσης που ανακοίνωσε η επιχείρηση.
Τα ποσοστά αύξησης των τιμολογίων ανά κλιμάκιο κατανάλωσης που γνωστοποίησε η ΔΕΗ έπειτα από τη σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, κυμαίνονται από 9% (στις χαμηλές και μεσαίες καταναλώσεις) ως 12,1% (στις υψηλές), χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται η μεσοσταθμική αύξηση 3% του τέλους ΑΠΕ.
Το επιχείρημα τόσο της ΔΕΗ, όσο και του υπουργείου όταν προ εβδομάδας ανακοίνωσε μέση αύξηση 9,2% στα τιμολόγιά της, είναι ότι το τέλος ΑΠΕ δεν αφορά την επιχείρηση, γι’ αυτό και δεν πρέπει να συνδέεται με τις νέες χρεώσεις. Αλλά οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι επικοινωνιακά «γράφει» καλύτερα το μονοψήφιο ποσοστό αύξησης, απ’ ότι το διψήφιο. Άλλωστε, μαζί με τη προσθήκη του τέλους, η επιβάρυνση στα τιμολόγια διαμορφώνεται από 12% μέχρι 14,5%, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που δημοσίευσε η επιχείρηση.
Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά στην πράξη για ένα μέσο νοικοκυριό ; Σημαίνουν ότι για ένα καταναλωτή με 1.400 κιλοβατώρες ανά 4μηνο (όση είναι περίπου η μέση κατανάλωση στην Ελλάδα), που πέρυσι πλήρωσε 542 ευρώ το χρόνο , φέτος θα καταβάλλει 609 ευρώ ή 67 ευρώ επιπλέον. Τα νέα τιμολόγια για όλες τις κατηγορίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.
Αμετάβλητα πάντως παραμένουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και τα τιμολόγια των πολυτέκνων, ενώ μικρότερες απ’ ότι στον οικιακό τομέα, είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Συνυπολογίζοντας την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, οι αυξήσεις στα εμπορικά τιμολόγια διαμορφώνονται σε 10% (Γ21), 11% (Γ22), και 9,9% (Γ23).
Στα βιομηχανικά τιμολόγια οι αυξήσεις ξεκινούν από 11% (Γ21Β) και φτάνουν στο 12% (Γ22Β) και στο 12,4% (Γ23Β). Τέλος το αγροτικό τιμολόγιο επιβαρύνεται με αύξηση 11,9%. Και στα ποσοστά αυτά συμπεριλαμβάνεται η επιβάρυνση λόγω τέλους ΑΠΕ.
Επιχειρηματολώντας για τις αιτίες που καθιστούν υποχρεωτικές τις αυξήσεις , η ΔΕΗ επισημαίνει ότι οι δαπάνες της για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν πολύ υψηλές το 2011, και συγκεκριμένα μεγαλύτερες όλων των προηγουμένων ετών – με εξαίρεση το 2008 που σημαδεύτηκε από τη διεθνή ενεργειακή κρίση. 
Επισημαίνει επίσης ότι πέρυσι μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. 
Πρόκειται για τους εξωγενείς παράγοντες, που μαζί με τους φόρους, επηρεάζουν παραδοσιακά το κόστος της ΔΕΗ, που ο μόνος τρόπος για να τους αντιμετωπίσει είναι να εξορθολογίσει το λειτουργικό της κόστος, δηλαδή αυτό των ορυχείων, των σταθμών, και γενικά των υπηρεσιών της, και να μετασχηματιστεί ριζικά, όπως επισήμαινε στην τελευταία του ανακοίνωση και ο κ. Παπακωσταντίνου. Σημειωτέον ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου για τη Δευτέρα προκειμένου να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα των νέων αυξήσεων.
Ανάλυση του ποσοστού αύξησης
Κατά την ανακοίνωση της ΔΕΗ όσο και του κ. Παπακωσταντίνου, από τη μεσοσταθμική αύξηση 9,2% των λογαριασμών των πελατών χαμηλής τάσης, μόνο το 1,1% αναπληρώνει μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ, για τη μεταβολή του κόστους ενέργειας. Το υπόλοιπο 8,1% αφορά σε αυξήσεις του κόστους : 3,5% για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, λόγω της παροχής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, επιβολής ΕΦΚ στο μαζούτ και στο ντίζελ και αύξησης των διεθνών τιμών υγρών καυσίμων, 2,6% ως επίπτωση από την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9% από την επιβολή του τέλους λιγνίτη, και 1,1% λόγω ΦΠΑ.

http://www.energypress.gr/portal/

ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: "ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ O ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ"

  Με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και την τήρηση των δεσμεύσεων του μεσοπρόθεσμου μνημονίου, ο κατά κόρον αποτυχημένος κος Παπακωνσταντίνου με υπέρμετρο πατριωτισμό λύνει το γόρδιο δεσμό συνεχίζοντας την σοσιαληστρική τακτική του Χότζα και ανακαλύπτοντας το αεικίνητο.
    «Λεφτά υπάρχουν στις τσέπες των εργαζομένων και των καταναλωτών»
 
   Έξυπνα και με άριστη τακτική κοινωνικού αυτοματισμού, επιχειρεί να συνδέσει τις αυξήσεις των τιμολογίων με τις παροχές της Επιχείρησης προς τους εργαζομένους της ενώ ταυτόχρονα έντεχνα εμφανίζεται υπερασπιστής των λαϊκών μαζών, ψευδώς βέβαια  !
  Το μειωμένο τιμολόγιο προσωπικού ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα ΣΣΕ και Νόμων και δόθηκε έναντι υποχρεωτικής αντίστοιχης αύξησης μισθού που αδυνατούσε να καταβάλει σε χρήμα ο εργοδότης.
   Επιπλέον καταστρατηγείτε ένας βασικός κανόνας της ελεύθερης αγοράς όπου ο εργαζόμενος στην παραγωγή ενός προϊόντος, ως αποτέλεσμα της εργασίας τους δεν πληρώνει το προϊόν στην ίδια τιμή με τον καταναλωτή.
  Όλα αυτά γίνονται για να συγκαλυφθεί ο πραγματικός λόγος των αυξήσεων των τιμολογίων, που δεν είναι άλλος από την επιβαλλόμενη στρεβλή αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), λόγω της υπερβολικής επιδότησης των ΑΠΕ από το Υπουργείο.
  Επιδοτούμε δηλαδή όλοι οι Έλληνες το υπέρμετρο κέρδος των ιδιωτικών επενδύσεων στις ΑΠΕ  με επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.
   Αυτό πράττει ο «φιλολαϊκός»  υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου με τα τεράστια προγράμματα φωτοβολταϊκών επενδύσεων που προωθεί και την «μικρή» ΔΕΗ που ονειρεύεται.       
   Θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πει ότι ο άνθρωπος έχει αναλάβει «εργολαβικά» και με το αζημίωτο το έργο να δώσει την Επιχείρηση στα συμφέροντα των δανειστών μας στη μικρότερη δυνατή τιμή, με σχεδόν μηδενικό μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος.

   Εάν ο συγκεκριμένος κύριος είναι υπουργός της λεγόμενης κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, τότε αναρωτιόμαστε ποιός θα μας σώσει από τους σωτήρες.
 
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι σε επαγρύπνηση.
Δεν θα του επιτρέψουμε να πετύχει τους σκοπούς του.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Στη κόψη του ξυραφιού η βιωσιμότητα της ΔΕΗ...

Σε σοβαρούς μπελάδες εισέρχεται η ΔΕΗ, μετά και την ενημέρωση Παπακωσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο, ότι το τελικό όφελος από τις αυξήσεις στα τιμολόγια για την επιχείρηση η οποία είχε ζητήσει 19%, θα είναι μόλις… 1,1%, και ενώ οι οίκοι αξιολόγησης καραδοκούν για νέα υποβάθμιση της, μετά και την τελευταία από τη Standard & Poors.



Κι όλα αυτά όταν η επιχείρηση δέχεται (και θα συνεχίσει να δέχεται) σφοδρή κριτική για «αυξήσεις –φωτιά» στα τιμολόγια της, αφού η μεσοσταθμική επιβάρυνση που θα δει φέτος ο πελάτης της, ανέρχεται στο 12,2%.


Άντε τώρα να εξηγήσει κανείς στο μέσο καταναλωτή που πλήττεται από κάθε λογής φόρους, πως εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη ΔΕΗ σε εισπράκτορα τελών, και πως από το 12,2%, ένα 3,5% αφορά στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το 2,6% στις επιπτώσεις από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το 0,9% στην επιβολή τέλους λιγνίτη, το 1,1% στην επίπτωση του ΦΠΑ, το 3% στην αύξηση του τέλους ΑΠΕ, και πως μόνο το 1,1% της δόθηκε ως αύξηση για τη μεταβολή του κόστους της ενέργειας !


Εκείνους ωστόσο που ενδιαφέρει η παραπάνω ανάλυση είναι οι οίκοι αξιολόγησης, που δεν καταλαβαίνουν από γενικόλογες «προτροπές» για μείωση του χρέους της ΔΕΗ μέσω αξιοποίησης των παγίων της, σαν αυτές που περιλαμβάνει το ενημερωτικό Παπακωσταντίνου προς το υπουργικό συμβούλιο. Καταλαβαίνουν μόνο από συγκεκριμένες ανακοινώσεις που οδηγούν σε αριθμητικές πράξεις και σε μείωση του χρέους της επιχείρησης, ύψους 5 δισ. ευρώ.


Στην «χριστουγεννιάτικη» ανακοίνωσή της, η Standard & Poors εξηγώντας τους λόγους της υποβάθμισης της ΔΕΗ σε «CCC-» από «Β-» μιλούσε ανοικτά για το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω υποβάθμισής της (σσ: κάτι που θα ανεβάσει ακόμη πιο πολύ το κόστος δανεισμού της), τονίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εφόσον μέσα στο επόμενο 12μηνο διαπιστωθεί μεταξύ άλλων ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει αποπληρωμές δανείων της, να εξασφαλίσει νέα δάνεια, κ. ό. κ.


Επεσήμαινε μάλιστα ότι θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της σε σταθεροποίηση ή ακόμη και θα αναβαθμίσει τη ΔΕΗ, αν μεταξύ άλλων μέσα στο επόμενο 12μηνο η κυβέρνηση εφαρμόσει τα κοστοβαρή τιμολόγια που προβλέπει το Μνημόνιο (και αυτό οδηγήσει σε αύξηση κερδών για τη ΔΕΗ εντός του 2012), και αν πουληθούν περιουσιακά της στοιχεία, δηλαδή λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία ή επιτραπεί η είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών της σε μεταφορά και διανομή.


Στον «κάλαθο» τα κοστοβαρή, ερωτηματικά για τις πωλήσεις…


Το πρώτο, δηλαδή τα κοστοβαρή τιμολόγια, είναι προφανές μετά και την ανακοίνωση της Πέμπτης, πως δεν πρόκειται να συμβεί εντός του 2012. Όσο για το δεύτερο, όπως είπαμε ο κ. Παπακωσταντίνου καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ να αξιοποιήσει τα πάγια της για να μειώσει το χρέος της, να προχωρήσει δηλαδή σε πώληση μονάδων.


Πρόκειται στην ουσία γι’ αυτό που είχε αποκαλύψει στο περιθώριο του ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός ότι έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα, ένα μέρος των εσόδων από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ να παραμείνει στα ταμεία της για να εξυπηρετήσει το χρέος της.


Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί κανείς να λάβει στα σοβαρά κάτι τέτοιο, και να το ποσοτικοποιήσει, όταν ακόμη δεν είναι γνωστό... το ποιές ακριβώς μονάδες θα εκποιηθούν, και φυσικά σε τι τιμή, και πότε. Γιατί ακόμη και αν καταλήξει η κυβέρνηση στο ποιες μονάδες θα πωληθούν, ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, και προκηρύξει τους διαγωνισμούς εντός του 2012, τι θα συμβεί αν για παράδειγμα δεν υπάρξει ενδιαφέρον ή το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ χαμηλό ; Το πιθανότερο σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι οι διαγωνισμοί να ακυρωθούν για να επαναπροκηρυχθούν αργότερα. Ομως, η ΔΕΗ έχει ανάγκη από έσοδα "φέτος", όχι κάποια ημέρα, όταν και αν καταφέρει να εκποιήσει περουσιακά της στοιχεία.


Σαν συνέπεια, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προβλέπουν να έρχονται και νέες υποβαθμίσεις της επιχείρησης από οίκους αξιολόγησης.



ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/portal/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...