Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Στοίχημα για τις ανανεώσιμες πηγές η επιλογή Ζερβού στη ΔΕΗ

Στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί, για την ενίσχυση των ΑΠΕ και τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη, η επιλογή του καθηγητή Αρθούρου Ζερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε.

Δεν θα είναι εύκολη η αλλαγή φιλοσοφίας και πλεύσης της ΔΕΗ Α.Ε. λέει ο Στέλιος Ψωμάς από τον ΣΕΦ (Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών), διότι ο κ. Ζερβός, που είναι εκτός των άλλων και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, δεν καλείται να αλλάξει τις υποδομές τη νοοτροπία των εργαζομένων που νιώθουν (και ευλόγως) ανασφάλεια αλλά και των συνδικαλιστών και πολλών μελών της διοικητικής πυραμίδας.

Ο Στέλιος Ψωμάς συνοψίζει τα σημεία που πρέπει να πετύχει ο Αρθούρος Ζερβός.

* Ενεργός ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που σημαίνει ενίσχυση του ρόλου της θυγατρικής ΔΕΗ ανανεώσιμες και μεγαλύτερο μερίδιο από τη συνολική πίτα των ΑΠΕ. Μέχρι τώρα παίζουν ιδιώτες.

* Νέο επενδυτικό πρόγραμμα. Το νέο ενεργειακό μίγμα δηλαδή να αφήνει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

* Επανασχεδιασμός των δικτύων με κατεύθυνση που να συβάλλει και στην επέκταση των ΑΠΕ και στον εκσυγχρονισμό τους με «έξυπνα» δίκτυα που θα βασίζονται σε τεχνολογίες που π.χ. μειώνουν τις απώλειες.

* Σταδιακή «απαγκίστρωση» από το πετρέλαιο και ένταξη των ΑΠΕ στην ενεργειακή αυτονομία των νησιών μας. (σ.σ. Ολα αυτά με την προϋπόθεση να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και για εθνικούς λόγους).

Στην Ικαρία η ΔΕΗ Α.Ε. έχει ξεκινήσει να φτιάχνει μονάδες αποθήκευσης.

* Η τιμολόγηση της ενέργειας να γίνει πιο ορθολογική ώστε να αντανακλά το πραγματικό κόστος.

* Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών προς τους πελάτες και αποστολές ενεργειακών επιθεωρητών στις επιχειρήσεις αλλά και προτάσεις μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Από το 2013 και μετά η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει ενεργειακό φόρο για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Καλή τύχη στον Αρθούρο Ζερβό στα διοικητικά και ...περιβαλλοντικά του καθήκοντα.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ενας «πράσινος» καθηγητής στο «βαθύ κράτος» της ΔΕΗ

Η θητεία του κ. Αρθούρου Ζερβού ξεκινά με φθηνότερα τιμολόγια και σκληρότερη ΓΕΝΟΠ.
Mε «προίκα» τις μειώσεις που φέρνει από 1ης Iανουαρίου 2010 στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων και κέρδη άνω των 640 εκατ. ευρώ (εννεαμήνου) που προσαυξάνονται κάθε μήνα, αναλαμβάνει στις 15 Δεκεμβρίου επισήμως το «τιμόνι» της ΔEH ο καθηγητής κ. Aρθούρος Zερβός.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η ΓENOΠ ΔEH, που με αφορμή τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και τη δράση των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των ρύπων, έχει οχυρωθεί γύρω από το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τον λιγνίτη», με σαφή διάθεση να ανακτήσει το χαμένο έδαφος «συνδιοίκησης» που της στέρησε η τρίχρονη θητεία του κ. Tάκη Aθανασόπουλου.

Eνδιαμέσως, αναρίθμητα θέματα που συνδέονται με τη δομή και τη λειτουργία της καθετοποιημένης επιχείρησης ηλεκτρισμού και την 60χρονη νοοτροπία του κρατικού μονοπωλίου, που κουβαλάει ακόμη παρά τα σχεδόν δέκα χρόνια εισαγωγής της στο Xρηματιστήριο.

Θέματα που συνδέονται με το «βαθύ κράτος» της ΔEH, που είναι πέρα και πάνω από κάθε πολιτική απόχρωση και βέβαια το μέγα θέμα της εξισορρόπησης των επιχειρηματικών συμφερόντων σε αναθέσεις έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από την υλοποίηση των οποίων θα κριθεί η μελλοντική της βιωσιμότητα.

Eξαιτίας αυτού του «προφίλ», η αγορά θεωρούσε βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔEH τεχνοκράτη δοκιμασμένο σε διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να έχει υποβαθμίσει τις «περιβαλλοντικές ευαισθησίες» που ανέμενε να εκφραστούν σ’ ένα δεύτερο πρόσωπο που θα αναλάμβανε καθήκοντα προέδρου. Aντ’ αυτού η κυβέρνηση επέλεξε να αναθέσει διπλά καθήκοντα στον κ. Aρθούρο Zερβό που δεν διαθέτει διοικητική εμπειρία.

Διαθέτει, ωστόσο, πλήρη και αναγνωρισμένη διεθνώς επιστημονική επάρκεια και 25 περίπου χρόνια συνεχούς δραστηριότητας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

O Kερκυραίος καθηγητής που το 1982 δίδαξε για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο το μάθημα της αιολικής ενέργειας, έχει διατελέσει σύμβουλος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, καθώς και των κυβερνήσεων της Eλλάδας, της Kύπρου και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας. Eίναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των AΠE και τελεί πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (REN21) και μέλος του συμβουλευτικού οργάνου (Forum) της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών (DG TREN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Mε την επιλογή του κ. Zερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEH, η κυβέρνηση σηματοδοτεί τη βαρύτητα που θέλει να δώσει στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης.

O κ. Zερβός πήρε ήδη εντολές από την υπουργό Περιβάλλοντος Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής να καταρτίσει νέο μπίζνες πλαν για τη ΔEH, με βασική κατεύθυνση την επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές και τον περιορισμό των ρύπων. Aκόμη πιο άμεσα κλήθηκε να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμενος να πάρει μέτρα για τη βελτίωση της υγείας των κατοίκων της Πτολεμαΐδας από τη λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας και του ορυχείου τροφοδοσίας της.

H «πράσινη» στροφή της ΔEH είναι μία βασική κατεύθυνση που δόθηκε από την κυβέρνηση και καλείται να υλοποιήσει η ΔEH. Aσαφές παραμένει, ωστόσο, το συνολικότερο θέμα του μείγματος καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή μακροπρόθεσμα, που συνδέεται με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

H υπουργός κ. Tίνα Mπιρμπίλη έχει δεσμευθεί για την αντικατάσταση των μονάδων Πτολεμαΐδας 5 και Mελίτη 2 με σύγχρονες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

που προκαλεί ανησυχίες στη ΓENOΠ, που παρακολουθεί με «ετοιμοπόλεμη» διάθεση τις τοποθετήσεις για «εκπαραθύρωση» του λιγνίτη, από περιβαλλοντολόγους - στενούς συνεργάτες της υπουργού. Eνόψει των οριστικών κυβερνητικών αποφάσεων για τον βαθμό συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι αντιδράσεις γύρω από το «βρόμικο» καύσιμο αναμένεται να κορυφωθούν.

H ΓENOΠ βλέπει πίσω από αυτές, ιδιωτικά συμφέροντα μονάδων φυσικού αερίου.

H κρίση έχει περιορίσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να δημιουργηθεί χώρος για να δουλέψουν οι 9 συνολικά ιδιωτικές μονάδες, υποστηρίζει και δηλώνει «απέναντι σε όποιον τολμήσει και αγγίξει τον λιγνίτη».

Aνεξαρτήτως πάντως από τη ΓENOΠ, η κυβέρνηση θα πρέπει στις οριστικές αποφάσεις της, να συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας από τη μετατροπή των μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες βάσης, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία από τις υψηλές διακυμάνσεις των τιμών στα εισαγόμενα καύσιμα.

O λιγνίτης διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και τα δύο βασικά αυτά ζητούμενα της ενεργειακής πολιτικής, παρέχοντας στον καταναλωτή τιμολόγια σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερα από αυτά της «πράσινης» Δανίας που στηρίζει σε ποσοστό 59% την παραγωγή της στον λιθάνθρακα.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Άρχισαν τα "όργανα" μεταξύ συνδικαλιστών και Μπιρμπίλη

Βεντέτα φαίνεται να ανοίγει μεταξύ των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και της υπουργού περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη.
Μετά τη σχετικά ήπια πρώτη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που περιείχε έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για την πολιτική που εγκαινιάζει η νέα υπουργός γύρω από τη ΔΕΗ, σειρά παίρνει ο σύλλογος πτυχιούχων μηχανικών, που με ανοιχτή επιστολή του, ανοίγει μέτωπο εναντίον της υπουργού.
Το ύφος της επιστολής αλλά και οι βολές εναντίον της υπουργού είναι χαρακτηριστικά:
"Η υπόθεση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι γιορτή των ερωτευμένων, όλο λουλουδάκια, πουλάκια και τιτιβίσματα, όπως θέλετε να την παρουσιάσετε" αναφέρει η επιστολή.
Με αφορμή την εντολή της κ. Μπιρμπίλη για περιορισμό της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Β. Ελλάδα ο σύλλογος των τεχνικών της ΔΕΗ κάνει λόγο για "λαχανί ανθρωπάκια που εμφανίζονται ως σύμβουλοι της υπουργού και τάσσονται εναντίον του λιγνίτη.
Κάποιοι συνεχίζουν να παλεύουν για το κόντημα της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας αυτά τα λαχανί ανθρωπάκια σας ως λαγούς με πρόσχημα την ρύπανση, ώστε να αναγκάσετε τη ΔΕΗ σε σβήσιμο μονάδων, προκειμένου μονάδες βάσης να είναι μόνο αυτές των ιδιωτών" λένε οι τεχνικοί.
"Συμφωνούμε με το Rock ντυσιμό σας και με τις γνώσεις σας" αναφέρει σε άλλο σημείο η επιστολή που συνεχίζει:
"Η ΔΕΗ και η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι εντελβάις και οριχιδέες, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ο ελληνικός λαός δεν είναι αγρότες που μόνοι ψάχνουν.
Και από σκληρό Rock αν χρειαστεί ξέρουμε και διδακτορικό του πεζοδρομίου αποκτούμε όταν έχουμε δίκιο.
The Game is over κυρία υπουργέ".
Αν μη τι άλλο αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια...
ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/home.htm

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Πιθανές αλλαγές στα τιμολόγια;

Ανοιχτό αφήνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το ενδεχόμενο μεταβολών στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη ερωτηθείσα εάν θα απαλλαχθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ από τη χρέωση του τέλους της ΕΡΤ απάντησε πως «ο τρόπος που διαμορφώνεται το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι ένα θέμα το οποίο προφανώς και θα μας απασχολήσει.
Είναι κάτι το οποίο ξεπερνάει το δικό μας Υπουργείο και θέλει μία γενικότερη πολιτική κατεύθυνση την οποία νομίζω ότι μέσα στο 2010 θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με τα συναρμόδια Υπουργεία».
Σήμερα το τέλος ΕΡΤ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 50,88 ευρώ ετησίως, για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, είτε διαθέτουν είτε όχι τηλεόραση.
Παράλληλα η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περάσουν στην κατανάλωση τα χαμηλότερα κόστη πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των κερδών της ΔΕΗ.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σκέψη» απάντησε σε σχετική ερώτηση η κ. Μπιρμπίλη, «νομίζω είναι θέμα το οποίο θα απασχολήσει και τη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ και φαντάζομαι ότι πάλι θα έχουμε κάποιες προτάσεις μέσα στο 2010».
Για το θέμα του τέλους ΕΡΤ έχουν υπάρξει αρκετές κινητοποιήσεις στο παρελθόν από καταναλωτικές οργανώσεις, οι οποίες επιχείρησαν να καταθέσουν στο ταμείο παρακαταθηκών τα ποσά που αντιστοιχούσαν στο κόστος ρεύματος και τα δημοτικά τέλη, χωρίς όμως το τέλος για την ΕΡΤ, διαμαρτυρόμενες για τις υπέρογκες αυξήσεις.
ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ποιος είναι ο Αρθούρος Ζερβός

Τον Αρθούρο Ζερβό καθηγητή του Πολυτεχνείου και πρόεδρο του συνδέσμου των ευρωπαϊκών εταιρειών αιολικής ενέργειας επέλεξε η κυβέρνηση για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.
Ο κ. Ζερβός, όπως ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Οικονομικών, θα προταθεί από το ελληνικό δημόσιο για την ανάληψη των θέσεων αυτών στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 15 Δεκεμβρίου.
Εξάλλου, χθες, η υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, έδωσε εντολή στη ΔΕΗ να μειώσει τα φορτία στις ατμοηλεκτρικές μονάδες της Πτολεμαΐδας και να περιορίσει τις δραστηριότητες των εργολάβων στα ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για ρύπανση στην περιοχή.

«Η επίλυση του προβλήματος συνιστά προτεραιότητα, που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ.
Είναι δεδομένη η θέση του υπουργείου για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρει η υπουργός σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την μετεγκατάσταση της Ακρινής, όπως προβλέπει η σχετική προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού.
Για περισσότερα από 25 χρόνια ο δρ Ζερβός έχει ασχοληθεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από επιστημονική, ερευνητική και τεχνολογική πλευρά, ανέπτυξε στρατηγικές διεύρυνσης του τομέα σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κύρια από την Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΟ καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αιολοικών Πάρκων Αρθούρος Ζερβός θα είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ καθώς θα προταθεί από το δημόσιο στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2009.
Ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός διατελεί Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC). Επίσης, είναι Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (REN21) και μέλος του συβουλευτικού οργάνου (Forum) της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών (DG TREN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης, ο δρ Ζερβός είναι κάτοχος των πτυχίων BSc και MSc από το Πανεπιστήμιο του Princeton των Η.Π.Α. και των πτυχίων D.E.A. (Diplome d/Etudes Approfondies) και Ph.D. (Diplome de Docteur - Ingenieur) από το Πανεπιστήμιο του P. και M. Curie, της Γαλλίας, είναι μέλος ΔΕΠ του Τομέα Ρευστών, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 1982, όπου σήμερα κατέχει θέση Αναπληρωτή Καθηγητή.
Παράλληλα, ο κ. Ζερβός είναι αρχισυντάκτης του «International Journal of Sustainable Energy» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «International Journal of Wind Energy».
Για περισσότερα από 25 χρόνια ο δρ Ζερβός έχει ασχοληθεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από επιστημονική, ερευνητική και τεχνολογική πλευρά, ανέπτυξε στρατηγικές διεύρυνσης του τομέα σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κύρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ίδιος δεν σταματάει να υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την χώρα μας, τόσο στη λογική της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όσο και της γενικότερης προστασίας για το περιβάλλον, ειδικά μέσα σε ένα γενικότερο σκηνικό ραγδαίας επιδείνωσης των κλιματικών όρων.

Εξάλλουν πιστεύει ότι σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Δανία και την Γερμανία είναι πιθανό στα επόμενα χρόνια να φτάσουμε στο όριο του κορεσμού από πλευράς ΑΠΕ.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε χώρε όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ και, φυσικά, και η δική μας, αφού κατά τον κ. Ζερβό το Αιγαίο, Εύβοια, Λακωνία, Θράκη, έχουν πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, με την ιδιομορφία ότι εκτός από τον χειμώνα που έχουμε δυνατούς ανέμους, το καλοκαίρι έχουμε τα μελτέμια.

"Αυτός ο συνδυασμός δίνει ένα αιολικό δυναμικό που, κατά μέσον όρο, είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης", έχει πεί κατ’ επανάληψη ο καθηγητής.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΗ: Κριτική στις δηλώσεις υπεύθυνου για θέματα ενέργειας της Greenpeace

Κριτκή στις δηλώσεις του κ. Δημήτρη Ιμπραήμ, υπεύθυνου για θέματα ενέργειας της Greenpeace στην Ελλάδα, ασκεί σε σχετική της ανακοίνωση η ΔΕΗ.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΕΗ, αναφέρει τα εξής:
"Ο ενεργειακός σχεδιασμός και ειδικότερα η Στρατηγική Παραγωγής του Ομίλου της ΔΕΗ προϋποθέτουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, βαθιά γνώση του αντικειμένου και πολύ μεγάλες εμπειρίες.

Γιατί, οι δραστηριότητες της ΔΕΗ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, την ομαλή λειτουργία της Εθνικής Οικονομίας και την αποτελεσματική προστασία του Περιβάλλοντος.
Η ΔΕΗ, η οποία συμπληρώνει σε λίγο καιρό 60 χρόνια από την ίδρυσή της (1950), έχει μοναδικές εμπειρίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ένα πολύ έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι απόλυτα εξειδικευμένο στον ενεργειακό σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πιο σύνθετων ενεργειακών έργων. Ως γνωστόν, η ΔΕΗ ουδέποτε σχολιάζει απόψεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τις οποίες θεωρεί ότι αποτελούν σημαντικό ενδιαφερόμενο μέρος και ότι προσφέρουν ένα μεγάλο έργο προς την Κοινωνία.
Ωστόσο, για όλους τους προαναφερθέντες λόγους η ΔΕΗ θεωρεί ότι ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ – υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace στην Ελλάδα – με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωσή του (23/11/09), θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του.
Γιατί, ούτε τις κατάλληλες εμπειρίες έχει ούτε και, δυστυχώς, φρόντισε να έχει υπεύθυνη ενημέρωση από τα στελέχη της ΔΕΗ για τα επενδυτικά σχέδια και τις δραστηριότητες του Ομίλου.

Πολύ περισσότερο, ο κ. Ιμπραήμ δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι, οι ενεργειακές επενδύσεις απαιτούν μελέτες σε βάθος που προϋποθέτουν στενή και συνεχή συνεργασία μεταξύ ενός πολύ μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων στελεχών και εξέταση εκατοντάδων μικρών και μεγάλων παραμέτρων για το σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση πολύ σημαντικών επενδύσεων.
Μία εκ των ανωτέρω παραμέτρων αποτελεί η αξιοποίηση του «εθνικού καυσίμου» - του λιγνίτη – στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, παράμετρος την οποία συστηματικά και ανεξήγητα φαίνεται να ξεχνάει ο κ. Ιμπραήμ.

Ιδίως με την πρότασή του να απαγορευθούν νέες Μονάδες με ειδικές εκπομπές μεγαλύτερες από 0,350 κιλά CO2/ kWh, αποκλείοντας έτσι και τις καινούργιες υπερσύγχρονες λιγνιτικές Μονάδες (!!!), όπως είναι η Πτολεμαϊδα 5 και η Μελίτη 2, που προορίζονται για την αντικατάσταση παλαιών Μονάδων.

Γιατί, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρότασή του, θα οδηγήσει στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες πρώτες ύλες και στην έκθεσή της σε σοβαρούς κινδύνους από ανεξέλεγκτες διεθνείς ενεργειακές κρίσεις., όπως αυτή που ξέσπασε πριν από ένα χρόνο με τη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Αντί αυτών όλων, ο κ. Ιμπραήμ προτιμάει την ανέξοδη επικοινωνιακή προβολή και τον εύκολο εντυπωσιασμό για πολύ σοβαρά θέματα της χώρας – όπως είναι αυτό του ενεργειακού μέλλοντός της – με την ανακοίνωση που τιτλοφορείται …«ενεργειακοί δεινόσαυροι», η οποία, δυστυχώς, αδικεί και τον ίδιο και τη ΜΚΟ που εκπροσωπεί.

Ειδικότερα: Ο κ. Ιμπραήμ αποσιωπά – λόγω άγνοιας ή άγνωστων σκοπιμοτήτων; - ότι ήδη από το Νοέμβριο 2007 με τις Στρατηγικές Προτεραιότητες που χάραξε η ΔΕΗ και δημοσιοποιήθηκαν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που ανακοινώθηκε ένα χρόνο αργότερα ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης.
Δεκάδες είναι μέχρι σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις ανωτάτων στελεχών της ΔΕΗ για τις νέες επενδύσεις που προβλέπονται με τη Στρατηγική Παραγωγής και οι οποίες θα ανέλθουν σε περίπου 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
Με τις επενδύσεις αυτές θα κατασκευασθούν νέες, φιλικές προς το περιβάλλον θερμικές Μονάδες, οι οποίες θα αντικαταστήσουν παλαιές μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο είναι γνωστό σε όλους.
Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΔΕΗ θα αποσυρθούν:
οι Μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης κατά το 2011 και οι Μονάδες Πτολεμαϊδα 1 και 2 κατά το 2012. Ο κάθε ενδιαφερόμενος εδώ και πολύ καιρό γνωρίζει, ότι ο όμιλος της ΔΕΗ σχεδιάζει και πραγματοποιεί νέες επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το συνολικό ύψος των οποίων θα είναι περίπου 2 δισ. Ευρώ μέχρι το 2014 Πέραν των ανωτέρω, είναι γνωστό, ότι η ΔΕΗ ολοκληρώνει την κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων (Μεσοχώρα, Ιλαρίωνας κλπ), ενισχύοντας το σχετικό χαρτοφυλάκιό της με νέες μη συμβάλλουσες στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ηλεκτροπαραγωγικές Μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ΔΕΗ δεν περίμενε τον κ. Ιμπραήμ για να της υποδείξει όλα, όσα εδώ και πολύ καιρό έχει ήδη υλοποιήσει. Συγκεκριμένα:
Στην περίοδο 1990 – 2006 η ΔΕΗ ήδη προχώρησε σε επενδύσεις για:
Ένταξη του φυσικού αερίου στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Περαιτέρω ανάπτυξη και ορθολογική εκμετάλλευση του υδροδυναμικού της χώρας στην ηλεκτροπαραγωγή.
Προώθηση δράσεων εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης ενέργειας, τόσο στην Παραγωγή, όσο και στη Ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τηλεθερμάνσεις, βελτίωση βαθμού απόδοσης θερμοηλεκτρικών Μονάδων, κ.α. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων εγκαταστάσεων και λειτουργία με βάση τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω επενδύσεων ήταν η μείωση των εκπομπών CO2 ανά MWh κατά 25 % περίπου στην περίοδο 1990- 2006.
Με την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων της Παραγωγής, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 ανά MWh κατά 15% μέχρι το 2015.
Για την περίοδο 2016 – 2020 η ΔΕΗ εξετάζει την περαιτέρω ανανέωση του Παραγωγικού δυναμικού των Θερμικών της Μονάδων, σε συνδυασμό με την ταχύτερη διείσδυσή της στις ΑΠΕ μέσω των επενδύσεων που υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε, εξασφαλίζοντας επιπλέον σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 ανά MWh.
Εν όψει και της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή – για την οποία τόσες συχνές επικλήσεις κάνει η Greenpeace –χρήσιμο είναι να αναφερθούν τα ακόλουθα στοιχεία, που αποκαλύπτουν πώς οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες χώρες της Σκανδιναβίας εξασφαλίζουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια:
Σύμφωνα με τη Eurostat, στη Δανία, που θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο, σχεδόν το 59% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιθάνθρακα και σχεδόν το 20% - που αυξάνεται συνεχώς – από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σημειωτέον ότι, τον Οκτώβριο 2009 οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης – σύμφωνα με στοιχεία των Ε-Control και VaasaETT – κατέβαλαν τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ-15 (€ 0,303/kWh), ενώ οι κάτοικοι των Αθηνών κατέβαλαν τις χαμηλότερες τιμές
(€ 0,114/kWh). Στη γειτονική Σουηδία, σχεδόν το 44% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια και 45% από υδροηλεκτρικά.
Για να φθάσει σε αυτό το επίπεδο παραγωγής καθαρής ενέργειας η Σουηδία – που κάλυπτε το σύνολο των αναγκών από τα σημαντικά κοιτάσματα άνθρακα που διέθετε – χρειάσθηκαν αρκετές δεκαετίες, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα τελευταία χρόνια στις ΑΠΕ.
Στη Νορβηγία, το 98% της παραγωγής καλύπτεται από υδροηλεκτρικά, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου.
Στη Φινλανδία, το 29% η παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζεται από πυρηνικά εργοστάσια, 17% από άνθρακα, 22% από διάφορα ορυκτά, 18% από υδροηλεκτρικά και 13% από ΑΠΕ.
Όλες οι αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υλοποιούν ενεργειακούς σχεδιασμούς μέσα από μακροχρόνια και πιστά τηρούμενα προγράμματα επενδύσεων, προκειμένου να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, οικονομικής ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικής προστασίας του Περιβάλλοντος.
Σε αυτό των πλαίσιο στόχων κινείται και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΔΕΗ.
Η διαφορά, όμως, μεταξύ των εκφραζομένων θεωρητικών και μόνον απόψεων με το Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΔΕΗ είναι ότι ο τελευταίος ξεκινάει από την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του Στόχου που έχει θέσει για το 2020."

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Στο αρχείο η μήνυση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για ΑτΕ και ΟΤΣ

Στο αρχείο τέθηκε, με διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών η προκαταρτική εξέταση η οποία είχε ξεκινήσει κατόπιν της από 29/09/2008 μηνυτήριας αναφοράς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατά παντός υπευθύνου όσον αφορά
α) την εσφαλμένη απόφαση της ΡΑΕ (0-12592/13.01.2006) με την οποία μεταβλήθηκε η μεθοδολογία υπολογισμού της Ο.Τ.Σ. από τον ΔΕΣΜΗΕ και
β) την τροποποίηση των αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άδειες αυτοπαραγωγού – συμπαραγωγού σε άδειες ανεξάρτητου συμπαραγωγού, η οποία επιτρέπει στην ΑτΕ να εγχέει το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από τον ΣΗΘ στο σύστημα χωρίς να έχει υποχρέωση να ιδιοκαταναλώνει το σύνολο ή μέρος αυτής.
Η ανωτέρω μηνυτήρια αναφορά έβαλε κατά της διοίκησης της ΔΕΗ η οποία παρέλειψε να προσβάλει τις ανωτέρω αποφάσεις και κατά του ΔΣ της ΡΑΕ η οποία εξέδωσε τις σχετικές θετικές γνωμοδοτήσεις.
Η διάταξη του Εισαγγελέα έκρινε ότι δε προέκυψαν ενδείξεις ενοχής για την άσκηση ποινικής δίωξης ούτε για τα μέλη Δ.Σ. της ΔΕΗ ως προς τη τέλεση του αδικήματος της απιστίας ούτε για τα μέλη του Δ.Σ. της ΡΑΕ για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Πρωταθλήτρια της Ε.Ε. η ΔΕΗ στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα

Την πιο βρώμικη κιλοβατώρα της Ε.Ε.- όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- παράγει η ΔΕΗ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση διεθνούς οικονομικού οίκου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΡricewaterhouseCoopers, που δημοσιεύθηκαν στις 17 Νοεμβρίου, για την παραγωγή κάθε κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ το 2008 εκπέμφθηκαν στο περιβάλλον κατά μέσο όρο 1.006 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα- πρόκειται για το «μαύρο» ρεκόρ ποσοτήτων ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού που μπήκαν στο μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές κιλοβατώρες αποδεικνύονται από τις πλέον βρώμικες στον πλανήτη:
Σε έρευνα του WWF που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια και περιελάμβανε στοιχεία εκπομπών από 15 χώρες, η Ελλάδα με 777 γραμμάρια ανά παραγόμενη κιλοβατώρα καταλάμβανε την τρίτη θέση μετά την Ινδία (912 γραμ.) και τη Νότια Αφρική (853 γραμ.).
Μάλιστα, βρισκόταν μπροστά από τη ρυπογόνο Κίνα, η οποία εξέπεμπε 771 γραμ. για κάθε κιλοβατώρα.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ αναφέρει πως «την περίοδο 1990-2000, η ηλεκτρική παραγωγή αυξήθηκε κατά 55% ενώ οι αντίστοιχες εκπομπές CΟ2 αυξήθηκαν μόνο κατά 25%».
Όσον αφορά τις χαμηλότερες εκπομπές, τα πρωτεία κατέχει η Statkraft - πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Σκανδιναβική Χερσόνησο και στην Ε.Ε.- με 29 γραμμάρια. Ακολουθεί η φινλανδική Fortum (υδροηλεκτρικά, πυρηνική ενέργεια, αιολικά κ.λπ.) με 41 και η αυστριακή Verbund (υδροηλεκτρικά, θερμοηλεκτρικά και αιολικά) με 101 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο μέσος όρος των εκπομπών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού ανήλθε το 2008 σε υποτριπλάσια επίπεδα από αυτά της ΔΕΗ, στα 350 γραμμάρια ανά κιλοβατώρα, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τα επίπεδα του 2006.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα η κιλοβατώρα της ΔΕΗ έγινε πιο ρυπογόνος κατά 37 γραμμάρια CΟ2.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι από τις 20 ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, την τελευταία διετία οι 14 κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές τους.
Όσον αφορά τις συνολικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, η ελληνική επιχείρηση καταλαμβάνει την έκτη «πιο ρυπογόνο» θέση εκπέμποντας 53 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Την ίδια ώρα η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για το 2008 ανήλθε στα 52 δισ. κιλοβατώρες, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να καταλάβει την 11η θέση ανάμεσα στους «20 μεγάλους» της Ευρώπης.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Συνεργασία ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ με ΟΑΣΑ

Ο ΠΑ.Σ.ΥΠ./Δ.Ε.Η. σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, εξασφάλισε Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών ετήσιας διάρκειας (για το 2010) με έκπτωση 10% έως 18% (ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων), για τα μέλη του και τις οικογένειές τους.
Η έκπτωση αυτή σε συνδυασμό με την μειωμένη τιμή της ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, σε σχέση με τις 12 μηνιαίες κάρτες, δημιουργεί μια αξιόλογη μείωση της δαπάνης για μετακινήσεις με τα Μ.Μ.Μ.
Αναλυτικά οι Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών που προσφέρει ο ΟΑΣΑ και οι αντίστοιχες τιμές πριν την έκπτωση αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
ΙΣΧΥ ΚΑΡΤΑΣ ,Για όλα τα μέσα
ΕΘΕΛ,ΗΛΠΑΠ,ΗΣΑΠ,ΤΡΑΜ,ΜΕΤΡΟ
έως το σταθμό Κορωπίου και ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
στο τμήμα Μαγούλα-Πειραιάς-Κορωπί
Τιμή Μηνιαίας Κάρτας 35 ευρώ, Τιμή Ετήσιας Κάρτας 350 ευρώ

Για Λεωφορεία-Τρόλλεϋ και ΤΡΑΜ
Δεν ισχύει στις γραμμές EXPRESS του Αεροδρομίου και στη γραμμή Ε22 στο τμήμα Βάρκιζα-Σαρωνίδα
Τιμή Μηνιαίας Κάρτας 15 € ,Τιμή Ετήσιας Κάρτας 150 €

Αποκλειστικά για Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο,ΗΣΑΠ
Ισχύει αποκλειστικά για χρήση στους ΗΣΑΠ
Τιμή Μηνιαίας Κάρτας 25 €, Τιμή Ετήσιας Κάρτας 250 €

Αποκλειστικά για ΜΕΤΡΟ μέχρι Κορωπί
Ισχύει αποκλειστικά για χρήση στο ΜΕΤΡΟ μέχρι Κορωπί
Τιμή Μηνιαίας Κάρτας 30 €, Τιμή Ετήσιας Κάρτας 300 €
Σημ.: 1. Οι μηνιαίες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών δεν ισχύουν στη γραμμή 400 «Αξιοθέατα της Αθήνας».

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί περιλαμβάνει :
α) Συμπλήρωση Δήλωσης ενδιαφέροντος και αποστολή αυτής μέσω FAX (210 5226726)στο Σωματείο έως 04/12/2009.
β) Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του αντιτίμου της κάρτας μετά από επικοινωνία με το Σωματείο σχετικά με το ποσοστό έκπτωσης που θα επιτευχθεί (ανάλογα του αριθμού ενδιαφερομένων) και αποστολή μέσω FAX στο Σωματείο έως 11/12/2009.
γ) Παραλαβή των καρτών μετά την 16/12/2009.
Σημ.: Για την έκδοση της Κάρτας απαιτείται μία φωτογραφία και ο αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες στα τηλέφωνα του Συλλόγου 210 5223612-679.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΔΕΗ

Τις παραιτήσεις τους προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλο υπέβαλαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. τα 7 μέλη που εκπροσωπούν το βασικό μέτοχο και τους μετόχους της μειοψηφίας της εταιρείας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα παραιτηθέντα μέλη εξουσιοδότησαν τον κ. Αθανασόπουλο να ενεργοποιήσει την ισχύ των παραιτήσεών τους με ημερομηνία που ελευθέρως θα κρίνει και σε κάθε περίπτωση προγενέστερη της 14ης Δεκεμβρίου 2009.
Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 15 Δεκεμβρίου – πλην των μετόχων της μειοψηφίας – για την εκλογή νέων Μελών Διοικητικού Συμβουλίου και τη σύκληση ειδικής συνέλευσης των μετόχων της μειοψηφίας για την εκλογή 2 νέων εκπροσώπων τους.
ΠΗΓΗ:www.capital.gr

Παρέλαση ονομάτων για τη ΔΕΗ

"Φουντώνει" η διαδοχολογία για τα στελέχη που θα αντικαταστήσουν στις 15 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο.
Τότε θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που θα εκλέξει 5 νέα μέλη ως εκπροσώπους της πλειοψηφίας ενώ δύο μέρες μετά θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων μειοψηφίας που θα εκλέξουν 2 νέα μέλη του Δ.Σ.
Η κυβέρνηση έχει προκηρύξει δύο θέσεις χωριστά για πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και ήδη έχει αρχίσει να "παίζουν" στην αγορά τα διάφορα σενάρια.
Μεταξύ αυτών έχουν ακουστεί τα ονόματα πρώην και νυν στελεχών της ΔΕΗ, ακαδημαϊκών και ανθρώπων της αγοράς.
Έτσι τα ονόματα που έχουν "παίξει" είναι του Γρηγόρη Αντωνόπουλου πρώην γενικού διευθυντή ανθρωπίνων πόρων της εταιρείας με τριαντακονταετή θητεία στην εταιρεία στη διεύθυνση διανομής.
Δυνατά έχει παίξει επίσης το όνομα του Κώστα Μητρόπουλου πρώην επικεφαλής της Kantor που σήμερα βρίσκεται στον όμιλο της Eurobank, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη, καθώς και του καθηγητή Βασίλη Ράπανου καθηγητή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και υπεύθυνου έρευνας του ΙΟΒΕ, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν και διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας. Επίσης έχει ακουστεί το όνομα του πρώην γενικού διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντίνου Μανιατόπουλου, καθώς επίσης και του καθηγητή του Πολυτεχνείου και προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Αρθούρου Ζερβού για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

"Δεν είμαι golden boy..."

«Δεν είμαι golden boy», απάντησε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος. Με επιστολή του απάντησε στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος στη Βουλή περί αμοιβών 700.000 και 800.000 ευρώ.Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, οι αμοιβές του το 2007 και 2008 ήταν 282.000 και 303.500 ευρώ, δεν έχει λάβει μπόνους, ενώ το 2009, έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο 98.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι για φέτος οι αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών έχουν συνδεθεί με την επίτευξη στόχων. Σε ό,τι δε τον αφορά, ο μόνος στόχος που επιτυγχάνεται είναι ο προϋπολογισμός, ενώ δεν θα επιτευχθεί ο στόχος ανάθεσης κατασκευής μονάδων ισχύος 2.400 μεγαβάτ.
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Υπεγράφη η σύμβαση ΔΕΗ - ΜΕΤΚΑ για Μεγαλόπολη

Υπεγράφη, σήμερα μεταξύ της ΔΕΗ ΑΕ και της Κοινοπραξίας ΜΕΤΚΑ ΑΕ – ΕΤΑΔΕ ΑΕ η σύμβαση ανάθεσης του έργου που αφορά τη Μελέτη, Προμήθεια, Μεταφορά, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Μονάδας Νο5, Συνδυασμένου Κύκλου, εγγυημένης καθαρής ισχύος στο ονομαστικό φορτίο 811 MW, με καύσιμο Φυσικό Αέριο στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ η νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου θα αποτελείται από δύο αεριοστρόβιλους τύπου PG9371FB του Οίκου GE, 1 ατμοστρόβιλο τύπου D11 του Οίκου GE, 3 γεννήτριες τύπου 330H του Οίκου GE και 2 λέβητες ανάκτησης θερμότητας του Οίκου ΝΕΜ.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η σχετική ανάθεση έγινε με βάση την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού.
Το συνολικό τίμημα του έργου ανέρχεται σε 499,52 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του κύριου και βοηθητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την κατασκευή όλων των αναγκαίων κύριων και βοηθητικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Η παράδοση του νέου Σταθμού θα γίνει σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε τα ακόλουθα:
"Το έργο αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής της Μεγαλόπολης αλλά και του Νομού Αρκαδίας γενικότερα.
Θα καλύψει, δε, ανάγκες της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια σε μακροχρόνια βάση με τρόπο αξιόπιστο, οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό, στηρίζοντας ταυτόχρονα και το Νότιο Σύστημα, όπου υπάρχει και η μεγάλη κατανάλωση.
Ο όμιλος της ΔΕΗ με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2009 – 2014, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ για νέες Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Πρωταρχική μέριμνα της Διοίκησης της ΔΕΗ είναι η επιτάχυνση των παραγωγικών επενδύσεων της Επιχείρησης, επιδιώκοντας το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα γι΄ αυτήν και συμβάλλοντας ενεργά στην καλύτερη προστασία του Περιβάλλοντος.
Η εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της Παραγωγής είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Παρά τις κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος".

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Η άλλοτε λαλίστατη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ειδικότερα του Προεδρείου της, σιωπά με ηχηρό τρόπο στην αντεργατική πολιτική της νέα κυβέρνησης να διώκει με πρωτοφανή εκδικητικό τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται με προγράμματα stage,συμβάσεις έργου,συμβασιούχοι.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην αντιδρά έστω και για την τιμή των όπλων στην πιο άδικη απόφαση των τελευταίων ετών.
Φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται όλοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι "γραμμή" σε συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη που καθορίζει την πορεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δίνει Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ο οποίος με προκλητικό τρόπο υπονομεύει τον δίκαιο αγώνα χιλιάδων εργαζομένων που βρίσκονται αδικαιολόγητα στο δρόμο
Θυμίζουμε στους "ακτιβιστές αγωνιστές" της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι δεν υπάρχουν "γαλάζιοι" "πράσινοι" ή "κόκκινοι" εργαζόμενοι αλλά απλοί καθημερινοί εργαζόμενοι που πάνω από όλα μοχθούμε για ένα καλύτερο μέλλον.
Είναι κρίμα κάποιοι δήθεν αγωνιστές να καπηλεύονται το όνομα και τις αξίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και με την αντεργατική στάση τους να αμαυρώνουν τους σκληρούς αγώνες της.

Συναντήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με την πολιτικη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ

Συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, κ.Γιάννη Μανιάτη είχαν τα μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρουσιάστηκαν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ οι θέσεις του συνδικάτου για τη ΔΕΗ και συνολικά για τα ζητήματα της ενέργειας στη χώρα μας.
Ειδικότερα, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επισήμανε με έμφαση τα εξής:
Η ΔΕΗ πρέπει να ενισχυθεί και να είναι ισχυρή προς όφελος των καταναλωτών και της χώρας και ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια που γίνονταν σε βάρος της και την οδήγησαν στη σημερινή στασιμότητα.
Να διορθωθούν άμεσα οι όροι λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού με κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων σε παραγωγούς και εμπόρους όπως στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, προκειμένου να αναπτυχθεί ο υγιής ανταγωνισμός.
Να προχωρήσει ταχύτατα το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ με την κατασκευή των νέων μονάδων Μελίτη 2, Πτολεμαΐδα 5, Αλιβέρι και Μεγαλόπολη.
Η ΔΕΗ, με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, να προωθήσει σημαντικό μέρος της πράσινης ενέργειας.
Στα κοινοπρακτικά σχήματα, εάν αυτά γίνουν, η ΔΕΗ πρέπει να έχει το πλειοψηφικό πακέτο και σε καμία περίπτωση αυτά δεν μπορούν να αφορούν τις αντικαταστάσεις παλαιών μονάδων ( Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη κλπ)
Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού που εκκρεμούν στη βάση της ΣΣΕ και όχι με το νόμο 3429, που πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Να προκηρυχθούν άμεσα νέες προσλήψεις και να σταματήσει το καθεστώς του δουλεμπορίου των «δελτίων» και των συμβασιούχων αλλά και των πάσης φύσεως εργολάβων έτσι ώστε να λάβει τέλος και το φαινόμενο των χιλιάδων υπερωριών οι οποίες έχουν εξαντλήσει το προσωπικό και «ευθύνονται» για τα πολλά και συνεχή εργατικά ατυχήματα.
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση της πολιτικής βούλησης για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της ΔΕΗ με την ομαλή λειτουργία της και να προχωρήσει με γοργά βήματα στην ανάπτυξη της επιχείρησης και την ισχυροποίησή της στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Να διορθωθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς Η/Ε.
10. Να γίνει παρέμβαση στο θέμα του ασφαλιστικού και στην υλοποίηση της ΕΣΣΕ 2009.
11. Επισημάνθηκε η θέση μας στο μίγμα καυσίμου, η στρατηγική και ο ρόλος του λιγνίτη ως Εθνικό προιόν και η λειτουργία των Ορυχείων από την ΔΕΗ .
Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπογράμμισε τη διάθεση της Ομοσπονδίας για συνεργασία και συνεννόηση εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού επισήμανε δε πως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν θα δεχθεί εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στην πορεία της ΔΕΗ, στα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση και στα συμφέροντα των καταναλωτών και πως θα απαντήσει δυναμικά και αποφασιστικά όπως κάνει πάντοτε.
Η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε να μελετήσει το σύνολο των θέσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και να κοινοποιήσει το λεπτομερές σχέδιο για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την πορεία της ΔΕΗ σε επόμενη συνάντηση.






Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ασφαλιστικά θέματα και οι προσλήψεις συζητήθηκαν σε συνάντηση ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και του Υφυπουργού κυρίου Κουτρουμάνη

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συνεχίζοντας τις επαφές με τη νέα πολιτική ηγεσία συναντήθηκε με τον υφυπουργό εργασίας κύριο Κουτρουμάνη και συζήτησε θέματα ασφαλιστικά και το ζήτημα των προσλήψεων.
Ειδικότερα συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής του Νόμου 3029 που αφορούσε στην μείωση προοδευτικά από το 80 στο 70% του υπολογισμού των συντάξεων. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ο εν λόγω νόμος δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στους εργαζόμενους της ΔΕΗ παραθέτοντας και όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα.
Παράλληλα για το θέμα των προσλήψεων οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού με τους όρους της ΣΣΕ και όχι με τον 3429 ο οποίος πρέπει να καταργηθεί.
Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης, στο θέμα αυτό ο κύριος Κουτρουμάνης ο οποίος έχει απόλυτη γνώση αναγνωρίζει πλήρως το άδικο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων όμως επιφυλάχτηκε για τις τελικές ρυθμίσεις οι οποίες θα καθοριστούν από τα συμπεράσματα της Επιτροπής αλλά και το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει το Υπουργείο.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έθεσε υπ' οψιν του Υπουργού και τις καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην έκδοση των συντάξεων αλλά και στην καταβολή του εφάπαξ.





Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΗ και Πράσινη Ανάπτυξη

Η ΔΕΗ αποτελούσε και αποτελεί τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της Πράσινης Ανάπτυξης στη χώρα μας και μέσα από τις νέες επενδύσεις της, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί - οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ - θα συμβάλλει ενεργά στην αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.
Η υλοποίηση αυτών των επενδύσεων όχι μόνον θα στηρίξει την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας και θα εξασφαλίσει επάρκεια ρεύματος σε χαμηλές τιμές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας, αλλά και θα συμβάλει στη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ενώ έχει δεσμευθεί με άλλες 60 ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού για εκμηδενισμό των εκπομπών άνθρακα από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050.

Τα ανωτέρω επισημαίνει η ΔΕΗ με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα (10.11.09) με θέμα: η "ΔΕΗ κόντρα στην πράσινη ανάπτυξη", το οποίο βρίθει ανακριβειών και διαστρεβλώσεων πραγματικών στοιχείων και γεγονότων.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, η ΔΕΗ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
-Η ηλεκτροπαραγωγή και συγκεκριμένα η ΔΕΗ, είναι ο κλάδος της βιομηχανίας, ο οποίος έχει υποστεί από τις μεγαλύτερες μειώσεις στα κατανεμηθέντα δικαιώματα της περιόδου 2008
-2012 σε σχέση με τις αναμενόμενες εκπομπές της για την εν λόγω περίοδο, σύμφωνα με το Σενάριο Αναμενόμενης Εξέλιξης (23% λιγότερα).
-Όλες οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου, είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. για τη συμμόρφωση των εγκαταστάσεων, όπως ετησίως δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της για την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, αυτό το γεγονός αποκρύπτεται στο δημοσίευμα, παρουσιάζονται δήθεν "υπερβάσεις εκπομπών" διοξειδίου του άνθρακα στους Σταθμούς της ΔΕΗ.
-Ακόμη, αποκρύπτεται το γεγονός ότι η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αποτελεί έναν από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότου, απαραίτητου για την επίτευξη των στόχων του, δηλ. της μείωσης των εκπομπών, με τον προσφορότερο για την κοινωνία τρόπο.
-Τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα ότι δήθεν:
"η ΔΕΗ εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο δικαιούται" στερούνται πλήρως νοήματος, καθώς τα δωρεάν κατανεμηθέντα δικαιώματα με κανένα τρόπο δεν αποτελούν οριακά επίπεδα εκπομπών.
Είναι γνωστό, άλλωστε, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι, από το έτος 2013 και στα επόμενα χρόνια δεν θα παραχωρείται πλέον στην ηλεκτροπαραγωγή κανένα δωρεάν δικαίωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα πάψουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα ή ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους, αλλά ότι θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι ευέλικτοι μηχανισμοί της αγοράς για την επίτευξη του φιλόδοξων στόχων της Ε.Ε για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
-Οι υπαινιγμοί που γίνονται στο δημοσίευμα εναντίον της χρήσης του λιγνίτη, δυστυχώς, υποδηλώνουν ανεξήγητη υποβάθμιση της τεράστιας σημασία του "εθνικού καυσίμου", τόσο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία της Εθνικής Οικονομίας από ανεξέλεγκτες διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, όσο και της εξασφάλισης χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους Έλληνες καταναλωτές.
Σε επίρρωση των ανωτέρω αρκεί να ανατρέξει κανείς σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα όταν διεκόπησαν απότομα οι εισαγωγές στη χώρα μας φυσικού αερίου, με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να στηρίζουν με πλήρη επάρκεια το σύνολο των αναγκών της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια.
Τα πραγματικά γεγονότα αποδεικνύουν, ότι η ΔΕΗ όχι μόνο δεν είναι "κόντρα" στην Πράσινη Ανάπτυξη - όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα - αλλά αποτελεί πρωτοπόρο στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα και μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, ενώ κατασκεύασε στην Κύθνο το 1982 το πρώτο αιολικό πάρκο.
Απτό παράδειγμα της μοναδικής διαχρονικής συμβολής της ΔΕΗ στην Πράσινη Ανάπτυξη της χώρας μας είναι το γεγονός ότι, σήμερα οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της Επιχείρησης δουλεύουν πλήρως εξασφαλίζοντας:-πολύ μεγάλες ποσότητες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας το πλούσιο υδάτινο δυναμικό,-αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία για ανθρώπους, αγροτικές καλλιέργειες, το φυσικό περιβάλλον κλπ,-δυνατότητες πραγματοποίησης ευρειών συντηρήσεων σε ικανό αριθμό Μονάδων (λιγνιτικών, φυσικού αερίου και πετρελαϊκών) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για συνεχή παροχή ρεύματος σε όλους τους πελάτες της ΔΕΗ.
Εξάλλου, ήδη με το δρομολογημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2009 - 2014:
-έχει ξεκινήσει η κατασκευή μιας νέας Μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, ενώ μία δεύτερη Μονάδα ΦΑ θα αρχίσει να κατασκευάζεται στη Μεγαλόπολη στους πρώτους μήνες του 2010,-είναι έτοιμες οι διαδικασίες για την προκήρυξη δύο νέων φιλικών προς το περιβάλλον λιγνιτικών Μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, που θα αντικαταστήσουν παλαιές, -προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργασίες κατασκευής νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων,-η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μόνη της ή με εταίρους έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, Αιολικά Πάρκα κλπ στο πλαίσιο ενός Επενδυτικού Προγράμματος ύψους 2 δις. ευρώ περίπου. Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος ότι "στην Κοπεγχάγη η χώρα θα βρεθεί σε θέση άμυνας" επισημαίνονται τα ακόλουθα:
-Η ΔΕΗ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, η οποία θα βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη και στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και ευημερούσας παγκόσμιας οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ Α.Ε., ενεργά ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για να βρεθεί μια κλιματική λύση, συμμετείχε στη διεθνή καμπάνια, με τίτλο Seal the Deal (Υπογράψτε τη Συμφωνία), θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως ένα από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξής της.
-Επίσης, το Μάρτιο του 2009 η ΔΕΗ συνυπέγραψε μαζί με άλλες 60 ηλεκτρικές εταιρείες της Ευρώπης, τη διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία δεσμεύτηκαν, ότι θα αγωνιστούν για να επιτύχουν ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα παροχή ηλεκτρισμού μέχρι το 2050, θα εργαστούν για μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού που θα παρέχει ενέργεια με οικονομική αποδοτικότητα και αξιοπιστία, και θα προωθήσουν ενεργειακά αποδοτικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού ως βασικό κλειδί της λύσης για την ενεργειακή-κλιματική πρόκληση.
Η ΔΕΗ εκφράζει τη λύπη της για όλα όσα ανεύθυνα γράφονται σε βάρος της, όταν όλες οι προσπάθειές της έχουν ως υπέρτατο σκοπό την αντικατάσταση των παλαιών Μονάδων με νέες Μονάδες που θα διαθέτουν τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και στον εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματός της με μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου.
Οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν τη διασταύρωση κάθε είδησης και στοιχείου πριν από τη δημοσίευσή τους και αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εύλογα διερωτάται, λοιπόν, κανείς:
- Οι συνεχιζόμενες - και σήμερα - "επιθέσεις κατά του λιγνίτη" οφείλονται σε άγνοια της ενεργειακής πραγματικότητας ή σε σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη μελλοντική απεξάρτηση της χώρας από περιορισμένες πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της;

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΗ: Οσο λιγότερο πουλάει τόσο περισσότερο κερδίζει

Μπορεί η ΔΕΗ να πουλά λιγότερο ηλεκτρικό, λόγω της κρίσης, ωστόσο τα κέρδη της αβγατίζουν.
Το 9μηνο ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 642,7 εκατομμυρίων, έναντι ζημιών 244,6 εκατομμυρίων στο 9μηνο του 2008, με μειωμένη ζήτηση κατά 6,2%, ενώ συνέχισε να χάνει και πελάτες, κυρίως αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, τραπεζών κ.λπ.
Η σημαντική κερδοφορία της ΔΕΗ έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες που λειτούργησαν σωρευτικά φέτος.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των υγρών καυσίμων είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον η χαμηλή ζήτηση περιόρισε τη λειτουργία των «ακριβών» μονάδων, δηλαδή αυτών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ετσι, το 9μηνο το 60% της παραγωγής ηλεκτρικού, καλύφθηκε από τις μονάδες λιγνίτη και τις υδροηλεκτρικές, έναντι 50,9% πέρσι.

Επιπλέον μειώθηκαν οι εισαγωγές και οι αγορές ενέργειας.
Η εφαρμογή ρήτρας θα έριχνε τα τιμολόγια
Στην κερδοφορία της ΔΕΗ συνέβαλε και η αύξηση των τιμολογίων κατά 7,3% από την 1η Ιουλίου 2008. Με τα δεδομένα αυτά, δεν τίθεται θέμα αύξησης τιμολογίων, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα ισχύσει η ρήτρα καυσίμων από την αρχή του 2010.

Μέχρι στιγμής κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν παίρνει θέση για το θέμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η εφαρμογή της ρήτρας από την 1η Ιανουαρίου θα μείωνε την τιμή ηλεκτρικού κατά 1,47 ευρώ για τις 1.000 κιλοβατώρες το πρώτο τρίμηνο και κατά 0,47 ευρώ το δεύτερο.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης, ανά κατηγορία πελατών, αυτή διαμορφώνεται ως εξής:
* 17% στη βιομηχανική χρήση (οικονομική κρίση).
* 16,8% στη γεωργική χρήση (αυξημένες βροχοπτώσεις).
* 2,4% στην οικιακή χρήση (κυρίως λόγω των σχετικά ήπιων καιρικών συνθηκών).
* 1,4% στην εμπορική χρήση. Κατά 80% οφείλεται σε απώλεια μεριδίου αγοράς υπέρ τρίτων προμηθευτών.
Το μεγαλύτερο δώρο στα οικονομικά της ΔΕΗ ήρθε από τα καύσιμα. Λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών και της μειωμένης ζήτησης οι δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά περίπου 695 εκατομμύρια ευρώ έναντι του 2008, ενώ κατά 362 εκατομμύρια μειώθηκαν και οι αγορές ενέργειας.
Τέλος, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΉ το 9μηνο ανήλθε σε 4,494 δισ. ευρώ έναντι 4,416 δισ. το 2008, ενώ το καθαρό χρέος της επιχείρησης μειώθηκε κατά 6,5% και διαμορφώθηκε σε 4,111 δισ. ευρώ, έναντι 4,398 δισ. του 2008. *


Νέα ανοικτή επιστολή εκπρόσωπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. ΤΑΥΤΕΚΩ

"Με το Δελτίο Τύπου της 6-11-2009 διατύπωσα τους φόβους μου για επιχειρούμενη αλλαγή του ΚΑΕ 7293 στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 από την Κυβέρνηση. Μια αλλαγή που καταργεί άρδην το Ασφαλιστικό καθεστώς της ΔΕΗ αφού μετατρέπει ένα βιώσιμο (για 30 και πλέον χρόνια) Ασφαλιστικό Φορέα σε κρατικοδίαιτο.
Σήμερα – δυστυχώς – με σιγουριά και χωρίς καμία διάθεση στείρας αντιπολίτευσης αλλά και αντιπαράθεσης, δημαγωγίας κινδυνολογίας και τρομολαγνίας επανέρχομαι με στοιχεία και ντοκουμέντα που δικαιώνουν του φόβους μου για την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού μας Συστήματος.
Το παρακάτω κείμενο με απλές γραμμές προσδιορίζει το ζοφερό μέλλον του ασφαλιστικού μας.
Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2010
Κεφ. 3 Κατηγορία Δαπάνες
Β’ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Επιχορηγήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων
ΟΓΑ - ΙΚΑ – ΝΑΤ - ΟΑΕΕ - ΤΑΠ-ΟΤΕ –Τομείς Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ
Δ’ Αποδιδόμενοι πόροι 11. μηδενική καταχώρηση - πίστωση
Είναι ομολογημένο σε επίσημα κείμενα (Νόμους, Συλλογικές συμβάσεις, Αποφάσεις Συμβουλίων της ΔΕΗ, Αναλογιστική Μελέτη, Απολογισμούς ΔΕΗ) ότι :
1.Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
2.Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
3.Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
4.Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Όλα τα παραπάνω αναγνωρίστηκαν με το Άρθρο 34 του Ν. 2773/99 που μόνο αυτό έχει 2 κεντρικά χαρακτηριστικά :
1.Αποτελεί νόμο ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ γιατί είναι ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ που έχουν συνυπογράψει Κράτος – ΔΕΗ – Εργαζόμενοι – Συνταξιούχοι.
Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος αυτός δεν μπορεί να αλλάξει με οποιαδήποτε υπουργική απόφαση ούτε με νόμο πόσο μάλλον με την καινοτομία του φετινού προϋπολογισμού σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους που κατοχύρωναν το Ασφαλιστικό μας κεφάλαιο, το οποίο εγγυάται το Κράτος, εάν δεν το συνομολογήσουν εκ νέου τα συμβαλλόμενα μέρη.
Το παρακάτω έγγραφο αποδεικνύει την σωστή διατύπωση και εγγραφή της υποχρέωσης του Κράτους στους Ετήσιους Κρατικούς Προϋπολογισμούς προς τον Φορέα μας και με την ίδια διατύπωση πρέπει να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2010.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα 8 Μαρτίου 2002
Αρ. Πρωτ. 3168

Προς ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ
Θέμα: «Πρόβλεψη εσόδων – δαπανών ΟΑΠ-ΔΕΗ στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Σχετικά : α) Έγγραφο Υπ. Οικονομίας με αρ. 5935/2000
β) Έγγραφο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με αρ. 7840/3-9-2001

Σε συνέχεια σχετικής μας αλληλογραφίας σας διευκρινίζουμε τα εξής :
Όπως είναι γνωστό στον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2002 και στην εισηγητική του έκθεση, έγινε ρητή μνεία των ρυθμίσεων του άρθρου 34 του Ν. 2773/99
Όσον αφορά την ονομασία των ΚΑΕ που περιλαμβάνουν τα σχετικά κονδύλια, στον επόμενο προϋπολογισμό θα προσδιορίζεται ως εξής :

ΚΑΕ 2917 : «Έσοδα από περιουσία ΟΑΠ-ΔΕΗ κατ’ άρθρο 34 Ν.2773/99»
ΚΑΕ 7293 :«Αντιπαροχή έναντι της ενσωμάτωσης στη ΔΕΗ Α.Ε. περιουσίας του ΟΑΠ-ΔΕΗ (άρθρο 34 Ν.2773/99)»
Νίκος Μ. Χριστοδουλάκης

2. Πρόκειται για το μόναδικό άρθρο του Ν. 2773/99 που ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής (με εξαίρεση το ΚΚΕ που δεν καταψήφισε αλλά απλά αποχώρησε).
Η εμμονή αυτή να εμφανιστεί στον προϋπολογισμό του 2010, το Ασφαλιστικό μας σύστημα μαζί με άλλα προβληματικά επιχορηγούμενα Ταμεία ανοίγει την κερκόπορτα για να μας μεταβάλουν από νοικοκυραίους σε ζητιάνους.
Όταν κάποιοι απασφαλίζουν το ασφαλιστικό κάποιοι έπρεπε ήδη να ξεσκεπάζουν την κυβερνητική λαθροχειρία
Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει Επιχορήγηση
Επιχορήγηση σημαίνει : Απαλλοτριώνουν την ασφαλιστική μας περιουσία την εξαφανίζουν στην ουσία μας παίρνουν το σπίτι και μας επιχορηγούν το ενοίκιο μέχρι πότε όμως δεν μας λένε.
Υπάρχει όμως ένα ερώτημα : Ερώτημα που ζητάει λογική, σοβαρή και άκρως αιτιολογημένη ειλικρινή απάντηση.
Άραγε ποιος θα πειστεί, ποιος θα δεχτεί, ποιος θα συμβιβαστεί και με το στανιό να υποχρεωθεί να παραδώσει τον τίτλο κυριότητας ενός ασφαλιστικού οικοδομήματος και να πάρει πόσες άραγε Ετήσιες Δωρεές ενός σοσιαλιστικού κρατικού προϋπολογισμού.
Ένα όμως είναι σίγουρο και δρομολογημένο.
Κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν τα εργοστάσια και τα φράγματα, τα ορυχεία και τα δίκτυα που έγιναν με τα δικά μας κεφάλαια.
Κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν τα έσοδα του Κράτους από την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ (που περιλαμβάνουν και την περιουσία μας – Ασφαλιστικό Κεφάλαιο).
Κάποιοι θέλουν να ξεχαστεί ότι από το υπόλοιπο 51% που κατέχει το Κράτος έχει ΕΣΟΔΑ που του αποδίδει η ενσωματωμένη στη ΔΕΗ περιουσία μας, που είναι το Ασφαλιστικό μας κεφάλαιο.
Κάποιοι θέλουν να ξεχαστεί η ΚΛΟΠΗ της περιουσίας και η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ να εμφανιστεί ως ευεργεσία !!!
Στο επόμενο αγωνιστικό μας βήμα θα μας εμφανίσουν ως εκβιαστές προνομιούχους εις βάρος των άλλων κοινωνικών ομάδων. Θα στρέψουν τη λαϊκή κατακραυγή εναντίων μας πυροδοτώντας τον περιβόητο κοινωνικό αυτοματισμό. Ωστόσο η αναγνωρισμένη περιουσία θα έχει ταφεί κάτω από τον προϋπολογισμό του 2010.
Εντύπωση όμως προκαλεί η αμηχανία των άλλοτε λαλίστατων «πρωτοπόρων αγωνιστών» όταν δεν δίσταζαν να μιλήσουν για εμπαιγμό και για προδότες τότε που οι εργαζόμενοι κατορθώσανε, με τους απεργιακούς αγώνες έχοντας κλειστούς σταθμούς και ορυχεία και με πεισματώδη παρέμβαση στη Βουλή, να περάσει στο νόμο Πετραλιά το άρθρο 132 όπου επαναλαμβάνει και κατοχυρώνει ακόμα μία φορά τα δικαιώματά μας και το άρθρο 34 του Ν. 2773/99. (βλέπε ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ Φλεβάρης του 2008).
Αξίζει να θυμηθούμε και να ξαναδιαβάσουμε την από 29/9/2009 ανοικτή επιστολή της ΓΕΝΟΠ.
Δεν πιστεύω ότι κάποιοι γρήγορα απέκτησαν πολιτικοσυνδικαλιστική μυωπία και να χρειάζονται γυαλιά.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – Κ.Η.Ε.
Αθήνα 29/9/2009
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο Ασφαλιστικός φορέας ΟΑΠ/ΔΕΗ ιδρύθηκε με το Νόμο 2773/99 και ψηφίστηκε από 96% της Βουλής των Ελλήνων (δεν είχε ψηφίσει το ΚΚΕ).
Τα εργοστάσια και τα δίκτυα της ΔΕΗ είναι τα αποθεματικά μας, είναι η ασφαλιστική μας περιούσια που ξεπερνά τα 11,9 δις ευρώ. Είναι δε ενσωματωμένη μέσα στη περιούσια της ΔΕΗ που μπήκαν στον Κρατικό κορβανά. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ σε κανένα, δεν ζητάμε επιχορήγηση ούτε ελεημοσύνη, είναι δική μας περιουσία και δεν είμαστε βάρος σε κανένα.
Ας κάνετε λοιπόν τον κόπο να διαβάσετε το Νόμο 2773/1999 και το Νόμο 3029/2002 [Ρέππα] διότι σας παραπληροφόρησε το περιβάλλον σας με αποτέλεσμα να λέτε ότι το ασφαλιστικό της ΔΕΗ φταίει και αυτό για την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αλήθεια είναι ότι έναντι αυτής της ενσωματωμένης περιουσίας του Φορέα το κράτος ανέλαβε – ως αντιπαροχή – την κάλυψη των εκάστοτε ετήσιων διαφορών μεταξύ εσόδων και δαπανών, καταβάλλοντας ως «Πάγιο Πόρο» αυτή την διαφορά και ο Πάγιος Πόρος αφαιρείται κάθε χρόνο από την προαναφερθείσα περιουσία του φορέα, αφού προηγουμένως επικαιροποιηθεί (Νόμος 2773/1999 άρθρο 34).
Μας αδικήσατε λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ καταργώντας τον ασφαλιστικό μας Φορέα στέλνοντας μας στο Ι.Κ.Α. και μας αδικείτε υποστηρίζοντας ότι φταίμε και εμείς (Ασφαλιστικό ΔΕΗ) για την οικονομική κρίση.

Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – Κ.Η.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΑΠΛ. Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ρ. ΡΙΖΟΣ


Νομίζω ότι θα μας αδικήσετε κύριοι της χθεσινής αντιπολίτευσης αν συμπορευθείτε ως υποστηρικτές μιας τέτοιας κραυγαλέας κυβερνητικής πολιτικής.
Η ιστορία του ασφαλιστικού δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν παραχαράσσεται, δεν τροποποιείται και ούτε συνομολογείται από τους θεσμούς
ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ των εργαζομένων είναι άμεσα συνηφασμένες και ενάντια στις εκάστοτε ασφαλιστικές λαθροχειρίες που επιχείρησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών.
Έχουμε χρέος, υποχρέωση και θεσμικό συνδικαλιστικό καθήκον να διεγείρουμε να κεντρίσουμε και συγχρόνως να ακονίσουμε μνήμες και παράλληλα να αφυπνίσουμε συνειδήσεις για καθοδηγούμενους ιστορικούς συνδικαλιστικούς αγώνες, αποφασιστικούς και καθοριστικούς, για το χθες το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων στην μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας.
Το χρονικό του ασφαλιστικού μας έχουμε υποχρέωση να το επικαιροποιήσουμε να το αναφέρουμε και να το βροντοφωνάξουμε γιατί χτίστηκε μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων.
Όποιος δεν θυμάται από πού ξεκίνησε, δεν μπορεί να ξέρει που θα πάει και που θα φτάσει.
Όποιος παραδίδει την ασπίδα μοιραία θα φάει το ακόντιο.
Όποιος αφήνει ακάλυπτα τα νώτα του, τον τρώει σοσιαλιστικός προϋπολογισμός
.
Η πορεία μας αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται από γνήσιους αμερόληπτους ανιδιοτελείς αγώνες «χωρίς κοινωνικούς τουριστικούς ξεκούραστους προορισμούς» παρά μόνο από κοινωνικούς αφουγκρασμούς αγωνίας και προβληματισμού για το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό αύριο.
Στο όνομα της δήθεν “αποκατάστασης του κύρους και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες, στους Ευρωπαίους εταίρους και στις διεθνείς αγορές και στην προσπάθεια της αναδιάταξης των δαπανών υπέρ της εκπλήρωσης των κοινωνικών και αναπτυξιακών στόχων” χάνεται η ασφαλιστική μας περιουσία και ονομάζεται Επιχορήγηση.
Το παραπάνω κείμενο μέσα στα εισαγωγικά είναι του Υπουργού Οικονομικών κυρίου Παπακωνσταντίνου που αποστέλλεται στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΦΤΣΑΛΗΣ
(Εκπρόσωπου των Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΤΑΥΤΕΚΩ)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

"Η Ενδεχόμενη σκέψη και η επιχειρούμενη αλλαγή του ΚΑΕ 7293 στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 και παράνομη θα είναι και ουσιαστικά καταργεί τις διατάξεις των άρθρων 34 του Ν. 2773/99 και του άρθρου 132 Ν.3655/08.
ΒΑΖΕΙ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ
ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΕΑ
Η αναγνωρισμένη ασφαλιστική περιουσία που παραμένει ενσωματωμένη στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και λειτουργεί ως ασφαλιστικό κεφάλαιο ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ και στην ουσία καταργείται, καθιστώντας το Ασφαλιστικό μας σύστημα προβληματικό και κρατικοδίαιτο.
Η δήθεν επιβολή για περιορισμό των κωδικών στον κρατικό προϋπολογισμό από την «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ» δεν αποτελεί για κανέναν άλλοθι, ώστε να αλλάξει κωδικό και περιγραφή η υποχρέωση του κράτους απέναντι στους συνταξιούχους και εργαζόμενους στη ΔΕΗ.
Απαιτούμε την καθαρή και σύμφωνα με τους νόμους απόλυτη εγγραφή και απεικόνιση της υποχρέωσης του κράτους στον συγκεκριμένο ΚΑΕ
(ΚΑΕ 7293 - Αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης στη ΔΕΗ Α.Ε. περιουσίας του ΟΑΠ-ΔΕΗ άρθρο 34 Ν. 2773/99, θα πρέπει να επαναληφθεί με απόλυτη σαφήνεια στον κρατικό προϋπολογισμό).
Η ανοικτή επιστολή της ΓΕΝΟΠ με ημερομηνία 29/9/2009 προς τον πρωθυπουργό με την προτροπή να κάνει τον κόπο να διαβάσει τους νόμου, 2773/99 και 3029/2002 πρέπει να αποτελεί την κόκκινη γραμμή αντιπαράθεσης ρήξης και αντίστασης.
Αφού οι προηγούμενοι δεν διάβαζαν, δεν μας άκουγαν, δεν μας ένιωθαν και μας αδίκησαν παρόλα αυτά όμως αποτύπωσαν σωστά στο άρθρο 132 του Ν.3655/2008 την σχηματισθείσα περιούσια μας.
Ας φροντίσουν οι σημερινοί κυβερνώντες και φίλα προσκείμενοι παραταξιακοί να μην καταστρατηγηθεί ούτε μία διάταξη από τους προηγούμενους νόμους που προστατεύουν, θωρακίζουν και αναγνωρίζουν την ενσωματωμένη περιουσία του ασφαλιστικού μας Φορέα που παραμένει ενσωματωμένη στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ Α.Ε. και λειτουργεί ως ασφαλιστικό κεφάλαιο.
Να σταθούν απέναντι και σταθερά αντίθετοι σε αυτούς που θα επιχειρήσουν να αλλάξουν και να παραχαράξουν την υποχρέωση αυτή.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, αποτελούν και καθιστούν ισχυρή παρακαταθήκη, αλλά και σταθερή αταλάντευτη κληρονομική υποχρέωση στους συνταξιούχους μας και στους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους στην μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Εμείς όπως χθες αλλά και σήμερα και αύριο δηλώνουμε παρών σε οποιοδήποτε αγωνιστικό προσκλητήριο".

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ
Λόφτσαλης Παναγιώτης
Κολλάτος (Σάκης) Ευγένιος
(6-11-2009)

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

H ΔΕΗ ζητά 50 εκατ. ευρώ από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος»

Αγωγή κατά της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» κατέθεσε η ΔΕΗ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, ζητώντας 50 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά των δύο επιχειρήσεων αφορά στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταλώνει η ΑτΕ. όπως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε ομόφωνα, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της επιχείρησης.
ΠΗΓΗ:http://www.enet.gr/

Σε "υψηλή τάση" τα κέρδη της ΔΕΗ

Σε... «υψηλή τάση», κοντά ή και πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ τοποθετούν την κερδοφορία της ΔΕΗ στο γ΄ τρίμηνο του έτους, που ανακοινώνεται αύριο, οι αναλυτές.
Η εταιρεία που δεν θα καταβάλει έκτακτη εισφορά, καθώς πέρυσι η χρήση της ήταν ζημιογόνος, συνεχίζει το εντυπωσιακό come back στα κέρδη, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της αναμένεται να είναι μειωμένες, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης ελέω ύφεσης.
Ωστόσο μια σειρά άλλων παραγόντων όπως η υπερεπάρκεια υδάτινων πόρων που έφερε άφθονη φθηνή υδροηλεκτρική παραγωγή, το χαμηλό κόστος καυσίμων αλλά και οι μειωμένες επιδόσεις των ανταγωνιστών στην αγορά ηλεκτρισμού (ΕΛΠΕ, εισαγωγείς) δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για τη ΔΕΚΟ.
Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού, ότι η ΔΕΗ χειραγωγεί την αγορά και καταστρατηγεί τους κανόνες ανταγωνισμού, με την ανοχή των αρμόδιων εποπτικών φορέων.
Ποιες όμως είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της ΔΕΗ;
Η Proton Bank τοποθετεί την καθαρή κερδοφορία στα 215,8 εκατ. ευρώ.
Αλλά και η National Sec - P&K προβλέπει ισχυρό τρίμηνο με τα καθαρά κέρδη να προσεγγίζουν ή και να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που ανεβάζει την καθαρή κερδοφορία εννεαμήνου στα 615,5 εκατ. ευρώ.. Υπενθυμίζεται ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2008 η ΔΕΗ είχε εμφανίσει ζημιές 132,8 εκατ. ευρώ.
Η Marfin Analysis εκτιμά ότι η κερδοφορία της Επιχείρησης θα κυμανθεί στα 230,1 εκατ. ευρώ, βελτίωση που σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή οφείλεται στη μείωση του κόστους ενέργειας.
Ενδεικτικά η Marfin Analysis θεωρεί ότι οι δαπάνες για καύσιμα εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά 46,7% και για αγορές ενέργειας κατά 46,8%.
Η HSBC διατυπώνει την πιο συγκρατημένη πρόβλεψη προβλέποντας καθαρά κέρδη στα 197 εκατ. ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της ΔΕΗ κέρδισε 5,73% κλείνοντας την Παρασκευή στα 14,75 ευρώ.
Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση η διπλή προκήρυξη για τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, που θα αντικαταστήσουν τον Π. Αθανασόπουλο, ο οποίος και έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του.
ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ:ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ

Μόνο θυμό και αγανάκτηση προκαλεί το νέο δυσάρεστο περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες μέρες στο Πρακτορείο της ΔΕΗ στη Νίκαια.
Συγκεκριμένα ένας αδίστακτος ληστής στην προσπάθειά του να κλέψει τις εισπράξεις στο εν λόγω Πρακτορείο απείλησε με όπλο τους έντρομους συναδέλφους, οι οποίοι για άλλη μία φορά παρά τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα του κτιρίου κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν τα χειρότερα ενώ κατόρθωσαν και έσωσαν με αυτοθυσία σημαντικό μέρος των χρημάτων.
Καλούμε ξανά την Διοίκηση της ΔΕΗ να πάρει επιτέλους εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που συνεχώς φωνάζουμε όλα τα σωματεία ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις και να μην αφήνει αθώους εργαζόμενους στο έλεος των ληστών.
Η ασφάλεια των υπαλλήλων της Επιχείρησης δεν λύνεται με ευχολόγια αλλά με ενέργειες και πρωτοβουλίες που δεν εξαντλούνται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και δηλώσεις συμπαράστασης.
ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Εν αναμονή εξελίξεων...

Αυξημένη κινητικότητα φαίνεται ότι επικρατεί σε σχέση με τη ΔΕΗ, καθώς ως γνωστόν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Π. Αθανασόπουλος έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του, ωστόσο παραμένει προσωρινά στη θέση του.
Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι ότι καθώς ξεκαθαρίζει η εκκρεμότητα των γενικών γραμματέων το αμέσως επόμενο βήμα θα αφορά τους διοικητές των ΔΕΚΟ.
Για τη ΔΕΗ, φαίνεται να προκρίνεται η άποψη να προκηρυχθούν δύο θέσεις, δηλαδή για νέο πρόεδρο και νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
Ο νέος πρόεδρος θα είναι πρόσωπο με πολιτική και μακροοικονομική εμπειρία ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι τεχνοκράτης και άνθρωπος της αγοράς.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι έχει στο ΥΠΕΚΑ επιταχύνουν για τη στελέχωση των κενών θέσεων, καθώς ήδη μετράμε ένα μήνα από τις εκλογές.
ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΗ: Μέτρα για το ατμοσφαιρικό περιβάλλον στη Δυτ. Μακεδονία

Σε διευκρινίσεις για τις υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις εδάφους των αιωρουμένων σωματιδίων στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου Πτολεμαΐδας με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα Τύπου προέβη η ΔΕΗ.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
1. Η συνεχής βελτίωση των μέτρων προστασίας του Περιβάλλοντος αποτελεί κύριο στόχο της Στρατηγικής της ΔΕΗ και, για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Επιχείρηση δεν φείδεται οικονομικών πόρων και προσπαθειών για την εφαρμογή των πιο προηγμένων περιβαλλοντικών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της.
2. Η ΔΕΗ παρακολουθεί συστηματικά, με πυκνό, πρόσφατα αναβαθμισμένο, δίκτυο σταθμών μέτρησης, την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας των Ορυχείων και των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής (ΑΗΣ) στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.
Από τις μετρήσεις αυτές προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων ποιότητας της ατμόσφαιρας για τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου.
Ως προς τις συγκεντρώσεις εδάφους των αιωρούμενων σωματιδίων (σκόνης), η κατάσταση έχει ως εξής:
Καμία υπέρβαση δεν σημειώθηκε στον ετήσιο αριθμητικό μέσο όρο των τιμών των αιωρουμένων σωματιδίων του προηγουμένου έτους .
Κατά το τρέχον έτος παρουσιάζονται υπερβάσεις (τιμές >50μg/Nm3) στο πλήθος των 24ωρων μέσων συγκεντρώσεων, πέραν των 35 επιτρεπομένων κατ΄ έτος, σε τρεις από τους εννέα εγκεκριμένους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ σταθμούς του δικτύου μέτρησης ποιότητας ατμόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής των ΑΗΣ και των Ορυχείων.
3. Ως προς το θέμα αυτό επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης υφίστανται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως μεσογειακές, καθώς η συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων αυξάνεται και εξαιτίας φυσικών παραγόντων (ξηρό κλίμα, φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, σκόνη από την επιφάνεια του εδάφους μεταφερόμενη σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του ανέμου).
Τα επίπεδα αιωρουμένων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας είναι μέσα στο εύρος των τιμών, που απαντώνται και σε άλλες κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, όπου δεν υφίσταται δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημαντικές πρόσφατες παρεμβάσεις της ΔΕΗ στον αντιρρυπαντικό εξοπλισμό των Λιγνιτικών Σταθμών, όπως: η αλλαγή των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων (Η/Φ) του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η βελτίωση λειτουργίας των Η/Φ του ΑΗΣ Καρδιάς, λόγω βελτίωσης του μίγματος λιγνίτη και οι επιτυχημένες επεμβάσεις συντήρησης του εξοπλισμού του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μείωσαν δραστικά τις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων των ΑΗΣ, χωρίς ωστόσο – λόγω ακριβώς της μικρής συμμετοχής τους – αντίστοιχη βελτίωση των συγκεντρώσεων στην ατμόσφαιρα της περιοχής, που οφείλονται κυρίως σε άλλες αιτίες, πέραν των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.
Σε όλα τα Ορυχεία, και σε αρκετές θέσεις σύνδεσης ταινιοδρόμων (μεταφόρτωσης τέφρας από ταινιόδρομο σε ταινιόδρομο) έχουν τοποθετηθεί αυτόματα συστήματα καταστολής της σκόνης, τα οποία επιτυγχάνουν καταστολή αυτής σε ποσοστό >90%.
Ειδικά στο Ορυχείο Αμυνταίου το παραπάνω σύστημα ενισχύθηκε και με εγκατάσταση εξοπλισμού πλύσης των ταινιοδρόμων, με άριστα αποτελέσματα.
Σε τμήμα του ταινιόδρομου μεταφοράς τέφρας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου εφαρμόσθηκε με μεγάλη επιτυχία σύστημα συνεχούς διαβροχής εκατέρωθεν του ταινιόδρομου. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα του ως άνω συστήματος διαβροχής έχει διαπιστωθεί και από το ΚΕΠΠΕ της Ν.Α. Κοζάνης σε αυτοψία του στις 16.07.09.
Η κατασκευή διασυνδετηρίου ταινιοδρόμου για τη διασύνδεση των Ορυχείων Νοτίου Πεδίου και Καρδιάς επέφερε σημαντική μείωση στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων μεταφοράς λιγνίτη.
H συστηματική διαβροχή και ασφαλτόστρωση του εσωτερικού οδικού δικτύου των Ορυχείων συμβάλλει, επίσης, στην καταστολή της σκόνης που παρατηρείται από την κίνηση των οχημάτων.
Τα παραπάνω συνάδουν με τα αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Μελέτη χημικής σύστασης αιωρουμένων σωματιδίων για τον προσδιορισμό του ποσοστού συμμετοχής των πηγών εκπομπής τους στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου Εορδαίας», σύμφωνα με την οποία:
Κυριότερη πηγή εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι η καύση πετρελαίου κίνησης (φορτηγά, λεωφορεία, ταξί, αγροτικά οχήματα κ.α.) που κυμαίνεται κατά την ψυχρή περίοδο από 30% έως 51% και κατά τη θερμή περίοδο από 22% έως 62%.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της τέφρας, αυτή κυμαίνεται κατά την ψυχρή περίοδο από 2% έως 18% και κατά τη θερμή περίοδο από 2% έως 22%.
4. Η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιεί σειρά μέτρων και δράσεων. Συγκεκριμένα, το Στρατηγικό Σχέδιο της Επιχείρησης, για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, προβλέπει:
Τη διακοπή της λειτουργίας των παλαιών Μονάδων (ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και Πτολεμαΐδας), σταδιακά από το έτος 2011.
Την κατασκευή και θέση σε λειτουργία δύο νέων, σύγχρονων και υψηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικών Μονάδων – στον ΑΗΣ Μελίτης και στην περιοχή της Πτολεμαΐδας – με τον πλέον σύγχρονο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.
Την περαιτέρω βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των υφισταμένων Μονάδων παραγωγής.
Τη βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των Ορυχείων με ειδικά προγράμματα αποκατάστασης εδαφών και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Την επέκταση του μόνιμου συστήματος διαβροχής, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχή αποτελέσματα στους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου σε όλους τους αντίστοιχους ανοικτούς ταινιοδρόμους
Τη βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των Ορυχείων με εντατικά προγράμματα δενδροφύτευσεων στα εδάφη που αποκαθίστανται.
Με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Επιχείρησης – που θα είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επένδυση στην ιστορία της χώρας – εκτιμάται ότι:
Μεταξύ των ετών 2006 και 2015 θα επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις στις ειδικές εκπομπές ανά παραγόμενη kWh, όλων των συμβατικών ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα από τους θερμικούς σταθμούς του διασυνδεδεμένου συστήματος της τάξης του:
91% για το διοξείδιο του θείου (SO2), 39% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), 56% για τα αιωρούμενα σωματίδια και 25% για το διοξείδιο του άνθρακα.
Τέλος, από την Επιχείρηση υπογραμμίζεται ότι:
Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Ορυχείων Πτολεμαΐδας – η οποία έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ για την ανάπτυξη των ορυχείων – περιγράφονται αναλυτικά ο μελλοντικός σχεδιασμός και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΔΕΗ ΑΕ για τη περιβαλλοντικά ασφαλέστερη μεταφορά του λιγνίτη και της τέφρας.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Διευκρινίσεις για την τροφοδοσία της Μονάδας I του ΑΗΣ Μελίτης

Σε διευκρινίσεις για την τροφοδοσία με λιγνίτη της Μονάδας I του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Μελίτης, σε συνέχεια σχετικών ανακοινώσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων του προσωπικού της προέβη η ΔΕΗ με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.
"Ως γνωστόν, η μονάδα αυτή σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 90, προκειμένου να τροφοδοτείται κυρίως από τα δύο μεγάλα λιγνιτωρυχεία της περιοχής Φλώρινας (Αχλάδας και Βεύης) σε ποσοστό 50% το καθένα.
Με βάση τη μεσοσταθμική θερμογόνο δύναμη των δύο ανωτέρω ορυχείων, προέκυψε η θερμογόνος δύναμη του καυσίμου σχεδιασμού της Μονάδας ίση με 1.880 kcal/kg (βασικό καύσιμο).
Ειδικότερα, για την εκμετάλλευση του Ορυχείου Βεύης ιδιοκτησίας ΔΕΗ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάθεση από την Πολιτεία της εκμετάλλευσης του Δημοσίου Ορυχείου Βεύης (πρώην Βαρβούτη), ώστε να είναι δυνατή η συνεκμετάλλευση των δύο ομόρων κοιτασμάτων.
Εξ αυτού του λόγου, η τροφοδότηση της Μονάδας Ι του ΑΗΣ Μελίτης κατά το τρέχον διάστημα καλύπτεται αποκλειστικά από το Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας.
Η ισχύουσα σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» είναι συμβατή με τη μέση θερμογόνο Δύναμη του κοιτάσματος (1.750 kcal/kg).
Είναι γεγονός ότι, εδώ και πολλούς μήνες – όπως ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ – παρουσιάζονται προβλήματα ως προς την τροφοδοσία από την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη.
Τα προβλήματα αυτά οφείλονται αφενός σε προβλήματα της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» στην εκμετάλλευση του ορυχείου της και αφετέρου στον αυξημένο αριθμό ωρών λειτουργίας της Μονάδας, το 2009.
Για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΔΕΗ προχώρησε στις ακόλουθες δράσεις:
Από κοινού με την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» προχωρεί στην προσαρμογή της υφιστάμενης Σύμβασης στα νέα δεδομένα, ώστε να καλυφθούν οι ποιοτικές και ποσοτικές ανάγκες της Μονάδες σε καύσιμο.
Προμηθεύεται λιγνίτη υψηλής θερμογόνου δύναμης από το εξωτερικό και προχωρεί σε ανάμειξη με λιγνίτη χαμηλής θερμογόνου δύναμης.
Είναι, όμως, επιτακτική ανάγκη, για την πλήρη διασφάλιση της τροφοδότησης της Μονάδας Ι του ΑΗΣ Μελίτης, η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση της εκκρεμότητας για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του Δημοσίου Ορυχείου Βεύης, η οποία, επίσης, θα διασφαλίσει ταυτόχρονα και την τροφοδότηση της νέας Μονάδας ΙΙ του ΑΗΣ Μελίτης.
Για τον ανωτέρω λόγο, η θέση αυτή έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από την Επιχείρηση και έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα Μονάδα ΙΙ."
ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η υπουργός Περιβάλλοντος εξηγεί τη στρατηγική για «πράσινο» Αιγαίο μέσα σε 10 χρόνια

Πράσινο» Αιγαίο σε 10 χρόνια είναι το στοίχημα του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
«Στόχος είναι τα νησιά να είναι ένας πράσινος δίαυλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου κάποια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα τροφοδοτούν το ένα το άλλο», λέει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
«Οι Κυκλάδες είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τη διασύνδεση των νησιών.
Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόθεσή μας να κλείσουν άμεσα στις Κυκλάδες οι πετρελαιακοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στα ελληνικά νησιά καταναλώθηκαν το 2008 για ηλεκτροπαραγωγή σχεδόν 864.000 τόνοι μαζούτ και 441.500 χιλιόλιτρα ντίζελ.
Εκτιμάται δε ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την προμήθεια των υγρών καυσίμων για τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά είναι σχεδόν ίση με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την προμήθεια λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση όλης της υπόλοιπης Ελλάδας.
Όμως με τον λιγνίτη- σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών- παρήχθη 10πλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος απ΄ ό,τι με μαζούτ και πετρέλαιο.
Όπως αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη, «στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο- που θα καλύπτει όλο το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, το δικό μου όραμα δεν αφορά μόνο τα νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή όμως η ΔΕΗ πρέπει να δώσει το σήμα ότι μπαίνει δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Θαλάσσια Πάρκα.
Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η κ. Μπιρμπίλη παραδέχεται ότι «η Ελλάδα είναι δύσκολη περιοχή σε αυτόν τον τομέα- κυρίως- εξαιτίας της γεωγραφίας του βυθού».
Ωστόσο, επειδή και τα υπεράκτια πάρκα θα αποτελούν ένα από τα βασικά κομμάτια του «πράσινου» Αιγαίου το θέμα θα επανεξεταστεί από την αρχή και ήδη έχουν εντοπιστεί δύο περιοχές στον Έβρο και την Πελοπόννησο που ενδείκνυνται για την κατασκευή τέτοιων πάρκων. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος πάνω από 2.200 ΜW.
Ωστόσο, παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από τοπικές αρχές και κατοίκους, όπως στον Μαραθώνα.
«Θα ήταν σωστό να υπήρχε ένα μεγάλο έργο που θα ξεκινούσε με τη συμμετοχή του κράτους. Και ξέρετε πόσες χιλιάδες βραχονησίδες υπάρχουν στο Αιγαίο που θα μπορούσαμε να τις εκμεταλλευτούμε; Ωστόσο, το κομβικό σημείο είναι το θέμα των δικτύων και γι΄ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλο ρόλο στη ΔΕΗ», λέει η κ. Μπιρμπίλη.
Στην περίπτωση του μοναδικού αιολικού πάρκου σε βραχονησίδα που έχει προχωρήσει στη νησίδα Σαν Τζώρτζη ισχύος 70 ΜW παρατήθηκαν καθυστερήσεις 18 μηνών στην απάντηση των αρμοδίων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Σύμφωνα με την υπουργό, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η έναρξη του έργου (είναι από τα πρώτα έργα που θα υπογράφουν από το νεοσύστατο υπουργείο) για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Εύβοια με τη Νέα Μάκρη που θα δώσει μια ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Αυτό θα απεγκλωβίσει αμέσως ένα πολύ μεγάλο δυναμικό στην Εύβοια που είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισημαίνει η υπουργός Περιβάλλοντος.
«Τα δίκτυα πρέπει πλέον να έχουν μια άλλη λογική. Να κατασκευάζονται με την προοπτική να μπορούν να πάρουν την αποκεντρωμένη πηγή ενέργειας».
Η Διαβούλευση
Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των κατοίκων γι΄ αυτό και αρχίζει άμεσα η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι καλύτερο για τη δική του υγεία- και περιβαλλοντικά ωφέλιμο- να βλέπει μια ανεμογεννήτρια από έναν πετρελαϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις ανάγκες του», αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη «Τα νησιά πρέπει να έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο και είναι στη πρόθεσή μας να καλέσουμε δημάρχους προκειμένου να δώσουμε μια ώθηση σε αυτή τη δυναμική που αναπτύσσεται».
Όπως επισημαίνει, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «αυτό που προέχει, είναι σε πρώτη φάση, να ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις για τις ΑΠΕ που έχουν μπλοκάρει για χρόνια».
Ήδη έχει γίνει η πρώτη επαφή με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις- ανάλογα με την αιτία που έχουν μπλοκάρει. Την ίδια ώρα, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες- που κατέθεσε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δεν θα αναθεωρηθεί συνολικά, ωστόσο θα συμπεριληφθούν ορισμένες παρατηρήσεις που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Η Μεγαλόπολη.
Η κ. Μπιρμπίλη στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση του μπλοκαρίσματος του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη. «Είναι ένα έργο που έχει μπλοκάρει από την τοπική κοινωνία. Θα το δω βήμα προς βήμα. Δηλαδή προτιμάμε αντί για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή να έχουμε για παράδειγμα έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ);», αναρωτιέται. «Αυτό το έργο σε πρώτη φάση θα έβαζε τη ΔΕΗ σε έναν νέο ρόλο και θα σηματοδοτούσε το άνοιγμα της επιχείρησης προς την καθαρή ενέργεια».
Εξυγίανση των λιγνιτικών μονάδων
«Θα ήταν αφελές να πει κάνεις ότι οι ΑΠΕ θα είναι η μοναδική πηγή ενέργειας.
Ωστόσο, όπως λέμε ότι ο λιγνίτης αποτελεί φυσικό εθνικό προϊόν το ίδιο είναι ο ήλιος και ο αέρας στη χώρα μας, λέει η κ. Μπιρμπίλη. Διευκρινίζει ωστόσο:
«Για τις λιγνιτικές μοναδες θα πρέπει να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο εξυγιαντικό σχέδιο ώστε να ρυπαίνουν λιγότερο.
Πρέπει να γίνουν αυτές οι επενδύσεις διότι στην αντίθετη περίπτωση θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πολλά πρόστιμα- από την εμπορία των ρύπων.
Η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει αυτά τα χρήματα, τα οποία όμως θα τα μετακυλήσει στους καταναλωτές χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος γι΄ αυτούς, οι οποίοι θα υποστούν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη ρύπανση».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...